Leipzig: cél az első elődöntő • SportTV

Leipzig: cél az első elődöntő

Sport TV avatar Sport TV 2019. 04. 02. 08:05    
Olvasási idő: 3 perc

Egy-egy tiszta másod- és első osztályú párosítás alkotja a DFB-kupa negyeddöntője első napjának programját. Hárman közülük nemigen ismerősek még a nemzeti kupaküzdelem elődöntőjében, egyikük annál inkább: sikere esetén a Paderborn és a Leipzig az első, az Augsburg a második, míg a Hamburg a 15. alkalommal küzdhet meg majd a döntőbe jutásért a következő fordulóban.

Khald Narey, a togói származású, de Németországban született középpályás szerezte a HSV győztes gólját a Paderborn ellen őszi másodosztályú bajnokin (Fotó: Getty Images)

PADERBORN–HAMBURG

A Paderborn az elmúlt két idényben szerepelt a legjobban fennállása során a kupában. A tavalyi kiírásban,  harmadosztályú csapatként is elérte már a negyeddöntőt, a St. Pauli, a Bochum és az Ingolstadt kiverésével jutott a legjobb nyolcig, ott azonban hazai pályán, a Benteker Arenában 6–0-s vereséget szenvedett a legtöbbszörös kupagyőztes FC Bayerntől. Ebben az idényben újra az Ingolstadttal került szembe (hazai pályán 2–1), majd Lipcsében győzte le a város második számú csapatát, az ötödosztályú Chemie-t (3–0), végül a nyolcaddöntőben ismét idegenben a Duisburgot verte meg 3–1-re. Azaz mindkétszer a sorsolás is a kegyeibe fogadta a csapatot, hiszen a Bayern kivételével egyszer sem kellett élvonalbeli ellenféllel játszania.
Most sem kell: ellenfele, a HSV ugyanis – históriája során első alkalommal – a másodosztályban „senyved” (szurkolói reményei szerint ebben az egyetlen idényben…). Más kérdés, hogy korábbi állandó Bundesliga-klubként a kupában is fényes eredményekkel büszkélkedhet: 3-3 győzelmével és vesztes döntőjével a sorozat históriájának – a Stuttgarttal holtversenyben – a 8. legeredményesebb csapata. Persze, a nagy eredmények többsége a korábbi időkre datálódik: legutóbb 1987-ben győzött és 1974-ben veszített döntőt a csapat. A legutóbbi egytucat esztendőre csupán 4 negyeddöntős szereplés jut, s abból is csak egyszer, 2009-ben sikerült bejutni az elődöntőbe, amelyben hazai pályán 11-esekkel maradt alul a Werder Bremennel szemben. Az idei kiírást az ötödosztályú (Oberliga Westfalen) Erndtebrück elleni 5–3-mal kezdte a HSV, majd a Bundesliga3-as Wehent győzte le Wiesbadenben 3–0-ra, s végül a 16 között egy élvonalbelit, az akkor éppen sereghajtó Nürnberget múlta felül egy sovány 1–0-val, Özcan az 54. percben szerzett góljával. (A 21 éves fiatalember az U15-korosztályban még német válogatott volt, 2014 óta azonban szülei hazája, Törökország korosztályos csapatait erősítette, tavaly már bemutatkozott a nagyválogatottban is.)
A két csapat közös története összesen négy mérkőzésre korlátozódik. 2004-ben éppen kupameccsen találkoztak legelőször, akkor az első fordulóban az akkoriban harmadosztályú Paderborn nagy meglepetésre 4–2-re legyőzte a HSV-t.  A 2014–15-ös idényben, a kiscsapat egyetlen élvonalbeli évében a hamburgiak oda-vissza egyaránt 3–0-ra győztek, s eddigi egyetlen másodosztályú csatájukat a Hamburg nyerte meg, Khaled Narey 11. percben szerzett góljával 1–0-ra. A bajnoki visszavágóra május 12-én, az utolsó előtti fordulóban kerül sor, ugyancsak Paderbornban. Addig azonban kedd este megvitatják még a kupaelődöntőbe kerülés kérdését…

 

AUGSBURG–LEIPZIG

Gulácsi Péter védései nagy mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a Leipzig Augsburgban se kapjon gólt, 13 további bajnokihoz hasonlóan (Fotó: Getty Images )

Az Augsburg eddig egyetlen idényben, 2009–10-ben jutott el a DFB-kupa elődöntőjébe, akkor a Kölnt ütötte ki a negyeddöntőben, de a legjobb négy között kikapott Brémában 2–1-ra a Werdertől. Ellenfele, a legfiatalabb német élcsapat, az RB Leipzig már a negyeddöntővel is klubcsúcsot állított fel, korábban a 2015-ös harmadik körnél nem jutott tovább.
Az Augsburg az idei kiírás első körében a negyedosztályú Steinbach Haigert verte meg annak otthonában 2–1-re,  majd otthon hosszabbításban 3–2-re győzött az élvonalbeli Mainz ellen (a győztes gólt a 105. percben szerezte Caiuby). A nyolcaddöntőben Kielben sikerült 1–0-ra nyerni, azaz három idegenbeli mérkőzés után a negyeddöntőben az első élvonalbeli rivális ellen léphet először otthon pályára ebben a sorozatban.
A lipcseiek Kölnben 3–1-gyel kezdtek a jelenleg 4. osztályú Viktoria ellen, majd két hazai mérkőzés következett. Egyformán Bundesliga-csapat ellen és egyaránt kapott gól nélkül (Hoffenheim 2–0, Wolfsburg 1–0). Azaz a lipcsei védelem nemcsak a bajnokságban a legszilárdabb, hanem a kupában is 3 meccs alatt mindössze egyszer kapitulált. A két magyar válogatott közül Gulácsi Péter védte mindháromszor a kaput (a kapusrotációt Rangnick mester úgy alkalmazta, hogy a bajnokságban és a kupában Péter védett, az El-ben a svájci válogatott másodkapusa, Mvogo), Willi Orbán viszont csak a Wolfsburg-meccsen váltotta a francia Upamecanót.  Ha hinni lehet a Kicker előzetesének, kedden este mindketten a kezdőben lépnek pályára, hogy története során első ízben a kupaelődöntőbe segítsék csapatukat.
A két együttes egyébként eddig két kupa- és 6 élvonalbeli bajnoki meccset vívott egymással. 2011-ben és 2013-ban is Lipcsében játszottak a kupában, mindkétszer az Augsburg győzött, előbb 1–0-ra a második, majd 2–0-ra az első fordulóban. A Bundesligában az elmúlt három idényben játszottak 1 augsburgi, 2 lipcsei sikerrel, 3 döntetlen mellett. A három ikszből kettő esett erre a kiírásra, október 20-án és március 9-én sem tudott egyik csapat sem gólt elérni a másik ellen. Remélhetőleg április 2-án megtörik majd ezt az indulóban lévő góltalansági sorozatot!

DFB-KUPA, NEGYEDDÖNTŐ. Sport1 18:15 SC Paderborn 07–Hamburger SV (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakkommentátor: Hegyi Iván); Sport1 20:30 FC Augsburg–RB Leipzig (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakkommentátor: Hegyi Iván)