Részegen dobott 9 nyilassal indult - íme, Aspinall, a könyvelő! • SportTV

Részegen dobott 9 nyilassal indult – íme, Aspinall, a könyvelő!

2018. 12. 24. 12:23    
Olvasási idő: 3 perc

A már nyolcaddöntős Nathan Aspinall a mostani PDC-világbajnokság egyik legkellemesebb meglepetése. A mindössze egy éve főállású angol profi az első vb-jén már három meccset nyert meg, úgy, hogy közben a hatodik kiemelt Gerwyn Price-t is elbúcsúztatta.

Leírni is furcsa, de a PDC-világbajnokságon valaki elődöntőt játszik a Nathan Aspinall, Devon Petersen, Steve West, Toni Alcinas, Benito van de Pas, Brendan Dolan hatosból. Közülük már csak West (22.) és Van de Pas (30.) kiemelt, a tábla ezen negyedében szereplő, két magasan jegyzett kiemeltet Alcinas és Aspinall tüntette el a mezőnyből: előbbi a harmadikként jegyzett Peter Wrghtot, utóbbi a hatodik Gerwyn Price-t múlta felül. A még álló játékosok közül mindenki járt már korábban világbajnokságon, kivéve Aspinallt, aki ráadásul csak tavaly ősz óta főállású profi.

A 27 éves játékos addig ugyanis nem érezte magát biztonságban a profik között, és inkább a könyvelői szakmáját használta pénzkereső foglalkozásképp. Mondjuk, ez nem véletlen, hiszen alaposat hullámvasutazott, mert ugyan egyszer szerzett PDC Tour-kártyát, de azt elbukta, így újra kisebb kvalifikációs sorozatokra kényszerült. Aztán amikor újra begyűjtötte a PDC Tour Cardot, a számlák helyett a dartsot választotta. „Addig egy, ha nagy szerencsém volt, akkor másfél órát tudtam edzeni naponta. Profiként már megy a négy, öt, hat óra is, ennyi legalább kell, hogy meg tudjam verni a legjobbakat” – mondta Aspinall, aki három éven belül a világranglista legjobb 30 játékosa közé akar kerülni, öt év múlva pedig Top10-es dartsos szeretne lenni. Úgy, hogy közben szülőhelyén, Stockportban, ha ideje engedi, keddenként még mindig dobál a városi bajnokságban, amit az ő pályáját is elindító, The Emigration nevű pubban tartanak.

Tehetsége van a játékhoz, az kétségtelen. Az ugyan nehezen ellenőrizhető, hogy élete első meccsén, a barátnője ellen, egy átmulatott éjszaka után kilencnyilast dobott (egy interjúban vigyorogva ezt állította), ahogyan az apukája és a nagyapja elleni mérkőzéseiről sincsenek feljegyzések, de az biztos, hogy 2015-ben döntőt játszott a PDC Youth világbajnokságon. Max Hopp volt az ellenfele, 5-5-ig fej fej mellett haladtak, brék nélkül, akkor azonban Aspinall meccsnyílról elbukta a saját kezdését, ezzel együtt a meccset is. Ez volt az első televíziós fellépése. Abban az évben a UK Openen a legjobb 32-ig jutott, ott James Wade verte meg a legjobb 32 között. A UK Open idén a legjobb 64 között is brutális ellenfelet kapott, a világbajnok Rob Cross ellen 6-4-re még vezetett is, de végül 10-8-ra kikapott tőle. Ezt azért is volt fontos leírni, mert a legnagyobb ösztönzést Cross jelenti a számára, aki pályafutása legnagyobb diadala előtt egy évvel mondott fel, aztán 2018. január 1-jén világbajnok lett. „Játszottam ellene ebben az évben is, és bár ő nyert, az a meccs fantasztikus mérföldkő volt a számomra” – fogalmazott a fiatal brit.

Ettől még a 2018-as esztendő hozta meg az áttörést a számára. Áprilisban megfogalmazott célját, a világbajnokságra jutást sikerült teljesítenie, 2018 szeptemberében pedig megnyerte az első rangsoroló versenyét is. A Players Championship 18-as állomásán Barnsleyban sorrendben Diogo Portela, Danny Noppert, Ritchie Edhouse, James Wilson, Steve Beaton, Ian White és Ryan Searle volt az áldozata, a menetelés jutalma 10 ezer font volt. Addig a sikerig Aspinall még csak negyeddöntőt sem játszott 2018-as PDC-tornán… Edhouse-t leszámítva mindannyian ott voltak a vb-n, sőt, a két finalista, Searle és Aspinall már nyolcaddöntős.

„Ez óriási eredmény nekem és a családom számára. A dartsvilágban az a legjobb, hogy itt nincs helye a más sportokból ismert elitizmusnak. Itt előfordulhat, hogy a bárban melletted ül a világbajnok, beszélgettek és haverok lesztek. Közülünk a legtöbben ugyanabból a környezetből érkeztünk, ez egy hajóban tart bennünket, ezt az alapkultúrát nagyon szeretem” – mondta utána Aspinall.

Ami még figyelemre méltó, hogy sokkal jobban kontrollálja magát a színpadon, mint 2017-ben vagy korábban. Ennek is története van, méghozzá 2017 júniusában. Akkor a European Matchplayen a legjobb 32 között találkozott Cristo Reyesszel, és egy 153-as kiszállóval 4-3-as vezetésre tett szert, majd ünnepelt egy jót a színpadon – és a végén kikapott 6-5-re. „A levonuláskor Michael Smith elkapott, és azt mondta, nem szabad így kiadnom magam, amíg nem nyerek. Az utolsó dobásig kontrollálnom kell az érzelmeimet, tanácsolta” – árulta el Aspinall.

A Sport TV élőben követi nyomon a PDC-világbajnokság eseményeit.