„Angolmentes” rangadó a negyeddöntőért • SportTV

„Angolmentes” rangadó a negyeddöntőért

Sport TV avatar Sport TV 2020. 11. 20. 11:26    
Olvasási idő: 3 perc

A 15 angol induló csaknem fele, 7 kvalifikálta magát a Grand Slam of Darts kieséses playoffjába. Pénteken a jelentősen megemelt hosszúságú, 10 nyert legig menő nyolcaddöntő első felében négy lép a színpadra, három párosításban, az egyikből biztosan lesz angol továbbjutó, mert honfitársak csatáznak egymással. Talán a legnagyobb érdeklődés mégis az „angolmentes” párosítást övezi.

Jonny Clayton a walesi focisták négy évvel ezelőtti bravúrjának megismétlésére, azaz "belgaverésre" készül (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

Gyakorlatilag ágrajz szerint folytatódik a torna alulról felfelé minden második párosítás adja a  meccssorrendet, egyetlen cserével. Érdekesség – s persze aligha véletlen – , hogy így a nyolcaddöntő első felében a hét kiemelt továbbjutó közül egyetlenegy (csupán a világbajnok Peter Wright akadt fenn a rostán) játszik csak pénteken, a további hat egymással csatázik majd a szombati versenynapon.
Így viszont az első mérkőzés ígérkezik a legmagasabb színvonalúnak. Talán a 2016 fitball Eb negyeddöntője óta nem volt ekkora érdeklődést kiváltó mérkőzés a két országot képviselő sportolók között. A legjobb mérlegű csoportgyőztes (Van den Bergh hibátlanul, +12-es legkülönbséggel zárt, Van Gerwen „csak” 11-gyel), játszik a holtversenyben második legjobb 2. helyezettel (a 6 négypontos második közül Aspinall +5-ös legdifferenciája után  Clayton és Cross áll +4-gyel). A walesi szeretné, ha megismétlődne a sporttörténet, hiszen annak idején a focimeccsen az esélytelenebb walesiek nyertek szoros csatában, s most is a World Matchplay-győztesként induló belga a favorit, mert a Walesi csak „oldalágon”, csapat-vb-társgyőztesként csatlakozott a mezőnyhöz. A világranglista-helyezés (a 9, helyezett mérkőzik meg a 18.-kel) és az egymás elleni mérleg (2–1) is a belga sikerét ígéri. Mindenesetre nem játszanak túl sűrűn egymással. Legutóbb csaknem két éve, 2018 decemberében a vb-n találkoztak, azt a csatát Van den Bergh 3–1-re nyerte meg.

James Wade az angol házi csatában esélyesebb Ian White-nál (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A második pár a nap egyetlen angol „házi ütközete”, két „régi motoros”, a  37 éves James Wade és az 50 esztendős Ian White között. Ők azért elég sokszor szembe kerültek már egymással 2010-es első csatájuk óta. 23 eddigi mérkőzésükből 15-öt Wade, 8-at White nyert meg. Mellesleg Wade az emlegetett egyetlen kiemelt versenyző a játéknapon, ráadásul mindhárom meccsét megnyerte, ugyanakkor White csak egyetlen leggel előzte meg a világbajnok Wrightot éls öttel Dan Duivenbodét az egyik hármas holtversenyben.

Simon Whitlock mellett a hatalmas rutin szól Adam Hunt ellen (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

Harmadikként Simon Whitlockot és Adam Huntot szólítják a pódiumra, a tábla elé. A világrangsorban elfoglalt helyek alapján ez a nap leggyengébb párosátása, a varkocsos ausztrál csak a 23., a csütörtök este infarktus közeli izgalmakat átélő Hunt a 123. a listán.  Két eddigi találkozójukat, a 2014-es Gibraltar Openen (6–2) és a 2018-as osztrák nyílt versenyen (6­–2) egyformán az ausztrál nyerte meg. Ugyanakkor Huntnak remeül ment az elmúlt időszakban. Az év eleji Q-Schoolon szerezte meg PDC-kártyáját, de sikerült kvalifikálnia magát a coventryi tornán kívül a Players Championship döntőjére és a vb-re is.  „Pillanatnyilag teljesen rendben van az ömbizalmam. A Q-Schoolon kezdtem, jól mentem az őszi és a téli sorozaton is, két Euro Tour-versenyre is eljutottam, no meg az év végi három major tornára szintén. Igazán jó évem van” – nyilatkozta, miután kiszurkolta, hogy Joe Cullen az utolsó csoportmérkőzésen csak három leget nyerjen Van Gerwen ellen, s ne tudja megelőzni őt.

Dave Chisnallnak az esztendő egyik meglepetésemberét kell legyőznie, hogy beállítsa éves majorverseny-rekordját, amelyet az UK Open negyeddöntője jelentett (Fotó: Getty Images)

A nap programját Dave Chisnall zárja José de Sousa ellen. Chizzy vegyes esztendőt teljesített eddig. Ugyan 8. a világranglistán, de egyetlen nagy tornán sem sikerült az elődöntőig jutnia, az év csúcsát a World Masters negyeddöntője jelenti számára, de arra a mérkőzésre nem emlékszik vissza szívesen, mert 10–0-ra kapott ki a világbajnok Wrighttól. Ellenfele, José da Sousa az elmúlt másfél év „revelációja”, 45-46 esztendősen sikerült előretörnie és megismertetnie a nevét a dartsrajongókkal. Pedig már 2012-ben kvalifikált a vb-re, de tour cardja csak 2019 óta van. Tavaly játszhatott a Players Championship döntő tornáján, idén az UK Openen és a World Matchplayn is, ahol kemény csatára késztette Peter Wrightot (8–10). S persze remekelt a Covid tombolása közepette kitalált „sufni dartsban” is, azaz a Home Touron, ami a ritka tv-s események közé tartozott május-júniusban, amikor egészen a 32-ig sikerült elverekednie magát, s csak a későbbi győztes Aspinalltól elszenvedett 6–4-es veresége miatt nem jutott be az nyolcjátékosos középdöntőbe.
Még sosem találkoztak egymással, ez lesz az első összecsapásuk

DARTS, Grand Slam of Darts, Coventry. Sport2 20:00 a nyolcaddöntő első felének mérkőzései (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)