Favoritok „finomhangolása” • SportTV

Favoritok „finomhangolása”

2021. 06. 06. 10:29    
Olvasási idő: 3 perc

Vasárnap három mérkőzéssel jelentkezünk a lassan apadó felkészülésimeccs-áradatból. A három találkozón három-négy olyan csapat is fellép, amelyeket akár a végső győzelemre esélyesek közt is számon tartanak.

Bukayo Saka is feliratkozott az angol válogatott góllövőlistájára az osztrákok ellen szerdáén Middlesbroughban (Fotó: Getty Images)

ANGLIA–ROMÁNIA

Anglia magabiztos, Anglia esélyes, Anglia nem fél senkitől. Bár a kapitánya óvatos és udvarias, a sajtó nagy része leplezetlenül beszél arról, hogy 60 évvel az egyetlen világbajnoki cím és 30-cal az előző hazai Eb-döntő után ismét bejut az elődöntőbe, mi több, a kontinensbajnoki címre is esélyes a háromoroszlános nemzeti együttes.
A vb óta még tovább erősödött, magabiztosabbá vált, a kísérleti nagy tornán, a Nemzetek Ligájában is legjobb négybe került az együttes, sőt a harmadik helyet is megszerezte, aztán a vb-selejtezőkön is százszázalékosan kezdett. Igaz, nem rendelkezik olyan hosszú veretlen szériával, mint az olaszok, még akkorával sem, mint a spanyolok vagy a portugálok, de a vb óta elszenvedett három vereségéből tanulni is tudott.
Ráadásul elég bő a kerete, gyakorlatilag csaknem a kulcsembereit is pótolni tudja szükség esetén csaknem azhonos tudású helyettesekkel.

Vasárnapi utolsó tesztellenfeléről töredék ennyi jót sem lehet elmondani.

Valamennyit azért igen: tavaly novembertől idén márciusig, az első vb-selejtezőikg akadt egy négymeccse veretlen sorozata, így legalább nem esett ki az NL-ben B-ligás csoportjából. Más kérdés, hogy az egyébként Eb-résztvevő északmacedónok ellen aratott győzelem után a következő két vb-selejtezőját elvesztette a németek és az örmények ellen, majd szerdán Ploiesti-ben a grúzokkal szemben is alulmaradt (1–2), így hármas vesztősorozatban van. Kiemelkedő klasszisa nincs is, talán egyedül Gheorghe Hagi fia, Ianis játszik egyedül megfelelő formában az elmúlt évben mind a Rangersben, mind a válogatottban.
Románia viszont „történelmi mumusa” Angliának. Egyike annak a hat csapatnak – a másik öt Brazília, Hollandia, Németország, Olaszország és Uruguay –, amely ellen az angol válogatott 5 mérkőzésnél többet játszott, és negatív az örökmérlgege. Románia ellen mindössze kétszer nyert a csapat (az első találkozón 1939-ben Bukarestben 2:0-ra és az első mexikói világbajnokságon 1–0-ra), viszont háromszor is vesztett (1980-ban Bukarestben vb-selejtezőn 2–1-re, az 1998-as vb-csoportmeccsen ugyanennyire és a 2000-es Eb csoporttalálkozóján Chaleroi-ban 3–2-re, méghozzá 2–1-es vezetés után). A további hat találkozó egytől egyig remire végződött, három-három 0–0-ra, illetve 1–1-re. A két nyertes meccs felsorolásból kitűnik: hazai pályán még sosem nyert az angol válogatott a románok ellen. Middlesbroughban könnyen megtörhet ez a negatív széria, mi több, mivel eddig mindkét fél 10 gólt szerzett a másik ellen, egy kicsivel pozitívba is fordulhat a balansz.

BELGIUM–HORVÁTORSZÁG

Minden idők legtöbb belga válogatott góljának szerzője, Romelu Lukaku akcióban csütörtökön a görögök ellen. Itt nem szerez gólt, de 59 alkalommal korábban megtette (Fotó: Getty Images)

Belgium legalább olyan „forró favorit”, mint az angolok, elvégre több mint két és fél éve vezeti a világranglistát. A csapat azóta, azaz 2018 szeptembere óta 58 mérkőzéséből csupán négyet veszített el, igaz, abból kettő azzal járt, hogy elbukta a vb-döntőt, illetve nem jutott az előző (2018–19) NL négyes döntőjébe. (Az újba, a 2020–21-esbe viszont bekerült.) A mostani együttes tagjai még a válogatottsági örökranglistákat is uralják. A szereplési rangsorban az első 8 helyből hatot a jelenlegiek foglalnak el, az örök góllista első két helyét (Lukaku 59, Hazard 32 találat) is, pedig a válogatottnak a 80-as években is akadt egy remek generációja Eb-ezüsttel (1980), vb-negyedik hellyel (1986). A maiak még ennél is többre hivatottak, csak eddig mindig becsúszott egy kis gikszer. Az egyetlen gyengeség, hogy bár számolatlanul alakítják ki a helyzeteket, vannak olyan mérkőzések, amelyeken bőkezűen elpazarolják  őket – mint például a legutóbbi felkészülési meccsen a görögök ellen (1–1).
Az oroszok elleni Eb-rajt előtt utolsó tesztmeccsükön igazi rangos ellenfelet fogadhatnak, a vb-ezüstérmes horvátokat. Déli szomszédaink 2018 óta meglehetősen hektikus formát mutatnak, hullámhegyekkel és –völgyekkel. Maga az Eb-kvalifikációs sorozat is ezt mutatta: kikaptak Pesten a mieinktől, ikszeltek az azeriekkel, ám amikor kellett, megemberelték magukat, a mieinket otthon, a szlovákokat Pozsonyban ütötték ki, majd Walesből elhozták azt az egypontot, amely a csoportelsőséghez kellett. Az elmúlt 12 meccsükből csupán 4-et tudtak megnyerni, ez nem vb-döntőshöz méltó eredménysor. A csapatuk ugyanakkor nem sokat változott, minden csapatrészből csak egy-egy klasszis vonult vissza a vb óta, ennyit ilyen utánpótlásbázisból könnyen illene pótolni. A középpályássor továbbra is bomba erős, de hiányzik az igazi gólerős befejező csatár. Mindenesetre egy jó teszteredmény azért kellene, miután az örményeket otthon sem sikerült megverni kedden (1–1).
A két csapat örökmérlege egyébként a horvátok oldalára billen, 7 eddigi csatájukból 3-at megnyertek, 2-2 belga siker és döntetlen mellett. Itt a favorit hazaiak győzelme csak az egyensúlyhoz lenne elég, a „totális” ikszhez négygólos belga győzelem kellene – ez azért nem valószínű…

Késő este, a szokásos összefoglaló után még megmutatjuk a Hollandia–Grúzia összecsapást is, amelyet Enschedében játszanak. A sokra hivatott, de meglehetősen egyenetlenül teljesítő oranje az ukránok „dublőrének” szánja a hasonló stílusban futballozó grúzokat, hiszen északkeleti szomszédunkkal kezdi meg Eb-szereplését éppen egy héttel később az amszterdami Johan Cruyff ArenA gyepén.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK. Sport2 18:00  Anglia–Románia (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Várhidi Péter); Sport2 20:30  Belgium–Horvátország  (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Várhidi Péter); Sport2 23:00  a nap mérkőzéseinek összefoglalója (kommentátor: Bartha Zoltán és Haraszti Ádám, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 éjféltől Hollandia–Grúzia (felv., kommentátor: Bartha Zoltán)

Cookie beállítások