Két csapat is pályázik a spanyol „óriásölő” címre • SportTV

Két csapat is pályázik a spanyol „óriásölő” címre

Sport TV avatar Sport TV 2021. 01. 28. 13:22    
Olvasási idő: 4 perc

Az Olasz Kupa a negyed- , a spanyol a nyolcaddöntőjét fejezi be csütörtökön. Mi három összecsapást is közvetítünk – természetesen mindhármat élőben.

Jorge Molina, a Betis korábbi, a Granada mostani gólgyárosa 38 Spanyol Kupa-meccsen eddig 20-szor talált a kapuba. Ebben a kiírásban minden fordulóban gólt szerzett, képünkön éppen a Huesca ellen eredményes (Fotó: Getty Images)

NAVALCARNERO–GRANADA

Sok kiscsapat nyújtott maradandót eddig a Copa del Rey 2020–21. évi kiírásában, sokszoros kupagyőztesek hullottak el, ám a negyeddöntőbe jutásra már csak két harmadosztályú klubnak maradt lehetősége. Mindketten győztek már le élvonalbeli együttest, s mindkettejüknek ennek megismétlésével juthat csak hely a legjobb nyolc között.
Az időben első a fiatal, mindössze 1951-ben alapított fővárosi kisklub, a Navalcarnero. Megalakulása után a kasztíliai szövetségbe regisztrált, a hatodosztályban szerepelt először bajnokságban, azóta mélységként még a 8. osztályt (!) is megjárta, első ízben 2004-ban, majd 2008-ban jutott fel, s játszott egy-egy idényen át a harmadvonalban. 2016-tól aztán folyamatosan ott szerepel, igaz, 2019-ben kizuhant, de a „Covoid-idényben” a Tercera División madridi G-csoportjának élén állt a félbeszakításkor, így besorolást nyert az ez évi, sok csapatos Segunda B-be és indulási jogot a kupa selejtezőjének rájátszásába. Decemberben az ugyancsak harmadosztályú Badajoz 1–0-s legyőzésével kezdte meg a nagy menetet (gólszerző: Esnáider), az első körben a másodosztályú Las Palmast intézte el Guerreiro egyetlen, 90. perces góljával, majd hogy a sor teljes legyen, az LaLigás Eibart verte ki, 0–1-ről fordítva 3–1-re Jaímez 11-esével és újra Esnáider duplájával. (Ha az idősebbek közül valakinek ismerős a vezetéknév, nem véletlen, a 29. esztendős ifjabbik Juan, a korábbi Real Madrid-os Copa del Rey-győztes, majd a Zaragozával kétszer Spanyol Kupát és KEK-et is nyerő argentin válogatott idősebbik Juan fia.)
A vendég Granada az elmúlt idényben is jól teljesített, most sem panaszkodhat bajnoki szereplésére. Jelenleg a LaLiga 7. helyén áll, három ponttal elmaradva a már Európa-ligás pozíciót elfoglaló Real Sociedadtól. Csak míg a baszkok már befejezték kupaszereplésüket ebben az idényben  (kedden hosszabbításban 3–1-re kikaptak a Betistől), az andalúziai csapat egyelőre áll még a sorozatban. Azért neki sem volt zökkenőmentes az idáig jutása. Az első körben ugyan simán nyert a negyedosztályú San Juan vendégeként 2–0-ra (fólok: Kenedy és az „őskövület” Jorge Molina), a második kanyarban már meggyúlt a baja a Cultural Leonesával, amelyet csak a hosszabbításban, a 118.percben szerzett Machís-góllal sikerült lebirkóznia. (Előtte azért szintén Molina egyenlítette ki a házigazdák korai vezetését.) A harmadik fordulóban következett  egy „andalúziai derbi” az egykori BL-negyeddöntős, most másodosztályú Málaga otthonában, amelyen 2–0-re győzött a Granada, a két gólt Fede és persze Molina jegyzi.
Amúgy a házigazda most szerepel fennállása során először a kupa főtábláján, vendége  egyszer volt már a döntőben is (1959-ben, 4:1-re kapott ki a Barcelonától, a katalán gólok közül kettőt Kocsis Sándor szerzett) és emellett további két alkalommal az elődöntőben is.
A két csapat még sosem játszott korábban, ez lesz az első összecsapásuk.

ALCOYANO–BILBAO

A múlt szerdán Juanan Casanova világszenzációt jelentő gült szerez a Real Madrid ellen, a találkozó 118. percében (Fotó: Getty Images)

