Kupa-Derbi d’Italia – első felvonás • SportTV

Kupa-Derbi d’Italia – első felvonás

Sport TV avatar Sport TV 2021. 02. 02. 11:43    
Olvasási idő: 5 perc

Igazi szuperfutballkeddet mutatunk a nemzetközi labdarúgás kedvelőinek két csatornánkon. Négy ország négy soozatából féltucat mérkőzést közvetítünk, köztük ötöt élőben. A fellépők közt szerepel két olasz futballóriás, ám a többiek közt is a két korábbi európai kupagyőztes. Amúgy a három nemzeti küzdelem három külön fázisban tart: a Coppa Italiában már a finéléért közdenek, a Copa del Reyben a negyeddöntőt játsszák, a DFB-kupában pedig még csak a legjobb 8-ba jutás a tét.

Nicolo Barella volt az Inter nyerő embere a bő két héttel ezelőtti bajnoki Derby d'Italián, egy-egy góllal és gólőasszal (Fotó: Getty Images)

SÜPERLIG

A három nemzeti kupaküzdelemé az esti program, időben előbb a török bajnoksággal foglalkozunk. A Süperligben magyar idő szerint kora délután és a napszak derekán is rendeznek mérkőzéseket, mi a három isztambuli tradicionális nagycsapatből kettőt is megmutatunk.
Délután a  Hatayspor–Fenerbahce mérkőzéssel kezdünk, nem titkoltan Szalai Attila miatt is. Válogatott védőnk eddig szerencsét hozott új csapatának, a két bajnokit, amelyen eddig végig játszhatott, úgy nyerték meg a két-sárgák, hogy gólt sem kaptak közben. A mostani ellenfél abszolút újonc a török élvonalban, mégsem számíthat sétameccsre a Fener. Egyrészt, mart a Hatayt viszi a kezdők lendülete és kíséri a hagyományos szerencséjük is, másrészt az ősszel a sztambuli órás még otthon sem bírt velük, pedig a 73. perctől egy, a 83.-tól dupla emberhátrányban küzdöttek a Sükrü Saracoglu Stadionban.

Szalai Attila (középen) második mérkőzésén is győztes csapat tagja lehetett, amely még gólt sem kapott (Fotó: Getty Images)

Végül kihúzták gól nélküli döntetlennel. (Ez volt egyébként a két klub debütáló mérkőzése egymással.) Már akkor is látszott, hogy jó lehet a védelmük, de a támadóerővel sincs gond, 34 góljuknál csak öten értek el többet a mezőnyből. A Fener-szurkolók persze örülnek Szalainak, de a szupersztár Özil bemutatkozását várják nagyon, ám a világbajnoknak azért a jelentős meccshiány miatt azért egy kis idő kell, amíg bevethető állapotba kerülhet.

Aykut Kocaman kapta a feladatot, hogy kirángassa a kátyúból a bajnok Basaksehir szekerét (Fotó: Getty Images)

Délután 5-től jön a rekordbajnok a címvédő ellen. A Galata persze sokkal jobb, a Basaksehir viszont lényegesen gyengébb, mint az előző idényben. Mi több, utóbbinak lassan már a kiesés elleni küzdelemre is lassacskán fel kell készülnie. A Cim-Bom-Bom a Besiktas elleni rangadókudarc (0–­2) óta folyamatos nyerésben van, mindhárom találkozóját győztesen zárta.  A címvédő éppen ellentétes szériában van, négy mérkőzés óta nem nyert, két döntetlen mellett kétszer is kikapott, legutóbb éppen az újonc Hataysportól otthon csúfos kudarcot (1–5) szenvedett el. Akkor még az interim edző, Nedim Yigit ült a kispadon, a szerdai, Trabzonspor elleni hazai vereség (1–2) után ugyanis a vezetőség megköszönte a bajnoki sikerkovács, a szuperkupát is elhódító, sőt a BL-ben a Man Unitedet is legyőző Okan Buruk mester munkáját. Pár napba azért beletelt, amíg sikerült egy török szinten sztárdedzőnek számító trénerrel, Aykut Kocamannal megállapodni, aki az egyik sztambuli nagyot, a Fenert már korábban nagy sikerrel vezette, 2010 és 2013 között bajnokságot, két kupát és szuperkupát nyert a sárga-kékekkel és elvitte őket az Európa-liga elődöntőjéig is. Utána a kiscsapat Konyával is elnyerte a Török Kupát, majd újra megjárta mindkét klubot. Másodjára már kevesebb sikerrel. Ezzel együtt kiérdemelte a válságban lévő bajnok vezetőinek bizalmát. Aligha felejtettek el ilyen rövid idő alatt futballozni pár hónappal ezelőtt még remekül játszó játékosai, úgyhogy inkább önbizalmat kellene csepegtetni beléjük. Hogy ez pár nap alatt mennyire sikerül, kiderül majd a Türk Telekom Stadionban.

