Másodosztályú rajt – azonnali visszaigyekvőkkel • SportTV

Másodosztályú rajt – azonnali visszaigyekvőkkel

2019. 07. 26. 15:06    
Olvasási idő: 2 perc

Már júliusban elrajtol a német másodosztály mezőnye. A Bundesliga rajtján, az első fordulóban két olyan csapat került egymás útjába (ki tudja, szándékosan-e vagy véletlenül), amelyek együtt estek ki a tavasz végén az élvonalból, s amelyek célja – mint minden kiesőé – természetesen az azonnali visszajutás a legjobbak közé…

Legutóbb márciusban a Hannover nagy verést kapott a Mercedes-Benz-Stadionban, még az első osztályban (Fotó: Getty Images)

A VfB sajátos liftezésbe kezdett, amely korábban éppen nem volt jellemző a svábok büszkeségére, Az induló Bundesliga alapító tagjaként először 11 év múlva, 1976-ban kellett először átélnie a kiesés katarzisát, akkor két év alatt – az akkori másodosztály B-csoportjának megnyerésével – sikerült a visszajutás. Ezt követően pontosan negyven idénynyi élvonalbeli szereplés után következett az újabb bukás, három esztendeje. Erre azonnali visszakerülés volt a reakció, tavalyelőtt a már egycsoportos Bundesliga2-t megnyerte az együttes, ám a következő év 7. helye után legutóbb ismét kizuhant az élvonalból, az Union Berlin elleni osztályozó két döntetlenes elvesztésével, az otthon kapott két gól következtében. A nyári szünetben komoly erők hagyták ott a Stuttgartot, elég csak a világbajnok francia védő, Pavard (Bayern), a német exválogatott Gentner (Union Berlin), az U21 Eb-győztes Baumgart (PSV),  vagy éppen Zieler kapus, aki éppen a nyitó ellenfél H96-ba ment (vissza).
A fussballdaten.de honlap idézi az egyik korábbi VfB-klasszisjátékost, az Európa-bajnok, a Stuttgarttal Bundesliga-győztes Karlheinz Förstert. „Idén nem lesz olan egyszerű visszajutni, mint ’17-ben. Nagy a konkurrencia, ott van a Hamburg, a Hannover, a Nürnberg. S persze jöhet még valamely csapat, akire senki sem számít, mint mondjuk legutóbb az Union vagy a Paderborn.”

A Hannover jóval többször és hosszabb időkig tartózkodott a másodvonalban, viszont ezt megelőzően kéz a kézben esett ki és jutott vissza a VfB-vel (2015–16 és 2016–17), ezzel a koreográfiával most is alighanem megelégednének mindkét klub vezetői, játékosai és szurkolói is. Mindenesetre a H96 kevesebb „nagy nevet” veszített (Füllkrug és Nicolai Müller ls a 12 millió euróért a Hoffenheimnek eladott togói Bebou írható talán ide),  viszont erősítésnek számít Zieler visszahozatala 4.5 millióért, a legmagasabb transzferösszegért, és sokat várnak Niklas Tarnattól, a Bayern  BL, világ- és európai szuperkupagyőztes játékosának a fiától, aki egyébként a bajorok akadémiáján nevelkedett, és most hozták fel a II. csapat keretéből a „nagyok” közé.
Szóval, nagy versenyfutás várható a másodosztályból a két biztos és egy lehetséges feljutó helyért, s ennek az első fordulótól ismét tanúi lehetnek a május végi zárásig a Sport1-en és a Sport2-n a német futball hívei.

BUNDESLIGA2, 1. forduló, Sport2 20:30 VfB Stuttgart–Hannoverscher 96 SV  (kommentátor: Haraszti Ádám)