Hogy jön egy autóbaleset és egy kóma a 9 nyilashoz? – a Van den Bergh-sztori • SportTV

Hogy jön egy autóbaleset és egy kóma a 9 nyilashoz? – a Van den Bergh-sztori

2018. 12. 26. 09:47    
Olvasási idő: 3 perc

Dimitri van den Berghet édesapja autóbalesete és barátnője kómával járó komplikált szívműtéte is megacélozta a dartsvilág csúcsa felé vezető úton. A belga a mostani PDC-vb-n már a legjobb 32 között jár, az előző körben 104,45-ös átlaggal takarította el Jonny Claytont.

Azzal semmiképpen sem mernénk megvádolni Dimitri van den Berghet, hogy fejben ne lenne egyben. 2018. november 14-én a Grand Slam of Darts nyolcaddöntőjében Stephen Bunting ellen bevágta élete első televíziós kilencnyilasát (a hagyományos módon, azaz hét darab tripla 20 után jött a T19, majd a dupla 12 – kapott is érte 25 ezer fontot!), aztán pedig odaállt nyilatkozni a holland RTL7 kamerája elé. És az első mondatai egyikében közölte: „Nehéz napokat éltem át, mert a barátnőm nemrég szívtranszplantációs műtéten esett át, és hetekig kómában volt. Két héttel a verseny előtt ébredt fel…” Amikor a 25 éves hölgy magához tért, a belga dartsos éppen a World Series of Darts bécsi döntőjére tartott. A gépe leszállt Bécsben, majd jöttek a hosszú telefonok. „A testvére meg is kérdezte tőlem, hogy tudok én egy lánnyal hat órán keresztül beszélni folyamatosan telefonon. Egyszerű volt a válaszom: szerelmes vagyok!”

A bécsi viadal után jött az említett kilencnyilas bravúr. „Az eset még erősebbé tett. A barátnőm rengeteget posztolt a Facebookon, ez pedig még inkább megacélozott” – mondta a világbajnokságon a legjobb 32 közötti, Luke Humphries elleni fellépésére készülő Van den Bergh. Ha nyer, az idén a nyolcaddöntőben ismétlődhet meg a tavalyi negyeddöntő, ami akkor tulajdonképpen híressé tette. Egy éve Rob Crosszal, a későbbi világbajnokkal találkozott, és majdnem csodát tett: 1-4-ről visszakapaszkodott 4-4-re, a döntő szettben 1-0-ra vezetett, majd 132-ről nyila volt a 2-0-s vezetéshez, de elrontotta a dupla 16-ot, ezt pedig az angol rivális megbüntette. Később pedig űrdartsszal meg is nyerte a tornát. Cross már készen áll az újabb ütközetre, „csak” Van den Bergnek kell nyernie hozzá egy meccset.

Van den Berghnek egyébként nem csupán a barátnője műtétje volt fájdalmas esemény pályafutása során. Nem titkoltan minden versenyén az édesapjáért is dob. Chris van den Bergh hajdan komoly játékos volt a BDO-nál, többek között Raymond van Barnevelddel párbajozott sokat, de egy autóbaleset tönkre tette a dobó kezét. Később már nem tudta normálisan megfogni a nyilakat, így derékba tört a karrierje. „Édesapám a fő ösztönző erő. Örökké hálás leszek neki a tőle kapott tehetségemért” – nyilatkozta egyszer Dimitri. A papa volt az, akitől áttételesen a becenevét (The Dreammaker) is kapta, hiszen Chris mondta neki egyszer: „Kövesd az álmaidat, fiam!”

Ugyanakkor azt sem tagadja, édesapja mellett Kim és Ronny Huybrechtsnek is nagy szerepe van a felemelkedésében. Ők fedezték fel, az ő menedzsmentjük kezdte el támogatni, sőt, Kim egy ideig amolyan edzőként is fungált mellette. Az idén viszont már együtt léptek dobóállásba a World Cup of Dartson, a csapat-világbajnokságon, és az elődöntőig repítették Belgiumot. Ott aztán a Michael van Gerwen, Van Barneveld összetételben felálló Hollandiával játszottak egy döbbenetes, 2-0-s holland sikert hozó meccset. A négy játékosból csak Huybrechts nem átlagolt 100 felett, neki be kellett érnie 97,65-tel. Dimitri 107,54-ig jutott Van Barneveld (jegyezzük meg: édesapjával való barátsága miatt pályafutása során Dimitri Barneytól is több tanácsot kapott!) ellen, de a holland mackóval szemben ez is kevésnek bizonyult, ő ugyanis pályafutása legjobb tévés átlagát hajította a maga 113,38-ával…

A százas átlagokkal amúgy sem áll rosszul Van den Bergh, hiszen az idén a Youth-vb döntőjében is efölé jutott (100,44), meg is verte vele Martin Schindlert. (A vb-címig vezető úton egyébként Kovács Patrikot is legyőzte a csoportkörben, méghozzá 5-4-re.) Ez volt a második 100 feletti átlag a sorozat fináléinak történetében, az elsőt egy évvel korábban ugyancsak Van den Bergh hajította, a 101,23 segítségével meg is verte Josh Payne-t. Ő az egyetlen, aki meg tudta védeni a címét a juniorok között!

Annyit még okvetlenül meg kell róla jegyezni, hogy az első, a 2016-os vb-részvétele után vagy másfél évig küszködött a duplákkal, de azt mára talán rendbe tette, illetve, hogy a bevonulása miatt már rég közönségkedvenc. Eleve a dartshoz passzol Pharrell Williams „Happy” című száma, na de amit még ehhez ő hozzátesz a színpadon, azt inkább mutatjuk:

A Sport TV élőben követi nyomon a PDC-világbajnokság eseményeit.