DFB-KUPA

Moussa Diaby duplázott az előző fordulóból januárra halasztott, Frankfurt elleni 4–1-es találkozón (Fotó: Getty Images)

A Bayern kiesésével egyszerre sok esélyessé vált a Német Kupa idei kiírása. A jelenlegi mezőny több mint a fele, 9 korábban egy vagy több alkalommal már elhódította a trófeát, amelyért most folyik a küzdelem.
Elsőre olyan párosítást mutatunk, amelyek mindkét résztvevője volt már kupagyőztes. Ezen a mezőny legalacsonyabb osztályú csapata, a negyedvonalbeli (Regionalliga Nord) Rot-Weiss Essen fogadja a Bundesligában  az élcsapatok közé tartozó Leverkusent.
Ne tévedjünk, az RW korábban nagyobb magaslatokban is járt. Az ötvenes években élte fénykorát, 1953-ban nyerte meg a kupát, a döntőben az Alemannia Aachent  verte meg 2:1-re. A győztes gólt Helmut Rahn lőtte, aki két évvel később a Wankdorfban is győztes gólt szerzett. A német bajnoki címet meg 1955-ben nyerte meg, a kuparendszerű bajnoki finálé 4:3-as sikerével a négy világbajnokot felvonultató Kaiserslautern ellen. A Bundesliga-korszakra már visszaesett, sosem játszott 1963 óta az élvonalban. A Leverkusennel is csak a különböző nevű másodosztályokban játszott, no meg a kupában, háromszor is. A három kupacsata a háromféle eredménnyel végződött. 1981-ben a 3. fordulóban még az Essen nyert 4–1-re, 1996-ban a nyolcaddöntőben hosszabbításban 4–4-re végeztek (11-esekkel a Bayer jutott tovább). Legutóbb viszont a 2001–02-es leverkuseni „ezüstévben” futottak össze, amikor a Bayer a Bundesligában, a kupában és a BL-ben is orrhosszal mardat le a végső sikerről. Az első fordulós kupameccsen viszont az egyetlen gólt Lúcio szerezte, aki jó néhány klubtárs ellen az év végén a vb-döntőn viszont a győztes oldalon szerepelt, neki (és a duplán csapattárs Zé Robertónak) végre egy arany is jutott, Ramelow-nak, Neuville-nek, Schneidernek, Ballacknak és Buttnak meg egy negyedik ezüst.
Most ilyen sok német válogatott aligha futkározik majd a gyepen, maximum Tah és Amiri, ők azért nem igen foghatók az eddig emlegetett futbllistához. Igaz, a DFB-kupa-nyolcaddöntő sem a világbajnoki fináléhoz…

Mats Hummels hat év után újra Német Kupa-meccset játszhat a Paderborn ellen (Fotó:Getty Images)

A másik mérkőzésünk, a Dortmund–Paderborn csata  is egy bundesligás és egy alacsonyabb osztályú csapat összecsapása. Csak éppen az az alacsonyabb osztályú tavaly még élvonalbeli volt és ők bajnoki meccset – az előző kettőssel ellentétben – csak az első osztályban játszottak (4-et) és a kupában (3-at). A hét mérkőzésból az SCP egyetlenegyet sem tudott megnyerni, négy BVB-siker mellett 3 döntetlen sorakozik az eredménylistán. A legutóbbi találkozón Paderbornban egyenesen egy hatost rúgtak a fekete-sárgák, egy ellenében. A két, egyformán második fordulós kupatalálkozó közt éppen 30 esztendő telt el: 1985-ben idegenben 4–2-re, 2015-ben otthon 7–1-re nyert a Dortmund, amelyet akkoriban Thomas Tuchel edzett és csak a 25. percben tudott egyenlíteni, aztán szórt egy hatost. Mai keretéből Bürki, Hummels, Sven Bender és Piszczek játszott is a paderborni csapatból – amelyet Stefan Effenberg dirigált akkoriban – nem maradt hírmondó.
Amilyen szorosan alakul mostanság a Bayern mögötti küzdelem a Bundesliga élmezőnyében, meglehet, a BVB könnyebben jut ki az európai kupaporondra a DFB-kupa esetleges megnyerésével, mint a bajnoki helyzés révén. Ezért elképzelhető, hogy Terzic mester jelenlegi legjobb csapatát küldi a pályára. Amelyben még nem szerepelhet Bürki, akinek saroksérülése még nincs rendben, de nem játszhat különböző egészségügyi problémák miatt T. Hazard, Zagadou és Meunier sem.

