A VfB Stuttgart útja az osztályozóig

2019. 05. 23. 15:28    
Olvasási idő: 4 perc
Igazi hullámvasutas szezonon van túl a VfB Stuttgart csapata, amelyet a múlt idénybeli nagy tavaszi rohanás után sokan, köztük sajnos jómagam is, már az európai kupaporondon láttak. Mivel a bejegyzést nem sikerült törölni, ezért álljon itt a 7. helyes jóslat. Bár finoman szólva nem tartoztam a taktikailag nem igazán kifinomult 4-4-2-es betonfocit játszó Tayfun Korkut legnagyobb rajongói közé, mégis a korábbi Leverkusen és Bayern “Kaderplanner” Michael Reschke által összerakott keret elég komoly rutinnal (Castro, Aogo, Gomez, Didavi, Zieler, Insua, Gentner) és szép reményű fiatalokkal (Pavard, Kempf, Ascacibar, Baumgartl, Gonzalez, Akolo, Donis, stb) rendelkezett:

“Ron-Robert Zieler mindenképp a tavaszi szezon egyik legjobb kapusa volt, így ő evidens. A volt liverpooli Emiliano Insua egyelőre favorit Sosával szemben, míg belül Holger Badstuber mellett valószínűleg a múlt idényben remeklő Timo Baumgartl kezdhet. A vb utáni szabadságából hamarabb visszatérő Pavardnak, remek passzjátéka miatt bérelt helye, de még Kempf is odaférhet egy sérülés esetén, így Korkut a bőség zavarával küzd. Nem hiszem, hogy a francia válogatottal ellentétben Pavard jobboldali védőt játszani, hiszen a frissen igazolt Maffeo sokkal alkalmasabb (illetve Pavard hasznosabb belül), és a veterán Andreas Beck is meg tudja ezt oldani. Gonzalo Castro játékintelligenciája és biztos passzai miatt amolyan mélységi irányító szerepkörben kezd majd, Dennis Aogo kárára. Castro mellett a “harapós” Ascacibar (11 sárgájával bronzérmes ebben a versenyszámban) vagy a szintén nem szívbajos csapatkapitány Christian Gentner juthat szóhoz. A két szélen az Augsburgból télen megszerzett villámgyors Erik Thommy élvezi a bizalmat, míg Gonzalez, Akolo, vagy a cselkirály Donis, de akár még Gentner is szóba jöhet. Elől Daniel Didavi amolyan árnyékéket játszhat Mario Gomez mögött……

Ez a csapat nemcsak elméletileg lehet harcban a 6-7. helyért, látván az Eintracht meggyengülését, főleg ha esetleg a Lipcse, Schalke, Hoffenheim, Schalke triónak sok lenne az európai kupaporond. Szerintem a Brémával és a Gladbach-hal óriási csata várható a 7. helyért, és lehet, hogy csak az utolsó fordulóban dől el ez a harc.”

Mellesleg nem voltam egyedül, a 538nél a kilencedik, a Goalimpactnél az ötödik, és számos neves szakértő is inkább az európai kupaporondot látta realitásnak. Sajnos azonban, már a kezdetnél beragadt a VfB, és a papírforma vereségek (Bayern. Lipcse) mellé nem jöttek a kötelező győzelmek, a Freiburg, Mainz, Düsseldorf trió ellen sem. A szeptember végi Bréma verés is csalóka volt, hiszen inkább Didavi két remek labdája és Veljkovic kiállítása miatt maradt alul a Werder, miközben a fiatal horvát balhátvéd Borna Sosa és Zieler kapus valószínűleg az évtized öngólját hozták össze:

Ha létezik a bravúrgyőzelemtől való megtáltosodás (megbokrosodás?) szöges ellentétje, akkor ez biztos az volt: a következő 4 meccset 1-14-es gólaránnyal bukták el. Sőt, a négyből az első meccsen még a Hannover ellen is sikerült két góllal kikapni, pedig az nem könnyű. A hét forduló utáni kéthetes válogatott szünet kapóra is jött. A tökutolsó sváboknák ki is rúgták Korkutot, helyére az Augsburgból és a Schalkéből ismert Markus Weinzierl érkezett, akit nem mellesleg a csapatkapitány Christian Gentner testvére Thomas képvisel. Az unalmas 4-4-2-ből lett egy taktikailag rugalmas, ámde korántsem jobb csapat: volt itt 4-3-3-tól, 3-4-2-1-n átt 4-4-2 dupla hatossal, 3-5-2-ig mindenféle “telefonszám” ahogy Guardiola hívja ezeket a formációkat. Az talán mindent elmond,  hogy nem volt olyan felállás, amivel EGYNÉL TÖBB MECCSET NYERTEK VOLNA.

