Van Gerwen-Anderson: egy remek rivalizálás videókon • SportTV

Van Gerwen-Anderson: egy remek rivalizálás videókon

2018. 12. 30. 13:04    
Olvasási idő: 2 perc

Sokak szerint előrehozott döntőre kerül sor a legjobb négy között a PDC-világbajnokságon: az egyformán kétszeres világbajnok Michael van Gerwen és Gary Anderson találkozik az Alexandra Palace-ban. Most felelevenítünk néhányat a klasszikus meccseikből.

„Mindenki tudja, ha százszázalékos állapotban vagyok, egyetlen egy ember tud megállítani, Gary Anderson” – nyilatkozta a 2019-es PDC-világbajnokságot felvezető interjújában Michael van Gerwen. Nos, vasárnap eljön az igazság pillanata: a két kétszeres világbajnok az elődöntőben találkozik egymással, és figyelembe véve a másik ág Nathan Aspinall-Michael Smith párosítását, nem túlzás előrehozott döntőről értekezni. Amelynek vannak olyan előzményei, hogy Anderson kisfia, Tai óriási Van Gerwen-rajongó, hogy ők ketten sztárokhoz képest elképesztően tisztelik egymást, illetve, hogy vívtak már jópár nagy csatát egymással. Most ezekből jöjjön néhány!

Van Gerwen-Anderson 4-3
2013. december 28., világbajnokság, nyolcaddöntő

Michael van Gerwen első világbajnoki címe felé vezető útján Gary Andersonnal játszotta a legszorosabb meccset, ez volt az egyetlen olyan fellépése, amelyen egy szett volt a különbség a felek között. Mi több, a kettőből ez volt az egyik olyan nyolcaddöntő, amelyen 100 feletti átlag (a holland 100,2-t dobott) kellett a győzelemhez (a másikat Peter Wright dobta Michael Smith ellen). Anderson már 3-1-re vezetett, de végül hiába szórt 12 180-ast, a holland fordított. A skót bevallotta, ez a vereség ösztönzőleg hatott rá, ezt követően nyert egymás után két vb-címet, úgy, hogy még ezért a kudarcért is revánsot tudott venni.

Van Gerwen-Anderson 6-2
2015. február 15., German Darts Championship, döntő

Van az úgy, hogy Michael van Gerwennél „elmennek otthonról”, és akkor olyan játékkal rukkol ki, mint ebben a döntőben. 117,94-es átlagot dobott (Anderson is eljutott 103,78-ig), beszórt egy-egy 151-es és 167-es kiszállót, a legek megnyeréséhez pedig sorrendben 17, 12, 12, 12, 10 és 12 nyílra volt szüksége. A 17 nyilas volt a meccs leghosszabb legje, merthogy Anderson is végzett 14, illetve 11 nyíllal a két megnyert etapjában. De 2-2-t követően így sem volt esélye a hollanddal szemben.

Van Gerwen-Anderson 7-3
2017. január 2., világbajnokság, döntő

Azok után, hogy Van Gerwen az elődöntőben vb-rekordot jelentő 114,05-ös átlaggal jutott túl Raymond van Barnevelden, a fináléra is döbbenetes produkciót tartogatott. De kellett is, mert Gary Anderson sorozatban a harmadik vb-címére hajtott (korábban klasszikus mesterhármast csak Eric Bristow és Phil Taylor tudott elérni világbajnokságokon), és ennek megfelelő előadással rukkolt ki az Alexandra Palace-ban. 104,93-as átlagot ért el, vb-csúcsot jelentő 22 darab 180-ast dobott (ahogyan az egész tornán elért 71 darab 180-a is rekord lett), de ez is kevésnek bizonyult. Merthogy MvG meg 107,79-es átlagig jutott, száznyolcvanak esetében ugyan a maga 20-ával kicsit elmaradt a skóttól (a kettőjük által dobott 42 persze vb-csúcs), de ötször is 100 feletti kiszállót dobott, összességében pedig 44,26 százalékos kiszállót tudott felmutatni.

Van Gerwen-Anderson 7-3
2018. február 15., Premier League, 3. forduló

A Sky Sports beszámolója szerint a Premier League másfél évtizedes történetének legmagasabb színvonalú meccsét vívta a két játékos Newcastle-ban. Van Gerwen majdnem kilencnyilast dobott, Anderson 170-ről is kiszállt, és mindketten 110 felett átlagoltak. A holland 7, a skót 4 száznyolcvanast dobott (utóbbinak két 177-es is „befigyelt”), végül az döntött, hogy 2-3-at követően Van Gerwen sorozatban öt leget is meg tudott nyerni.

Anderson-Van Gerwen 10-9
2018. szeptember 23., Bajnokok Ligája, csoportmérkőzés

Andersonnak az elődöntőbe jutáshoz mindenképpen nyernie kellett, ennek megfelelően 8-3-ra el is húzott a hollandtól. Csakhogy Mighty Mike három lehet nyert zsinórban, de erre Anderson egy 11 nyilassal felelni tudott. Erre mit csinált Van Gerwen? Összehozott egy újabb mesterhármast, így jöhetett a döntő leg. Ebben a holland 174-gyel kezdett, majd 76-ról kiszállózhatott. Két meccsnyila volt, mindkettőt elrontotta, Anderson viszont kiszállt 140-ről, továbbjutott, aztán meg is nyerte a viadalt, miután Mensur Suljovicot és Peter Wrightot is 11-4-re legyőzte.

A Sport1-en vasárnap 20 órától élőben jelentkezünk az elődöntőkkel.