COPPA ITALIA

A Derbi d’Italia, azaz az Internazionale–Juventus csúcsrangadó önmagában is mindig különleges, az örök presztítzstétre még rakódik egy újabb réteg is aktuálisan. A Juve ugyanis lassan évtizedes dominanciája közepette 2014 és 2018 között négyszer duplázni is tudott, azaz mind a scudettót, mind a Coppa Italiát megnyerte egyazon idényben. A hegemóniának előbb a kupában lett vége, tavalyelőtt és tavaly a Lazio, illetve a Napoli nyerte el a serleget. Idén a bajnokságban a két milánói óriásban igazi riválisra akadtak Ronaldóék, 20 forduló után a Milan 7, az Inter 5 ponttal szerzett többet a rekordbajnoknál, igaz, egy mérkőzéssel többet játszottak. A kupában a nyolc között éppen milánói derbire került sor a múlt héten, a kék-feketék 0–1 és a gólszerző Ibrahimovic kiállítása után fordítottak 2–1-re. Most pedig arra a párosításra kerül sor oda-vissza, amit még azelőtt kereszteltek el Olaszország rangadójának (Derbi d’ Italia), mielőtt a Juvét a calciopoli miatt kizárták a Serie A-ból, addig ugyanis ez a két csapat volt az alapítástól, 1939-től folyamatosan az élvonal állandó tagja.

A háromszoros Coppa Italia-győztes Gigi Buffon shutouttal tért vissza a kapuba múlt héten a SPAL elleni kupanegyeddöntőn (Fotó: Getty Images)

Eddig hivatalos tétmeccsen 238-szor ütköztek meg a felek, ebből a Serie A-ban 202-szer, a Coppa Italia keretei közt pedig 31-szer, ez a kupasorozat  párosítási rekordja. Utóbbiból csupán kétszer küzdöttek meg közvetlenül a trófeáért: 1959-ben a San Siróban nyert a Juve 4:1-re, 1965-ben pedig már a későbbi állandó színhelyen, a római Olimpicóban győzött ugyancsak a torinói gárda 1:0-ra, Menichelli egyetlen találatával. (Érdekesség, hogy ezzel a treblétől, azaz a triplázástól ütötte az Intert, amely abban az idényben a scudettót és a BEK-trófeát is megszerezte, sőt később a világkupát is elhódította az Independiente legyőzésével.) Különleges ez a „fináléelkerülés” az új évezredben: 2000 és 2011 között a 11 kupadöntő közül csak egyetlenegy zajlott  valamelyikük nélkül, de egyszer sem akadtak össze. Elődöntőt viszont az elmúlt két évtizedben kétszer is vívtak, s mindkét párviadal csak a második végén, 11-esekkel dőlt el. Mindkétszer Milánóban, s mindkétszer  a zebrák örülhettek a végén: 2004-ben kétszer 2–2 után 5-4-re, öt esztendeje kétszer 3–0 után 5-3-ra az övék lett a döntőbe jutásért vívott rúgópárbaj.
Az volt a legutóbbi kupacsatájuk, a Serie A-ból sokkal frissebb emlékeik vannak egymásról. Bő két hete ugyancsak a San Siróban csaptak össze, az Inter 2–0-val vetett véget egy hárommeccses Juve győzelmi szériának. A mérkőzés kulcsjátékosa Nicolo Barella volt, a válogatott középpályás gólpasszal nyitott, amelyet Vidal értékesített fejessel, majd az 52. percben ő maga állította be a végeredményt.

Nagy valószínűséggel Antonio Conte és Andrea Pirlo is lehető legjobb csapatát teszi a pályára a kezdetkor, az Interben dél-amerikai (Sánchez, L. Martínez) csatárpár rohamoz (Lukaku el van tiltva), a Juve támadókettőse svéd-portugál (Kulusevski, Ronaldo). Az egyetlen jelentősebb változás, hogy a Juve kapuját Ginaluigi Buffon védi majd, akárcsak a múlt héten a SPAL ellen 4–0-s kupanegyeddöntőben. „Sosem gondoltam volna, amikor együtt játszottunk, hogy még az edzője is leszek. Az edzéseketn úgy hajt, mint a legelszántabb fiatalok. A hátával és a vállával is sokat bajlódott, de a tréningeken példamutatóan dolgozik, Ez lehet a titka ritka hosszú karrierjének. Remélem, még sok meccsünk lesz együtt” – mondta róla Pirlo a mérkőzésnap előtti sajtótájékoztatón.

A nap utolsó közvetítése az Almería–Sevilla Copa del Rey-negyeddöntő lesz, amelyet csatornánkon felvételről mutatunk meg legkitartóbb futballrajongó nézőinknek.

SÜPERLIG, 22. forduló. Sport1  14:00  Hatayspor–Fenerbahce SK (kommentátor: Engyel István; Sport2 17:00  Galatasaray SK–Ístanbul Basaksehir FK (kommentátor: Haraszti Ádám).
DFB-POKAL, nyolcaddöntő. Sport1 18:15  RW Essen–TSV Bayer 04 Leverkusen (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hajdu Attila); Sport1  20:30  BV Borussia 09 Dortmund–SC Paderborn 07 (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hajdu Attila)
COPPA ITALIA, elődöntő, első mérkőzés. Sport2 20:45 FC Internazionale–Juventus FC (kommentátor: Haraszti Ádám)
COPA DEL REY, negyeddöntő. Sport2 22:45  UD Almería–Sevilla CF (felv., kommentátor: Engyel István)