Így, végül a 24, Weinzierl által vezérelt meccsen 16 pontott szorgoskodtak össze, ebből kilencet még az őszi fordulók vége felé a Nürnberg, Augsburg, Hertha trió ellen. Féltávnál 14 ponttal a 16. helyen álttak, de az XPTS (várható gólok alapján számolt pontok) csak 14.78-at ígért, amivel csak a Hannovert előzték volna meg. Pedig a télen a 18 éves középső védő Özan Kabak személyében és 11 millió ellenében egy ígérétes játékos érkezett, aki mindjárt a Bayern elleni debütálásán több párharcot is megnyert Lewandowskival szemben, sőt később három fontos gólt is elért a Nürnberg elleni 1-1-en ill. a Hannover elleni 5-1-nél. Az más kérdés, hogy Kabak ezzel a három góllal a szintén télen érkezett ötgólos hoffenheimi kölcsöjátékos Steven Zuber mögött a második tudott lenni a házi góllövőlistán, Donisszal holtversenyben. A remek kapcsolatokkal rendelkező és elismert szakember Reschke a télen mindent megpróbált (még a Herthában szökőévente játszó Alexander Essweint is leigazolta), de végül a komoly szurkolói nyomásra, február elején Wolfgang Dietrich klubelnök beáldozta, és az addig utánpótlásigazgatóként dolgozó klublegendát, Thomas Hitzlspergert nevezte ki. Sőt, április elején, a klub az Arsenaltól távozó, korábbi legendás Dortmund játékosmegfigyelő Sven Mislintatot is megszerezte Hitzlsperger mellé! Az új idénynek már a Kiellel fantasztikus futballt produkáló korábbi Bayern utánpótlás edzővel Tim Walterral vágnak neki. Új szelek fújnak tehát, de még mindig ott volt Weinzierl és a stuttgarti teljesítmény mitsem változott.

A  24 meccses Weinzierl éra végül is 19.32-es XPTS mutatóval ismét csak a Hannovert tudta megelőzni. Sőt, a sorsdöntőnek beharangozott kiesési rangadó a volt csapata, az FC Augsburg ellen egy teljesen megalázó hatgólós vereséggel ért véget. ( Az erősebb idegzetűeknek és mazochistáknak ajánlom a háromezer szavas meccselemzésemet).

Így április végén az U19-es edző Nico Williget nevezték ki átmenetileg, és rögtön (igaz Alassane Pléa elég hathatós  segítségével) le is győzték a szintén tavaszi mélyrepülést végző Gladbachot, majd a következő három meccsen 4 pontot szereztek a Hertha (1-3) a Wolfsburg (három szépségdíjas góllal három null) és a Schalke (0:0) ellen. Apró bökkenő, hogy Willig kinevezését és az esti Gladbach verést beárnyékolta a Schalke délutáni dortmundi győzelme, ami azt jelentette, hogy három fordulóval a vége előtt továbbra is HAT pont volt a hátrány a 15. helyért folyó küzdelemért. Persze, a kiesőhelyekkel szemben meg öt az előny, így a 16. hely végül bebetonozódott, a kérdés csak az, hogy az osztályozón ki lesz az ellenfél, lévén, hogy úgy tűnt a 2. Bundesligába senki sem “akar” feljutni. ..

A kicker várható kezdőcsapatai

Mindenesetre, a nem éppen bombasztikus támadójátékáról híres, de esélyesebbnek tartott Stuttgart (34 meccs 32 gól) egy-két komoly hibával még egy nagy meglepetésbe is belefuthat, még akkor is ha idegenben az Union csak 3 meccset nyert a szezonban…

Az Unionról szóló bejegyzésünkben részletesen taglaljuk a “másik” berlini csapat útját, a meccset pedig a Sport1 mutatja 23 órától felvételről.

Cookie beállítások