Élet-halál harcok a C-és az E-csoportban • SportTV

Élet-halál harcok a C-és az E-csoportban

Sport TV avatar Sport TV 2019. 10. 10. 09:02    
Olvasási idő: 3 perc

Csütörtökön megkezdődik az Európa-bajnoki selejtezők 7. és 8. fordulójának hatnapos etapja. Néhány csapat már most kivívhatja a 25-es mezőnybe jutást, mások éppen ebben a szakaszban csúszhatnak le erről. Mi négy élő mérkőzéssel, a magyarok találkozójának csúsztatott közvetítésével és az elmaradhatatlan összefoglalóval jelentkezünk a féltucat napos szakasz rajtjáról.

Így kezdődött. Márciusban Daniel James, az MU középpályása Cardiffban már az 5. percben betalált Dúbravka kapujába, s ezzel el is döntötte a mérkőzést (Fotó: Getty Images)

KAZAHSZTÁN–CIPRUS  (I-csoport)

A két csapat egyaránt 7 ponttal áll és az egy egységgel kevesebbet gyűjtő skótokkal áll harcban a csoport harmadik helyéért. Hátrányuk az élen száguldó belga, orosz duó mögött behozhatatlannak tűnik (9.ill.101 pont), ugyanakkor minden egyes mérkőzésnek jelentősége lehet. Ha másban nem, az európai nemzetek rangsorában elfoglalt hely szempontjából, amelynek alapján a jövő évi vb-selejtezősorozat sorsolásának kalapjait állítják össze.
A két együttes már egyszer összecsapott a csoportban, szeptemberben Nicosiában Scsetkin 2. perces góljával a kazahok szereztek vezetést, ezt a 39. percben Szotiriu kiegyenlítette s ez is maradt a csata végeredménye.

FEHÉROROSZORSZÁG–ÉSZTORSZÁG (C-csoport)  

A kép jelképes: Mattias Kait éppúgy nem tudja feltartani Frenkie de Jongot, mint csapata a hollandokat – no meg a többi ellenfelet sem az elmúlt jó egy esztendőben… (Fotó: Getty Images)

Két, élesen elkülönülő részre osztható a C-csoport ötcsapatos mezőnye. A vezető német-északír-holland trió küzd a két közvetlen Eb-helyért, a fehérorosz-észt duó pedig a sereghajtó pozíció elkerüléséért. Ez utóbbiban a csapnivaló formában játszó észtek lépéshátrányban vannak. Még pontot sem szereztek a sorozatban, mi több, legutóbbi hat meccsükből ötöt elveszítettek, csupán Gibraltárt tudta legyőzni, felkészülési mérkőzésen. Nyáron le is váltották a játékosként legenda Martin Reim (157 meccsével válogatottsági rekorder) szövetségi kapitányt a németek elleni 0–8 után, igaz, ekkora vereség bármelyik válogatott élén hasonló következménnyel járna. Ám a helyére kinevezett Karel Voolaid (az előző U21-kapitány) sem tudott csodát tenni: szeptemberben az együttes mindkét hazai selejtezőjét elbukta. A hollandok elleni 0–4 papírforma, ennél fájdalmasabb a beloruszoktól elszenvedett 2–1-es kudarc, amely most különbséget tesz a két csapat közt a táblázaton. Mivel  az EB-kvalifikáción – mint az UEFA-rendezésű események többségén – holtverseny esetén az egymás elleni eredmény az első számú faktor, most elég lenne Minszkben két góllal, esetleg legalább ötös vagy nagyobb gólszám esetén eggyel nyerni, hogy megforduljon a helyzet. Márpedig ilyen eredményt legutóbb tavalyelőtt novemberben ért el a gárda a Fidzsi-szigetek elleni barátságos találkozón (2–0), tétmérkőzésen pedig egy hómappal korábban a Gibraltár elleni vb-selejtezőn, idegenben (6–0). Alighanem azzal is beérnék a derék baltiak, ha a rekordbajnok Flora két csatára, az ifjú Erik Sorga (20 éves) vagy a rutinos csapatkapitány Konstantin Vassiljev (a keret szereplési és gólrekordere 115 meccs/25 góllal) közül valamelyik, esetleg egy harmadik játékos megszerezné az együttes harmadik gólját is a kvalifikációs sorozaton.

