Kiemelt nélküli döntő? • SportTV

Kiemelt nélküli döntő?

Sport TV avatar Sport TV 2020. 11. 23. 13:58    
Olvasási idő: 2 perc

Amint oly sokszor kieséses rendszerű versenyeken, most is hozott a negyeddöntő szenzációt, meglepetést – a Grand Slam of Dartson hármat is! A négy kiemelt közül három is elvérzett – kettő döntő játékban, 31 leges csatában – , egyedül a 7.-ként rangsorolt James Wade élheti meg az elődöntőt a nyolc, előre megkülönböztetett versenyző közül. S könnyen meglehet, hogy ő sem jut el a fináléig.

José de Sousát a bukik esélesebbnek tartják Whitlocknál… (Fotó: Getty Images)

A káprázatos negyeddöntő – a legkevésbé szoros meccs is 29 legig tartott – jócskán feltette a mércét, remélhetőleg az elődöntő két mérkőzése is bővelkedik hasonló izgalmakban.
Az első találkozó két részese Simon Whitlock és José de Sousa. Az ausztrálé volt az előző kör igazi csattanója: döntő legre késztette, s abban le is győzte a világelső Michael van Gerwent, aki remekül játszott addig a tornán, ám mégsem sikerült győztesen visszatérnie.
A varkocsos ausztrálnak, aki pályafutása sorén öt nagy tornán volt döntős (négy egyénin és a csapat-vb-n is), de mindannyiszor vesztesen került ki a küzdelemből, a 2017-es a World Grand Prix-finálé volt az legutóbbi majortorna-végküzdelme (azt speciel Gurney ellen vesztette el 5–4-re). Csak az egy szinttel lejjebb jegyzett Európa-bajnokságot tudta megnyerni (dartsban a földrajzi határok nem korlátozzák az indulást), azt is nyolc élvvel ezelőtt.
Ellenfele, a portugál José de Sousa viszont, bár már 47. évét tapossa, noha kisebb versenyeket természetesen nyert már – különben nem lehetne PDC-tag – , nagy tornán sosem volt még a legjobb 32-nél beljebb… Ehhez képest pazarul teljesített eddig a tornán, a csúcsot persze a korábbi  vb-döntős Michael Smith legyőzése jelentette vasárnap.
Az eddigiek alapján dőreség lenne biztos tippet ajánlani a mérkőzésre, a fogadóirodák favoritja azért meglepetésre nem a nevesebb Whitlock, hanem De Sousa, aki pedig egyszer ki is kapott már a tornán, szemben az eddig százszázalékos ausztrállal.

Van den Bergh a júliusi World Matchplay után a következp nagy egyéni tornán is döntőt akar játszani (Fotó: Getty Images)

Az izgalmasabbnak várt másik találkozón a kétszeresen is egyedül maradó – egyetlen kiemelt és egyetlen angol a legjobb négyben – James Wade küzd meg a sokak szerint jelenleg a legjobb formában játszó dartsossal, Dimitri Van den Berghgel. A tapasztalat az angol mellett szól, ő már kétszer is volt döntős a viadalon, de egyszer sem nyerte el a trófeát. A fiatalabb belga viszont remekül koncentrál a nagy versenyekre. Idén márciusban az UK Openen negyeddöntős volt (a későbbi döntős Price-tól kapottg ki 10–5-re), indult  nyári Summer Seriesen, ahol egyszer sem jutott a nyolcaddöntőbél tovább, viszont július végén megnyerte a World Matchplayt, amelynek a döntőjében Gary Andersont verte meg 18–10-re.
Ezen a mérkőzésen két, eddig a tornán hibátlan játékos találkozik, tehát a kedd esti döntőnek biztosan lesz legalább egy veretlen versenyzője. Az elődöntő másik meccsével ellentétben ők már találkoztak korábban, igaz, nem túl sokszor. 2017 májusában a Gibraltar Openen a belga nyert a legjobb 32 között  6–5-re, novemberben a World Series of Darts negyeddöntőjében az angol 10–6-tal vágott vissza. Tavaly februárban a Players Championship egyik wigani tornáján a 32 között ismét Van den Bergh nyert 6–4-re, legutóbb pedig szintén tavaly, márciusban a rotterdami Premier League-fordulóban  egy magas színvonalú 6–6-ot játszottak (Wade-nek 103.35, a belgának 100.73 volt a körátlaga). Akkor Van den Bergh egymeccses, beugró játékos volt a PL-ben. Valami azt súgja, jövőre saját jogú tag lesz, akár megtartják a 9+egyenként meghívottas rendszert, akár visszatérnek az eredeti, állandó 10 versenyzős formációra…

DARTS, Grand Slam of Darts, Coventry. Sport2 14:00 ls Sport1 20:00 az elődöntő mérkőzései (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)