A Győr és a Fradi előnyt szerezne • SportTV

A Győr és a Fradi előnyt szerezne

2021. 03. 07. 11:15    
Olvasási idő: 3 perc

Három mérkőzéssel már szombaton megkezdődött a női kézilabda BL-nyolcaddöntők sora. Vasárnap lép pályára a két magyar résztvevő, egyaránt idegenben., azzal a céllal, hogy előnt szerezzen a jövő hét végi visszavágüra. Természetesen az ő mérkőzésüket élőben közvetítjük, valamint mutatunk egy skandináv rangadót is a játéknapról.

Eduarda Amorim jó mérkőzést és győri sikert vár a bietigheimi találkozótól (Fotó: gyorietokc.hu)

BIETIGHEIM–GYŐR

A Győri Audi ETO 10 győzelmet számlál az idényben, a német együttes egész BL- története során eddig 7-szer győzött 38 találkozón.  A magyar rekordbajnok a veretlenül megvívott BL-meccsek számában is csúcstartó, már 51-nál tart 2018 januárja óta. Az ETO-é a leghatékonyabb támadójáték az egész mezőnyben mérkőzésenként átlagban 32.6 gólt ért el, míg a Bietigheim védelme a második „legáteresztőbb” a 30.5 kapott góljával meccsenként. Ez a találkozó premier lesz, a két együttes még sosem vívott korábban európai kupatalálkozót.

„Öröm, hogy ismét a csapattal lehetek együtt. Jó meccsre számítok, a lányok jó formában vannak. Úgy érzem, koncentráltak vagyunk az egész Covid-szituáció és a rengeteg teszt ellenére is. Magabiztosak vagyunk és jó meccset fogunk játszani. Szerintem a németek hazai pályán különösen kemények. Érezhető a különbség, amikor otthon vagy idegenben játszanak. Nagyon tömörek középen a védekezésben, meg kell próbálnunk a külső oldalakat támadni lés a szélsőinket használni, valamint jó lerohanásokra van szükségünk” – mondta a könnyebb sérüléséből visszatérő Eduarda Amorim a klubhonlap szokásos vieo-miniinterjújában.

BUDUCSNOSZT–FTC

Szucsánszki Zita góljaira Podgoricában is nagy szükség lesz (Fotó: ulloi129.hu)

A párosítás régi rivalizálásnak számít, a két együttes már 8 BL-találkozón van túl, a mérleg a Fradi számára kedvezőbb (ld. keretes statisztikánkat alant). Legutóbb a 2017–18-as idény középdöntő csoportjában csaptak össze, akkor a mieink nyerték meg mindkét csatát, a hazait 34–25-ra, az idegenbelit 24–23-ra.
Az FTC 15 pontot szerzett a csoportkörben, egyformán 8-at otthon és idegenben – persze csak a hivatalos statisztika szerint, hiszen a Vipers elleni mindkét találkozóra az Elek Gyula Sportcsarnokban került sor. Ezzel a pontszámmal a mieink a 4. helyen végeztek az A-csoportban, a Buducsnoszt 12-vel az ötödik lett a B-ben.
Az FTC edzője, Elek Gábor a magyar válogatott szövetségi kapitányaként 11 játékosát nevezte a klubból a márcious harmadik hétvégéjén esedékes győri olimpiai kvalifikációs négyes tornára.
„A Buducsnoszt győzelmeiben legtöbbször kulcsszerep jutott a Vácról ismerős brazil világbajnok kapusnak, Barbara Arenhartnak, valamint a két veszedelmesen jó szélsőnek, Jovanka Radicsevicsnek és Majda Mehmedovicsnak. Talán az irányító, Andrea Lekic, valamint az orosz szupertehetségnek tartott jobbátlövő, Valerija Maszlova sérülésének is lehet ahhoz köze, hogy a Podgorica legtöbb támadása az egyes és kettes védő közötti területet célozza meg, az akcióknak betörés vagy szélre osztott passz a vége. A hírek szerint a két nagy lövő közül az orosz visszatérésére lehet számítani, legalábbis a Krim Ljubljana ellen egy hete felkészülési mérkőzésen (21–21 a végeredmény) már pályára lépett. Az említetteken kívül a francia irányító Allison Pineau teljesítménye is tiszteletet parancsol, ötvenhat gólja a vonatkozó házi rangsor második helyét jelenti, de a szélsőként és irányítóként is bevethető Itana Grbicsre is fokozottan ügyelni kell. A beállókkal biztosan nagyot küzd majd a védelmünk – Tatjana Brnovics 184, Nikolina Vukcsevics 186, Ema Ramusovics pedig 187 centiméter magas, hárman összesen ötvenkétszer voltak eredményesek” – mutatja be az ellenfelet a zöld-fehérek klubhonlapja, a fradi.hu.

Kapcsolódó

BUDUCSNOSZT–FTC örökmérleg

Az összes mérkőzésen: 8 mérkőzés–3 Buducsnoszt-győzelem–0 döntetlen–5 FTC-győzelem/ 202–217-es gólkülönbség. Podgoricában: 4–2–0–2 / 99–98.
Az első mérkőzés: Buducsnoszt T-Mobile–Budapest Bank-FTC 22–19 (11–9), BL-csoportmérkőzés, 2007. 10. 27. A legutóbbi mérkőzés: ZSRK Buducsnoszt Podgorica–FTC-Rail Cargo Hungária 23–24 (13–12), BL-középdöntő csoportmérkőzés, 2018. 2. 24.

VIPERS–ODENSE

A Vipers 7 meccses veretlen sorozattal kezdte az idényt, a csoportkört végül az 5. helyen fejezte be az A-csoportban. Utolsó öt mérkőzéséből viszont csupán egyet sikerült megnyernie, m1g a dánok negatív rekordot állítottak be három egymást követő vereséggel. A norvég bajnok két kiemelkedő klasszisát, Heidi Lökét és Nora Mörköt sem tudja bevetni, mindketten sérültek. Eddig az Odense egyszer érte csak el a negyeddöntőt, akkor a későbbi Győztes Győr ejtette ki a sorozatból.
Ez lesz az első mérkőzés a két csapat között Európában, a Vipers dán ellenféllel szemben nyolcból csak kétszer sikerült nyernie, mindkétszer otthon. Most azonban – mivel a norvég egészségügyi rendelkezések nem enyhültek –  „hazai” mérkőzését ismét idegenben kénytelen lejátszani, az összecsapásra az ikasti IBF Arenában kerül sor.

NŐI BAJNOKOK LIGÁJA, nyolcaddöntő, első mérkőzések. Sport1 13:45  SG BBM Bietigheim–Győri Audi ETO KC (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Tóth Tímea, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila); Sport1 15:45  RK Buducsnoszt Podgorica–FTC-Rail Cargo Hungaria (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: , műsorvezető: Ágai Kis András, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila); Sport1 17:45 Vipers Kristiansand–Odense Handbold (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Tóth Tímea, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila)