Szöknek a milánóiak? Gulácsi visszatér • SportTV

Szöknek a milánóiak? Gulácsi visszatér

2023. 09. 27. 09:07    
Olvasási idő: 3 perc

Szerdán folytatjuk a két sorozat követését: két élő mérkőzéssel, a milánói óriások fellépésével jelentkezünk a Sport2-n élőben a Serie A-ból, az AMC Mikrón ugyancsak szinkron időben mutatjuk – de a Sport1-en éjjel megismételjük – a bajnok Napoli találkozóját, s ugyanabban a konstrukcióban láthatják majd a lipcseiek elhalasztott első fordulós Német Kupa-összecsapását is.

Luka Jovics első ízben kaphat helyet a Milan kezdőjében, két csereként beállás 31 játékperce után (Fotó: Getty Images)

Elsőnek a Milan szardíniai vendégjátékát közvetítjük a Cagliari otthonából. Pioli legényei kezdenek kilábalni az Inter elleni rangadó sokkjából, bár az előző fordulóban csupán 1–0-ra tudták megverni a Veronát, a San Siróban, az fontos győzelem volt, megtarthatták vele a második helyüket. A hazaiaknak gyengécske támadójátékukon kell jócskán javítaniuk, az Atalanta elleni 0–2 nem bolt kapra lövésük egy sem. Továbbra is nélkülözik a tartósan sérült Lapadilát és Rogot, új hiányzóik Di Pardo, Pavoletti és Jankto. Petagna is kikerülhet a csapatból, előtérbe kerül a Romától érkezett Somurodov játéka, az üzbég csatár ugyan mind az öt meccsen szerepelt eddig, de csak egyszer volt kezdő, most ott a helye az induló tizenegyben. A Milanban a tartós hiányzó, Bennaszer, Kalulu és Caldara mellé csatlakozott a frissen kieső Krunic és Calabria is, a nagyon sokat játszó Giroud vélhetően pihen, legalábbis a meccs elején, Jovics kerülhet helyére az első számú támadó pozíciójába.

Az Inter is csak 1–0-ra nyert Empoliban szombaton, most a San Siróban a Sassuolo ellen kellene otthon tartania mindhárom pontot. Az emiliai gárda a nerazzurri egyik mumusa, összes bajnokijuk 40 százalékát elvesztette ellene. A hétvégi, salernói túra előtt Inzaghi egy kicsit változtat csapatán, Barella és Dumfries is visszatérhet a kezdőbe. A frissen igazolt tartalék csatárok egyike, Arnautovic megsérült Empoliban, valószínűleg novemberig tart a felépülése. Inzaghi Thuram, Lautaro és Alexis Sánchez közül választja ki támadókettősét. A korábbi Sassuolo-játékos Sensi combproblémái miatt most sem játszhat, Cuadrado ínsérülése után már a kispadra leülhet a Meazzában. A Juvéból érkező szélső középpályás eddig csupán 62 percet játszhatott azon a három meccsen, amelyen egyaránt csereként lépett pályára.
A vendégek reménykednek benne, hogy a két meccset kihagyó első számú kapus, Consigli újra elfoglalhatja helyét a kapufák között, ha mégsem, ismét Cragno helyettesíti. A fontosabb játékosok közül Agustín Alvárez lehet az egyetlen hiányzó. A Juve ellen szerzett góllal az ex Inter-csatár Pinamonti már négy találatnál jár, ez csupán eggyel kevesebb annál, amennyit a megelőző 32 meccsen együtt elért. Ugyanakkor 8 találkozón csak egyszer talált be volt csapata kapujába. Berardi viszont 7-szer is eredményes volt a milánóiak ellen, az aktív Serie A-játékosok közül a legtöbbször.

Bármilyen feszült is edzőjével a viszonya, Victor Osimhen aligha kihagyható a Napoli kezdőcsapatából (Fotó: Getty Images)

A bajnok Napoli igencsak botladozik az új idényben, a nem túl meggyőző, eddig még nyeretlen  Udinese megfelelő ellenfél lehet egy önbizalomnövelő biztos győzelemre. Az egyre többet bírált Rudy Garcia egyelőre fittyet hány a kritikákra, pedig az első két győzelem óta négy meccsen nyeretlen együttese a Serie A-ban, s a sikeres BL-rajt nem elég, hogy feledtesse az egyre kínosabb bajnoki botladozást. Öt meccs után már 7 pont a hátrény a vezető Inter mögött. Ráadásul némi feszültség is észlehető az edző és első számú csatársztárja, Victor Osimhen között. A nigériai a Bologna ellen 11-est hagyott ki – ha belövi, a csapat alighanem elviszi a három ponot a Dall’Arából – , majd lecserélése után tiszteletlen gesztusokat engedett meg magának a francia edzővel szemben. Noha a hivatalos kommunikáció szerint helyreállt azóta a béke, majd szerdán meglátjuk a Stadio Maradonában, tényleg így van-e vagy csak a mundér becsületét védik a „hivatalos személyek”. Mindenestre a csapat mérlege kiváló a friuliakkal szemben, ezt meg is kell tartani, különben valódi szakadékká szélesednek a már látható repedések…
Az Udinese (is) valósággal tönkrement az új idényben. A bajok egészen a naptári év elején kezdődtek, ebben az esztendőben egy csapat sem nyert kevesebbet a fehér-feketéknél. Az új idén egyetlen sikerét a Coppa Italiában érte el a csapat, amely kieső helyen áll a táblázaton. Most abban a stadionban kell javítania, amelyben legutóbbi 9 meccse mindegyikét elvesztette.
Garcia kénytelen lesz több helyen is belenyúlni a Bolognában ikszelő együttes kezdőjébe. Ugyanakkor Rrahmani és Juan Jesus sérülése miatt nem nyúlhat a védelem közepéhez, Östigard és Natan marad a tengelyben.  A cserekapus Gollini sem bevethető, de ez aligha zavarja nagyon az edzőt. középpályán Lobotjőka és Anguissa marad, a feltűnően gyengén lövő Zielinskit Elmasz válthatja fel. Elöl vita ide vagy oda, Osimhent nem hagyhatja ki holmi fegyelmi okokból, túl értlékes ahhoz, hogy ne játsszon, ha egészséges. A fél éve góliszonyban szenvedő Kvaracheliára ugyanez igaz, ha nem javul gyorsan a formája, az a címvédő remények erőteljes elhalványodásával járhat. A csatársorban is várható változás, Raspadori helyén újra Politano kerülhet a kezdőbe.
A friuliaknál sérültlistája tovább hosszabbodott, 7-8 válogatott szintű játékossal sem számolhat az edző. Ebosse keresztszalag-szakadásából csak hosszan gyógyul. Mivel a brazil csatár Brenner sem bevethető, Thauvin és a korábbi Ajax-játékos Lorenzo Lucca szerepeltetése kerül előtérbe. Az edző bízik benne, hogy a támadó középpályás Szamardzsics is jobban megközelíti képességei felső határát, hogy egy kicsit gólveszélyesebb legyen az együttese.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’23. 9. 27.)

CAGLIARI–MILAN

A Milan ellen vesztette a Cagliari a legtöbb meccset a Serie A-ban, 45-öt a 80-ból, emellett csak 8-szor tudott nyerni, a többi 27 remire végződött. +  A Milan egymás utáni két tétmeccsen nem kapott gólt (Newcastle 0–0, Verona 1–0), három egymás utáni tétre menő találkozón legutóbb áprilisban óvta meg kapuját a góltól (két bajnokin az Empoli és Napoli, valamint a BL-negyeddöntőben ugyancsak a Napoli csaptától). + Rafael Leao, aki egymást követő három bajnokiján gólt szerzett először olaszországi karrierje során, az egyik olyan játékos, aki kétszámjegyű találatot ért el (10) április óta az olasz élvonalban (a másik Lautaro Martínez, 12-vel).

INTER–SASSUOLO

A Sassuolo nyolc (!) meccset is meg tudott nyerni az Inter elleni 20-ból (2 d., 10 v.), csak a Hellas Verona ellen győzött többször (9) a Serie A-ban. + Az Inter egyetlen döntetlent sem játszott legutóbbi 26 hazai meccsén a San Siróban (21 gy., 5 v.), a legutóbbi hatot mind megnyerte. Ezt megelőzően 2022. március 19-én ikszelt otthon a Fiorentinával (1–1).  + Lautaro Martínez 5 gólt szerzett a Sassuolo ellen, beleértve az első olyan mérkőzését, amelyen egynél többször volt eredményes 2019. október 20-án. Csak a Cagliari ellen talált többször a kapuba (9). Az argentin világbajnok csatár az emiliaiak ellen játszott először az Interben 2018. augusztus 19-én a Serie A-ban.

NAPOLI–UDINESE

A Napoli veretlen a legutóbbi 14 meccsén az Udinese ellen (12 gy., 2 d.), 2.6-os gólátlagot elérve ezeken a találkozókon. + A 2023-as naptári évben az összes Serie A-csapat közül egy sem ért el kevesebb győzelmet az Udinesénél (ugyanennyiszer nyert a Salernitana). A másik oldalon viszont csak az Inter győzött többször (18) az esztendőben a Napolinál (17). + Piotr Zielinski első 18 Serie A-meccsét az Udinese színeiben játszotta anélkül, hogy egyszer is a kapuba talált volna. Nápolyiként viszont legutóbbi három találkozóján három gólban volt közvetlen részes (2 gól, egy assziszt) a friuliak ellen.

Több mint 11 hónap után újra Gulácsi Péter nevével kezdődhet az RB Leipzig összeállítása (Fotó: GETTYIMAGES)

Ugyancsak az AMC Mikrón láthatják élőben a német futball hívei a Wehen–Leipzig kupaösszecsapást, amely augusztusról a Szuperkupa miatt tolódott idáig. Örvendetes hír, hogy Gulácsi Péter végre annyira egészséges, hogy Marco Rose beállíthatja a csapatba, s minden bizonnyal meg is teszi. Ugyanakkor a hosszú kihagyás után Blaswich marad az első számú kapuvédő a bajnokságban és a BL-ben, de az 51-szeres magyar válogatott kapusnak bizonyítania kell, hogy teljes mértékben számíthat rá klubja és távlatokban Marco Rossi szövetségi kapitány is.

SERIE A, 6. forduló. Sport2 18:30 Cagliari Calcio–AC Milan (kommentátor: Fülöp László), Sport2 20:45  FC Internazionale–Sassuolo Calcio (kommentátor: Fülöp László); AMC Mikro 20:45 (felv. Sport1 2:15) SSC Napoli–Udinese Calcio (kommentátor: Fülöp Marcell)
NÉMET KUPA, 1. forduló.  AMC Mikro 20:45 (felv. Sport1 0:15)  Wehen Wiesenau–RasenBallsport Leipzig (kommentátor: Engyel István)