Folytatódik-e a holland csoda?

Sport TV avatar Sport TV 2018. 11. 19. 10:24    
Olvasási idő: 2 perc

Három szereplő már ismert a Nemzetek Ligája 2020-as négyes döntőjéből: Portugália, Anglia és Svájc. Hogy a negyedik a világbajnok Franciaország lesz-e vagy az elmúlt két nagy tornát kihagyó Hollandia, az a hétfő esti egyetlen A-ligás összecsapáson, Gelsenkirchenben dől el. Azon kívül persze közvetítünk még három mérkőzést élőben, no meg természetesen az esti összefoglaló sem maradhat el.

Jellemző kép Amszterdamből: Virgil van Dijk a teljes német védelem statisztálásával fejeli be a hollandok harmadik gólját (Fotó: Getty Images)

GRÚZIA–KAZAHSZTÁN (D-liga, 1. csoport)

Ebben a csoportban a két kérdés közül csak az egyik dőlt el: Grúzia nagy fölénnyel nyerte meg a kvartett küzdelmeit, s ezzel feljutott a C-csoportba. Ám hogy melyik együttes végez az utolsó helyen, az a hétfői játéknap két találkozóján dől el. A grúzok az első játéknapon Rigában is nyerni tudtak 2–0­ra, joggal várja el közönségük, hogy győzelemmel búcsúzzanak hazai pályán, a Borisz Pajcsadze Dinamo Arenában. Ne csak csoportelsőként, hanem veretlen csoportelsőként köszönjenek el a csoportkörtől, hogy aztán megmérkőzhessenek 2020 júniusában egy Eb-helyért a fehéroroszokkal, a macedónokkal vagy az örményekkel, valamint a koszovóiakkal vagy az azeriekkel.

ANDORRA–LETTORSZÁG (D-liga, 1. csoport)

A csoport két nyeretlenje közül amelyik elveszti ezt a státusát, azaz nyer, már biztosan harmadik lesz. (Második már nem lehet, mert mindkettejük a közvetlen összevetésben alulmarad a kazahokkal szemben, vagy kevesebb ponttal vagy rosszabb összgólkülönbséggel.) Az esetleges siker Andorra számára a fennállása második tétmérkőzés-győzelmét jelentené. Az elsőt valahogy nem akaródzik nekünk, magyaroknak felidézni…

ÍRORSZÁG–DÁNIA (B-liga, 2. csoport)   

Egy újabb mérkőzés, amelyet csak „hivatalból” kell lejátszani. (Ettől még persze lehet jó is…) A dánok már csoportgyőztesek és feljutók, az írek már csoportharmadikak és kiesők. Presztízsből és ranglistapontokért folyik tehát a csata. A „dinamitok” 13 idei hivatalos mérkőzésükből egyetlenegyet veszítettek el (no meg az egyik döntetlenjük után 11-esekkel elbuktak, a vb-negyeddöntőben a horvátok ellen). Az írek viszont fordítva: mindössze egyetlen mérkőzést nyertek 2018-ban a lejátszott 9-ből. Egymás elleni mérkőzésük októberben gól nélkül végződött. Örökmérlegük is csekély különbséget mutat: az írek 5-ször győztek a dánok 4 sikerével szemben, 7 döntetlen mellett, mindketten 21 gólt szereztek és kaptak is. A legvalószínűbb  eredménykimenetel tehát a döntetlen, de ha lehet választani, legyen mondjuk 3–3 és ne újra 0–0…

NÉMETORSZÁG–HOLLANDIA (A-liga, 1. csoport)

Joachim Löw, minden idők legeredményesebb német szövetségi kapitánya minden idők legrosszabb évét produlálta a Nationalelffel (Fotó: Getty Images)

A Nationalelf romokban, az oranje mintha reneszánszát élné. Nagyon sokáig kell visszalapozni a históriás könyvekben, amíg olyan sorozatot találunk, hogy a német válogatott hat egymást követő tétmérkőzéséből csupán egyet nyerjen meg. (Mi ötven évig mentünk vissza, addig nem találtunk…) A csapat minden idők legrosszabb mérlegével zárja a naptári évet, jelenlegi 14. helyénél legutóbb 2006-ban állt rosszabbul a FIFA-világranglistáján, amióta az létezik. Ugyanakkor  az elmúlt Eb-t és vb-t egyaránt kihagyó holland válogatott (legutóbb 1984–86-ban volt erre példa…)  egy hónapon belül legyőzte 2014 és 2018 világbajnokát is. Ronald Koeman ifjoncai szárnyalnak, Joachim Löw – felmérve, hogy nincs más út – , csak most kezdett nagy arányú fiatalításba. Az oroszok elleni 3–0 biztató kísérletnek tűnik, ám az igazi próba most Gelsenkirchenben következik. A két együttes válogatott szinten nagyjából fél évszázados nagy rivalizálását (azelőtt a németek nagy fölényben voltak) ismerve a hazaiak a „puszta” győzelem mellett azért is hajtanak, hogy megakadályozzák az egyik nyugati szomszédjukat abban, hogy hatalmas meglepetésre megnyerjék az A-liga 1. csoportját. Csak a tények rögzítése végett: csupán a német győzelem szállít csoportelsőséget a franciáknak, egy döntetlennel már a narancsosok jobb egymás elleni eredménnyel (1–2, 2–0) megelőznék a világbajnokot. A négyszeres világbajnok meg így is, úgy is a „másodosztályban” (B-liga) kezdi meg a következő, 2020–22-es Nemzetek Ligáját…

NEMZETEK LIGÁJA. Sport1 17:45 Grúzia–Kazahsztán (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport2 17:45  Andorra–Lettország (kommentátor: Bartha Zoltán); Sport1 20:30 Németország–Hollandia (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Esterházy Mátyás és Várhidi Péter);  Sport2 20:30 Dánia–Írország (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba); Sport2 23:00 a nap meccseinek összefoglalója (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Esterházy Mátyás és Várhidi Péter, kommentátor: Gyulai Miklós és Haraszti Ádám)

Kapcsolódó

AZ NL 17. VERSENYNAPJÁNAK PROGRAMJA

18:00   Grúzia–Kazahsztán, D-liga, 1. csoport (Sport1 17:45)
18:00 Andorra–Lettország, D-liga, 4. csoport (Sport2 17:45)
20:45   Németország–Hollandia, A-liga, 1. csoport (Sport1 20:30)
20:45   Csehország–Szlovákia, B-liga, 1. csoport
20:45   Dánia–Írország, B-liga, 4. csoport (Sport2 20:30)
20:45   Bulgária–Szlovákia, C-liga, 3. csoport
20:45   Ciprus–Norvégia, C-liga, 3. csoport
20:45   Liechtenstein–Örményország, D-liga, 4. csoport
20:45   Macedónia–Gibraltár, D-liga, 4. csoport

 

 

 

 

 

Cookie beállítások