Gurney a klasszisok becsületéért • SportTV

Gurney a klasszisok becsületéért

Sport TV avatar Sport TV 2018. 12. 18. 12:12    
Olvasási idő: 2 perc

Két szuperklasszis és a két meghívott női versenyző kiesett, de a vb folytatódik tovább: kedden a délutáni és az esti program 4-4 mérkőzésével lép be a PDC-világbajnokság második harmadába – már ami az összmérkőzésszámot illeti.

A program a szokásos metódus szerint három első és egy második fordulós mérkőzést tartalmaz délután és este is. Délután elsőként Robert Thornton (a világranglistán: 36.) próbálja helyreállítani a Peter Wright kiesésével megtépázott skót becsületet, amelynek Gary Anderson mellett ő lehet a másik mentsvára. Ellenfele a svédek éljátékosa, Daniel Larsson lesz (vlr.: 114.), aki a sok-sok újonc egyike az idei világbajnokságon.
A következő párban egy-egy közép-európai régióhoz tartozó játékos is a színre lép. Egyikük, a Suljovic mögött második osztráknak számító Rowby-John Rodriguez (vlr.: 69.) igyekszik negyedik nekifutásra először meccset nyerni vb-n. Ebben Ricky Evans (vlr.: 47.) akadályozhatja meg, aki eddigi két világbajnokságán egyaránt ment egy-egy kanyart, tavalyelőtt meccsnyila is volt a harmadik fordulóhoz, de onnan veszített Michael Smith ellen.
A harmadik találkozón a „régiónk” képviselője a lengyel Krzysztof Ratajski (vlr.: 49.), ellenfele Aszada Szeigo (becenevén: a Nindzsa), a Japán Open négyszeres bajnoka lesz, akit a tavaly újoncként végül győztes Rob Cross bemutatkozó mérkőzésén 3–0-ra győzött le a világbajnoki győzelemhez vezető úton.
A délután kiemeltjeként az angol Darren Webster (13. kiemelt) játszik Vincent van der Voorttal (vlr.: 39.). A holland az első körben kicsit döcögős 3–1-gyel lépett túl a Fülöp-szigeteki Ilaganon. A két versenyző 2010 óta tízszer játszott egymással PDC-eseményen, összesítésben Van der Voort 6–4-re vezet, az idén két összecsapásukból egyet-egyet nyertek meg. Könnyen meglehet, hogy ez lesz a nap mérkőzése.

Este ír–ausztrál mérkőzéssel indul a program, Steve Lennon (vlr.: 34.) küzd meg James Baileyvel, aki az Óceániai Masters döntőjében Jim Puseyt legyőzve szerzett részvételi jogot a vb-re. A folytatásban a nap második hollandja, Jan Meulenkamp (vlr.: 51.) következik a brazil  Diogo Portela (113.) ellen, a győztesnek Michael Smithszel kell játszania a következő körben.  A nap utolsó előtti találkozóján a szikrázóan tehetséges, de egy igazi nagy betöréssel még adós, bár tavaly már a negyeddöntőig jutó  belga Dimitri Van den Bergh (vlr.: 36., a második belga Kim Huybrechts mögött) lép a pódiumra, a mezőny egyetlen egyesült államokbeli játékosa, Chuck Puleo (vlr.: 133.) társaságában.
A nap sztárja, a legmagasabban rangsorolt versenyző mindig az esti program utolsójaként kezdi meg szereplését. Wright vasárnapi és Van Barneveld hétfői kiesése után a észak-ír Daryl Gurneynek (5. kiemelt, a világranglistán 4.) kellene bizonyítania, hogy nem minden világklasszis gyengélkedik ezen a vb-n. Nem lesz könnyű dolga: ellenfele, Ross Smith (vlr.: 73.) búcsúztatta az első körben a mezőny szeretett nagy öregjét, a szingapúri Paul Limet. A két játékos hat esztendő alatt négy mérkőzést játszott a PDC keretei között: 2013-an kétszer is az angol nyert. 2015-ben és az idén Gurney egyaránt 6–5-re bizonyult jobbnak a Players Championship wigani és barnsleyi tornáján is, előbb az eső körben, majd a nyolcaddöntőben.

Sport1 13:30 és 20:00  PDC-dartsvilágbajnokság, 6. nap (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)