Két korábbi győztes, hat trónkövetelő • SportTV

Két korábbi győztes, hat trónkövetelő

2021. 03. 07. 12:49    
Olvasási idő: < 1 perc

Nagy meccsek, a középső napon nagy meglepetések után a vasárnapra 8 versenyző maradt a végküzdelmekre a Milton Keynes-i Marshall Arenában zajló UK Openen. Közülük korábban ketten megnyerték már a tornát, Michel van Gerwen háromszor is (2015, 2016, 2020), James Wade pedig 2011-ben. Finalista volt Gerwyn Price is kétszer, de mindkétszer elvesztette a döntőt. A további öt versenyző még nem jutott el a címmérkőzésig, s mivel nincsenek ágak, csak szabad sorsolás, még az sem zárható ki, hogy vagy a két korábbi győztes, vagy akár két újonc is állhat a táblához este a trófeáért és 60 ezer plusz fontért (a második 40, a győztes 100 ezret kap).

MVG már háromszor megcsókolhatta a kupát. Lesz-e erre lehetősége negyedszer is az idén? (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A kora délutáni negyeddöntő – továbbra is 10 nyert legig tartva –  a James Wade–Simon Whitlock mérkőzéssel kezdődik. Mindketten „régi motorosok”,  több mint 11 éve, a 2010-es vb-n találkoztak először, összesen 40 mérkőzést vívtak eddig, viszont 2018 októbere óta most csapnak össze újra. Mindkettejüknek volt döntő leges meccse a tornán, ez egyik a kettőből, az angol a honfitárs Ryan Joyce-ot a negyedik, az ausztrál a litván Darius Labanauskast az ötödik fordulóban „hajrázta le”.
A második párt Gerwyn Price és Devon Petersen alkotja. A világbajnok-világelső walesi nem produkált egetverő átlagokat, de elég magabiztosan menetelt eddig: három ellenfele (Hudson, Ricky Evans és Dobey, azaz három angol) együtt összesen 13 leget tudott nyerni az ő 30-ával szemben. Devon Petersen sem veszített sokkal többet, csak eggyel tudta Price ellenfeleit felülmúlni az általa elbúcsúztatott De Zwaan, Waites, Jacques trió. Azért ebben a párban erősen különböznek az esélyek, nagy meglepetés lenne, ha a dél-afrikai felülmúlná a világelsőt.

James Wade mellett Dave Chisnall (képünkön) maradt az angolok legnagyobb reménysége. Az eddigi 18 UK Openen 9 angol és 9 „csatornán túli” győzelem született (Fotó: Getty Images)

A harmadik csata az egyetlen „színangol” ütközet, Dave Chisnall küzd meg Luke Humphriesszel. Chizzy már a nyolcaddöntőbe sem engedte be a 2020-as világbajnok, korábbi UK Open győztes Peter Wrightot, Humphries viszont egyre nagyobb különbségű sikereket aratott, sorrendben 8, 7 és 4 leget tudtak nyerni ellene a riválisok.
A délutáni záró csata két részese Michael van Gerwen és Krzysztof Ratajski. MVG kezdi visszanyerni korábbi „verhetetlen” formáját, bár a dupláin akad javítani való. Ami a tömeget illeti, az elmúlt két forduló legmagasabb körátlagú dartsosa csap össze, a holland az 5. körben 103.78-as átlaggal verte meg 10–4-re Mensur Suljovicot, a lengyel viszont a negyeddöntőben 103.52-vel 10–3-ra (!) a verseny előtt az év eddigi részében a legjobb formát mutató Jonny Claytont.
(Az esti elődöntő két mérkőzését és a döntőt 11 nyert legig játsszák.)

DARTS UK Open. Sport2 13:45 és 20:00 negyeddöntő, illetve elődöntő és döntő (kommentátor: Fülöp László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)