A másik harmadosztályú kiscsapat, az Alcoyano is már elejtett egy nagyvadat, mégpedig a a spanyol futball egyik óriását, a Real Madridot az előuző körben, különleges körülmények közt, fantasztikus küzdőszellemmel (0-1-ról a hajrá felé közelefve egyenlítve, a hosszabbításban emberhátrányban szenzációs győztes gólt szerezve a 118. percben Juanan révén. Előtte már egy másik LaLigás csapatot, a Huescát is elbúcsúztatta (2–1, Mourad és Molitó góljával), még előtte az első körben 4–1-re verte meg a hozzá hasonlóan Segunda B-s Laredót (gólok: Jony, Mourad, Juanan és López-11-esből). Most megpróbálja meghaladni egy másik harmadvonalbeli csapat bravúrját. A Cornella ugyanis előbb kiverte az Atlétivót, majd hosszabbításra kényszer0tette a Barcelonát. Ennél jobb csak az lehetne, ha az alcoyi együttes a kupa öröktáblázatának harmadikja után kiverné a másodikat is.
Az a pozíciót ugyanis az Athletic tölti be, amely eddig 23-szor nyerte el a spanyol országos kupát, s mivel bejutott a tavalyi sorozat idén április 4-ére halasztott döntőjébe, lehetősége van arrá, hogy a legrövidebb idő alatt legyen duplázó. (Ami egyébként azért is érdekes, mert a legutóbbi, 23. trófeáját 1984-ben nyerte el, az azóta eltelt több mint negyedszázad alatt négyszer is volt finalista, de mind a négyet elveszítette…)
Ha már a kupamúltnál tarunk, az Alcoyano persze valaha volt legjobb menetét futja, korábban 2013-ban és 2015-ben is szerepelt a 32 között, de a nyolcaddöntőben most mutathatja meg először magát.
A két klub aktuális csapata már 12-szer összecsapott egymással, hiszen az Alcoyano 1945 és 1951 között négy idényt is a spanyol élvonalban töltött (a Bilbao meg mindegyiket a liga 1929-es alapítása óta, a Real és a Barca társaságában), ezalatt 8-szor játszottak, 2 Alacoyano- éls 6 Athletic-sikerrel. Ám a kupában is játszottak kétszer két meccsat, 1985-ben az akkor címvédő baszkok oda-vissza nyertek (1–0 és 5–0), hat éve pedig, éppen a korábbi egyik Alcoyano-rekordévben a 32 között Alcoyban 1–1-re végeztek (a bilbaói Viguera a 90. percben egyenlített),  a visszavágón pedig ugyancsak Viguera szerezte a meccs egyetlen találatát. A Bilbaónak az Alcoyanóval szembekerülés jó előjel, hiszen mindkét alkalommal eljutott egészen a finéléig is, de ott 1985-ben az Atléticótól 2–1-re, 2015-ben a Barcától 3–1-re szenvedett vereséget.

NAPOLI–SPEZIA

Tommaso Pobegát így ünnepelték a társak három hete Nápolyban, amikor a két csapat közös históriájának első Spezia-győzelmet jelentő gólját megszerezte (Fotó: Getty Images )

Az egyik ágon már kialakult a Coppa Italia elődöntőjének párosítása, Derbi D’Italiát rendeznek a Juve és az Inter között. A másik párból még hiányzik az egyik résztvevő, a Laziót fordulatos meccsen térdre kényszerítő Atalanta várja ellenfelét, a Napolit vagy a Speziát.
A két klub közül a múltbéli eredményességet tekintve természetesen a házigazda számít sokkal fajsúlyosabbnak. Az idei bajnoki szereplés is ezt húzza alá, a Napoli 34 ponttal a 6., a Spezia mindössze 18 ponttal a 15. a Serie A táblázatán. Ugyanakkor a bajnokijukon, már az  idén, január 6-án, Nápolyban, az akkor San Paolónak, most már Diego Maradonának nevezett stadionban a vendégek gól nélküli első félidő után győzni tudtak. Petagna szerzett vezetést a Napolinak az 58. percben, de a vendégek Nzola 11-esével (68.) és Pobega jobblábas lövésével (81.) fordítani tudtak.
A két csapatnak ez lesz összesen a hatodik meccse, ebből ötöt nyertek meg a nápolyiak, a hatodik  volt az imént citált három héttel ezelőtti találkozó.
A három bajnoki mellett kétszer találkoztak a kupában is, a fentiek alapján két Napoli-győzelemmel. Mindkétszer 3–1 volt az eredmény, az elsőn 1988-ban, Speziában még a csoportküzdelmek során, a másodikon Nápolyban, 2017-ben, a mostaninál egy körrel korábban, a nyolcaddöntőben. Az akkor a pályán játszók közül Makszimovics, Zielinski, Insigne és Hysaj, illetve  Maggore, Masinu és Terzi is szerepet kaphat, ha a két mester, Gennaro Gattuso, illetve Vincenzo Italiano ezt úgy látja jónak.
A hazaiak egyébként az Emploit 3–2-re verték meg az előző körben, háromszor is vezetést szerezve Di Lorenzo, Lozano és Petagna révén, de ellenfelük csak kétszer tudott egyenlíteni. A Spezia már három ellenfelet elbúcsúztatott, a Cittadellát 2–0-ra (g.: Verde, öngól), a Bolognát 4–2-re (g.: Piccoli, Farias, Maggiore  dupla, mindkettőt a hoszzabbításban), a Romát a pályán 4–2–re , a zöld asztalnál 3–0-ra „verte meg”. A pályán ugyanis Galabinov és Saponara szerzett kétgólos előnyt, majd 2–2 után az extra 30 percben Verde és újra Saponara is  betalált, ám a nagy zűrzavarban – két kiállítás is volt hazai részről – Fonseca mester a megengedettnél eggyel többet, hatot is cserélt, utólag hivatalosan 3–0-s különbséggel könyvelték el a mérkőzést a Spezia javára.

COPA DEL REY, nyolcaddöntő. Sport1  18:45  CDA Navalcarnero–Granada CF (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport1 21:00  CD Alcoyano–Athletic Club de Bilbao (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor). COPPA ITALIA, negyeddöntő. Sport2  20:45  SSC Napoli–ASD Spezia Calcio (kommentátor: Engyel István)