Az NBA következő 5-10 évét átírhatja Durant sérülése • SportTV

Az NBA következő 5-10 évét átírhatja Durant sérülése

2019. 06. 11. 18:08    
Olvasási idő: 3 perc

Sajnos nagy valószínűséggel olyan történt tegnap, ami rövidtávon meghatározza a döntőt, kihat a 2019-es nyárra, de a liga következő 5-10 évének történetét is átírhatja. Még nem erősítették meg hivatalosan, de minden jel arra mutat, hogy elszakadt az NBA egyik legfényesebb csillagának, Kevin Durantnek az achillese.

Kevin Durant és Klay Thompson sorsa is máshogy alakul? (Fotó: Claus Andersen/Getty Images)

Az NBA-döntő ötödik meccsének úgy vágtunk neki, hogy elképesztően fontos lesz a Raptors-Warriors párharcot illetően, de azt álmunkban sem gondoltuk, hogy SAJNOS sokkal több következménye lesz ennek a találkozónak, mint azt gondoltuk. Nemcsak a párharc, de a nyár, és az NBA következő 5-10 évét is meghatározhatja majd az, ami tegnap történt.

De előbb a hivatalos rész: A Golden State Warriors nyerni tudott Torontóban 106-105-re, és még van esélye a three-peatre.

Igen, örülnek a Warriors hívei, hogy nincs vége a döntőnek, a játékosok és a klubvezetés is, de egy óriási veszteség érte őket. A második negyed első harmadában megsérült az a Kevin Durant, aki több mint 30 nap után tért vissza, és szinte minden kétséget kizáróan elszakította az achillesét. Nem csoda, hogy Steph Curry és Klay Thompson is nagyon letörten nyilatkozott a meccs után, és hogy Bob Myers general manager sírva mondta el, hogy biztosan achilles-sérülést szenvedett Durant, de még nem tudják ennek mértékét. Azért azok a könnyek árulkodóak…

Kevin Durant legutóbb május 8-án, a Houston Rockets elleni hatodik meccsen játszott, akkor sérült meg a jobb vádlija, és azóta folyamatosan dolgozott mindenki azon, hogy mielőbb vissza tudjon térni. Több MRI készült a lábáról, a Warriors orvosi stábja és több tőlük független szaktekintély is megvizgsálta, végül a döntő ötödik meccsére engedték visszatérni. 12 percet játszott, 11 pontot dobott, de mikor megpróbált betörni Serge Ibaka mellett, egyszercsak elvesztette a kontrollt, a lábához kapott, és lefeküdt a parkettre. Azóta készült extraközeli felvételek a vádlijáról (ezeket nem osztjuk most meg), és látszólag majd szétrobbant a vádlija, ami sajnos annak a jele, hogy szinte biztosan elszakadt az achillese.

Arról, hogy ez milyen súlyos ez a sérülés (ami nincs még megerősítve):

2018-ban DeMarcus Cousins 357 napot,

2017-ben Rudy Gay 273 napot,

2015-ben Wesley Matthews 237 napot,

2013-ban Kobe Bryant 240 napot,

2012-ben Chauncey Billups 296 napot,

2007-ben Elton Brand 243 napot

1997-ben LaPhonso Ellis 222 napot,

1992-ben Dominique Wilkins 283 napot

hagyott ki achilles-szakadás után, John Wall pedig épp a rehabját tölti. Ez a kihagyás lenne a kevésbé rossz a történetben, a nagyobb probléma, hogy egyikük sem tudott már ugyanolyan magas színvonalon játszani, mint előtte.

Ne legyen igazunk, derüljön ki, hogy nem szakadt el az az ín, és hogy Durant mihamarabb visszatér! De ha igen, akkor annak, ami történt, minden kétséget kizáróan rövid- és hosszútávú következményei is lesznek. Az alap, hogy az előző két döntő MVP-je nélkül kell biztosan lejátszania a Warriorsnak a döntő hátralévő meccset/meccseit.

2019 nyara azonban egy fordulópont lehetett volna Kevin Durant életében. Ő ugyanis a legnagyobb sztár a 2019-es szabadügynök-piacon, amelyet jó sok K-betűs kosaras ural. Egy nem teljes lista a legnagyobb nevekről (nem írtuk oda, ki korlátozás nélkül szabadügynök, ki korlátozott szabadügynök és kinek van játékosopciója):

Kevin Durant, Kawhi Leonard, Kyrie Irving, Kemba Walker, Klay Thompson, Kristaps Porzingis, Jimmy Butler, DeMarcus Cousins, Tobias Harris, Nikola Vucevic, Khris Middleton, D’Angelo Russell.

A legtöbben a Durant, Leonard, Irving hármasra vadásztak a hírek szerint, de ez a sorrend megváltozhat könnyen. Mert ugye egy szezont szinte biztosan ki kell hagynia, nem tudhatják milyen formában tér vissza, megéri-e azt a maximum szerződést (amit eddig mindenki borítékolt neki), és lehet-e majd rá építeni egy franchise-t, amit például a New York Knicks nagyon szeretett volna megtenni.

A liga jövőjére is hatással lehet ez a sérülés: Kevin Durant az NBA egyik legjobb játékosa. Ha szerények vagyunk, azt mondjuk, hogy a legjobb ötben van, de igazából előrébb.

Tehát ha nem abban a csapatban szerepel majd a következő szezonban, ahol eredetileg szeretett volna, akkor ezzel kihatással van az egész ligára. Ő van olyan kaliberű játékos, aki meghatározza az erőviszonyokat, aki egy csapatot jóvá, vagy még jobbá tud tenni, és ha sérült lesz a 2019-2020-as szezonban ez mit sem ér. Az NBA-szurkolók pedig azért szorítanak, hogy – bármit is mutat az MRI – 2020 után azt a Kevin Durantet kapják vissza, akit eddig megismertek.

Nagyon bízunk benne, hogy ez az egész cikk csak egy olyan találgatás, aminek semmilyen valóságalapja nem lesz, mert ma kiadnak egy közleményt arról, hogy nagyobb volt az ijedtség, mint Durant sérülése!

A Warriors Durant sérülése után is nyerni tudott, egyszer még kinyitják az Oracle Arena kapuit a hatodik meccsre. A Sport1 pénteken hajnali háromkor élőben közvetíti a Warriors-Raptors meccset, amelyet a Sport1-en 11:15-kor és a Sport2-n 20:30-kor is meg lehet majd nézni. A kommentátor Méhes Gábor, a két szakértő Kun Zsolt és Tőrös Balázs lesz.