Dortmundi cél: a második dupla • SportTV

Dortmundi cél: a második dupla

Sport TV avatar Sport TV 2019. 02. 05. 08:33    
Olvasási idő: 2 perc

Ritkaság az öt topbajnokság országában: a nemzeti kupaküzdelem nyolcaddöntőjének 16 csapata közt egyetlen másodosztályúnál alacsonyabb bajnokságban szereplő csapat sincs érdekelve. Azaz: a meglepetés az, hogy nincs meglepetés. Németországban pedig a DFB-kupa 2018–19. évi kiírásában pontosan ez a helyzet: a mezőnyt 11 Bundesliga- és 5 Bundesliga2-csapat alkotja. A két nap összesen nyolc összecsapásának a felét élőben közvetítjük, a két, bajnoki címért harcoló együttes közül a Dortmund kedden, a Bayern szerdán lép fel.

Marco Reus és a finn Niklas Moisander a Werder előző, decemberi dortmundi vendégjátékán. Nem mellesleg a BVB egyik csúcskedvence szerezte csapata második gólját a 2–1-re végződő bajnokin (Fotó: Getty Images)

HEIDENHEIM–LEVERKUSEN

A másodvonalbeli Heidenheimnek most kell először első osztályú ellenféllel szembenéznie. Az első körben a IV. osztályú (Regionalligás) Jeddelohot verte meg 5–2-re idegenben (pontosabban Oldenburgban, vendégként), majd a vele azonos bajnokságban szereplő Sandhausent győzte le otthon 3–0-ra. Most egy kicsit nagyobb falatot kell megrágnia: a Leverkusen nem csupán egy osztállyal feljebb játszik, hanem a hétvégén a rekordbajnok és -kupagyőztes Bayern skalpját is az övére tűzhette egy meglepő, de megérdemeltnek mondható 3–1-es győzelemmel. A Bayer az első körben csikorgós kis 1–0-val döcögött tovább az ötödosztályú Pforzheim ellen, ám utána nagyot dobott: 5–0-ra ütötte ki a Borussia-Parkban a Mönchengladbachot!
A két csapat még sosem vívott tétmérkőzést egymással, a premieren aligha várható, hogy a másodosztály hatodikja kiüsse az élvonal hetedikjét, eltüntetve a 17 helynyi különbséget, ha a két osztály táblázatát „egybeolvasztjuk”. Persze attól, hogy eddig nem volt a kupában (nagy) meglepetés, nem jelenti azt, hogy nem is lesz már a májusi döntőig hátralévő 14 mérkőzés egyikén sem…

DORTMUND–WERDER

A BVB Frankfurtban csak egy pontot szerzett – vagy elvesztegetett kettőt, nézőpont kérdése – , de paradox módon mégis növelte előnyét a bajnoki táblázaton. Németországban a Bundesliga előtti időket is beszámítva 15 alkalommal szerezte meg a bajnokcsapat a kupagyőzelmet is. Jellemzően a 15-ből 11-szer a Bayernnek sikerült ez a bravúr, de a másik négy között a Schalke, a Köln és a Werder mellett ott szerepel a Dortmund neve is. A Borussia hét éve, még Jürgen Klopp parancsnokságával írta fel a nevét erre az exkluzív listára, és Lucien Favre-t egyre többször emlegetik Klopp méltó örököseként.
A BVB egyébként recsegve-ropogva jutott túl az első két körön, mindkét mérkőzését csak a hosszabbításban tudta a maga javára fordítani másodosztályú ellenfelével szemben (2–1 idegenben a Fürth, 3–2 otthon az Union Berlin ellen). Mindkét meccsen erősen rotált a mester, gyakorlatilag inkább a cseresort küldte a küzdelembe. Most ezt aligha teheti meg. Az ellenfél ugyanis a Werder Bremen lesz (egy másik duplázó, még 2004-ből, Lisztes Krisztiánnal!), amelyet másfél hónapja bajnokin is csak 2–1-re sikerült megvernie a teljes csapatával.
A brémaiak a kupakiírásban két, kiscsapat elleni nagy különbségű győzelemmel jutottak el idáig, a Wormatia Wormst 6–1-re, a Weiche Flensburgot 5–1-re ütötték ki, egyaránt otthon.
A két együttes kupamúltja az 1963-as első találkozás óta 5 mérkőzést ölel fel, amelyekből három a nyolcaddöntőben, egy az elődöntőben került sorra, egy ízben, 1989-ben pedig ez volt a döntő Berlinben (a finálét már akkor is ott játszották), amelyet egyébként a Dortmund nyert meg 4–1-re. A legfrissebb emlék is már tízéves: 2009-ben ugyanebben a fázisban, ugyancsak a Signal Iduna Parkban mérkőztek meg, és a brémaiak 2–1-re nyerni tudtak. Ha Favre mester közelitőleg legjobb csapatával veszi fel a küzdelmet, ennek az eredménynek a  megismétlődésére minimális az esély. Persze, amit a meglepetések kizárhatatlanságáról fentebb írtunk, az természetesen erre a párosításra is éppúgy igaz.

DFB-KUPA, NYOLCADDÖNTŐ. Sport1 18:15 VfR Heidenheim 1886–Bayer 04 Leverkusen (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Hajdu Attila); Sport1 20:30 BV Borussia Dortmund–SV Werder Bremen (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Mészáros Ábel)

BUNDESLIGA2, 20. forduló. Sport1 20:30  FC St. Pauli–1. FC Union Berlin (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)