SZLOVÁKIA–WALES (E-csoport)

Gareth Bale és Juraj Kucka fejpárbajából ezúttal Martin Dúbravka, a szlovákok kapusa kerül ki győztesen Cardiffban (Fotó: Getty Images)

Amolyan „túlélő mérkőzés” a mi csoportunkban. A tét súlya alighanem Bale-ék vállát nyomja erősebben, hiszen ha kikapnak, gyakorlatilag kiszállnak a továbbjutó két hely egyikéért folytatott négyes versenyfutásból.
Északi szomszédaink nem változtatnak a helyszínen, ugyanúgy Nagyszombatban fogadják a walesieket, mint a mieinket (2–0-s diadal az ő szempontjukból) és a horvátokat (4–0-s csúfos kudarc). Pavel Hapal cseh kapitánynak a védelem közepén akadnak összeállítási gondjai, Vavro sérülése után Kostrna is kiesett, ezért nemcsak a Perugiában játszó Gyömbér Norbertet reaktiválta, hanem Górnikban játszó Boris Sekulicot is behívta utólag. Valamennyi ásza rendelkezésre áll, így a rekordválogatott Marek Hamsík és a Groupamában győztes gólt szerző Róbert Bozeník is.

A walesi kapitány is számolhat két legjobbjával, Gareth Bale-lel és Aaron Ramseyvel is. Ryan Giggs állása is alighanem kockán forog Nagyszombatban: ha a csapat a horvátok és a mieink után a harmadik közvetlen riválistól sem hoz el pontot, aligha maradhat sokáig kapitány, bármekkora idol is volt játékosként néhány évvel ezelőtt hazájában. Nekünk alighanem a döntetlen volna a legmegfelelőbb eredmény: azzal a szlovákok nem húzhatnának el tőlünk véglegesen, és egy spliti bravúr valamint az azeriek ellen itthon tartott három pont után Cardiffban még a továbbjutás reményében léphetne pályára válogatottunk.

HOLLANDIA–ÉSZAK-ÍRORSZÁG (C-csoport)

Egy a leendő nagy holland gólvágók közül: Donyell Malen a PSV-ben szerzett bajnoki és El-gólok után már a válogatottban is betalált, méghozzá Hamburgban a németek kapujába (Fotó: Getty Images)

A hollandok ugyan csupán harmadikok a csoportban, de egy csütörtök esti győzelem a De Kuipban már az első helyre repíthetné őket előre (pontazonossggal a németek ellen két, az északírek ellen egy meccs után állnának jobban). A vendégek ugyan négy győzelemmel kezdték a kvalifikációt, de „csak” a csoport két leggyengébbjét verték meg oda-vissza, a két erős rivális közül a németektől már simán kikaptak, méghozzá otthon, Belfastban.
A két válogatott 7. mérkőzését játssza egymással, az eddigi 6-ból négy volt vb-selejtező, kettő barátságos mérkőzés. Érdekes, hogy tétmeccsen a hollandok otthon még sosem győzték le a briteket, 1965-ben és 1976-ban is döntetlenül végződött (0:0 és 2–2) a találkozóuk. Mindkettőt Rotterdamban játszották, harmadszorra valószínűtlen, hogy a „remisorozat” folytatódna. Amúgy Ronald Koemannal hazai pályán nem érinthetetlen az oranje: idén márciusban vb-selejtezőn a németektől (3–2), tavaly márciusban felkészülési meccsen az angoloktól (1–0) kapott ki holland földön a csapata, de mindkét találkozót Amsztedamban, a Johan Cruyff ArenA-ban játszották…

Kapcsolódó

AZ EB-SELEJTEZŐK 17. NAPJÁNAK PROGRAMJA

16:00   Kazahsztán–Ciprus (I-csoport, Sport2 15:45)
18:00   Fehéroroszország–Észtország (C-csoport, Sport2 18:00)
20:45   Hollandia–Észak-Írország (C-csoport, Sport2 20:30)
20:45   Horvátország–Magyarország (E-csoport, Sport2 éjféltől, felv.)
20:45   Szlovákia–Wales (E-csoport, Sport1 20:30)
20:45   Ausztria–Izrael (G-csoport)
20:45   Észak-Macedónia–Szlovénia (G-csoport)
20:45   Lettország–Lengyelország (G-csoport)
20:45   Belgium–San Marino (I-csoport)
20:45   Oroszország–Skócia (I-csoport)

 

EB-SELEJTEZŐK, 17. játéknap. Sport2 15:45 Kazahsztán–Ciprus (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport2 18:00 Fehéroroszország–Észtország (kommentátor: Gyulai Miklós); Sport1 20:30 Szlovákia–Wales (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2 20:30 Hollandia–Észak-Írország (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba); Sport1 23:00  összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Fülöp László és Gyulai Miklós, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport1 éjféltől Horvátország–Magyarország (felv., kommentátor: Petur András)