Tesztmeccsek, más-más úton • SportTV

Tesztmeccsek, más-más úton

2021. 06. 03. 08:52    
Olvasási idő: 2 perc

Két Európa-bajnoki résztvevő mérkőzését tűztük műsorra csütörtökön délután, illetve este. Közülük az egyik az „önbizalomnövelő” utat választja, a másik inkább szakmai alapon választott ellenféllel készül a bő egy hét múlva kezdődő kontinensviadalra.

Breel Embolo (balról) az egyik csatzár, akitól a svájciak várhatják a gólokat (Fotó: Getty Images)

SVÁJC–LIECHTENSTEIN

Svájc az előbbi megoldás, a korábban a németek által alkalmazott metódus híve. „Nem árt a torna előtt önbizalmat növelni” – lehetne a mottó. Vladimir Petrovic együttese ugyanis a május 30-i, Egyesült Államok elleni 2–1 után – ugyancsak a St. Gallen-i Kybunparkban a világranglista 186. helyezettját, amely aligha állítja nehéz erőpróba elé az együttest.
A bosnyák születésű, de már 34 esztendeje Svájcan élő szakember a rutinra épít. Eb-keretében a kéz tartalékkapuson kívül a mezőnyjátékosok közül összesen négyen vannak, akik eddig nem érték el a10 válogatottságot, egyetlen újon sincs.  Két tapasztalt koszovói albán származású, a Premier League-ben játszó középpályása, Granit Xhaka (Arsenal) és Xherdan Shaqitri (Liverpool) már átlépte a 90-es határt is, Mindketten már az Eb-n megelőzhetik a korábbi remek védőt, Johann Vogelt az örökrangsorban, elfoglalva a lista 5-6. helyét. A támadósorban is rutinos klasszis, Haris Seferovic viszi a prímet, rá és a két Bundesliga-légiósra, Amir Mehnmedire (Wolfsburg) és Breel Embolóra (Mönchengladbach) vár elsősorbna feladat, hogy az önbizalomnövelő gólokat nelőjék-befejelják csütörtökön Liechtensteinnek az Eb-pedig a walesi–olasz–örök hármasnak. Az ő csoportjukat tartják – a magyaroké mellett a torna egyik legkiegyensúlyozottabb kvartettjének, a favorit olaszok mögött a három másik együttes bármelyike képes lehet a második és esetleg a harmadik helyen való továbbjutásra.
A két csapat eddigi mind a 8 mérkőzését – valamennyi barátságos vagy másként felkészülési találkozó volt – 1982 és 2015 között megnyerték a svájciak 21–1-es összesített gólkülönbséggel.  Legnagyobb győzelmük 1991-ben Vaduzban született (6–0), a miniállam válogatottjának egyetlen gólját tíz éve, ugyancsak Vaduzban Martco Ritzberger érte el. A helvétek akár meg is dönthetik az eddigi gólrekordot St. Gallenben és remélik, Liechtenstein nem duplázza meg góljai számát ezen a kora estén…

BELGIUM–GÖRÖGORSZÁG

A legutóbbi vb-selejtezőjükön a belgák egy nyolcast lőttek a fehéroroszoknak Leuvenben. Képünkön az egyik után Michy Batshuayit köszönti két csapattársa, Jérémy Doku és Thorgan Hazard  (Fotó: Getty Images)

A belgák inkább a „szakmai vonulatot” favorizálják a közvetlen előkészületek során. Az Eb-ellenfelek közül Dániát alaposan megismerhették, hiszen tavaly szeptemberben és novemberben is megmérkőztek velük a Nemzetek Ligájában, mindkét meccsen kétgólos győzelmet aratva. A másik két ellenfél közül a roppant szívósan védekező finnek „alteregójaként” választottak Görögországot, és az oroszokhoz hasonló stílusú Horvátországgal mérkőznek majd meg vasárnap. (Azt a mérkőzést is közvetíteni fogjuk.)
Roberto Martínez csapata százszázalékos teljes0tménnyel nyerte meg NL-csoportját (Dánia, Izland), a vírusszünet utántól, azaz tavalyelőtt ősztől kezdve 11 mérkőzéséből csak egyetlenegyet vesztett el, a Wembleyben az angoloktól 2–1-re kapott ki. 2018 szeptemberétől, azaz a vb utántól folyamatosan vezeti a világranglistát, a világbajnokság után most az Eb-n is a közvetlen éremesélyesek közé tartozik, akár a tornagyőzelem sem elérhetetlen számára.
A görögök az egykori Európa-bajnok játékossal, John Van t Schippel a szövetségi kapitányi poszton is a régi utat járják: borzasztó szívós védekezés mellett erős s kontrajátékuk. A formájukra ők sem panaszkodhatnak: 2020 ősze óta ugyancsak egyetlen mérkőzést vesztettek el, az is felkészülési találkozó volt, ugyancsak idegenben (Ausztria 1–2). Emellett 5-5 győzelem és döntetlen szerepel az eredménysorunkban, 6 gólt kaptak csupán ezen a 11 találkozón. S hogy akár egy Eb-favorittól sem ijednek meg, azt mutatja a márciusi, spanyolok elleni vb-selejtezős 1–1-ük Granadában.
A belga–görög mérleg rendkívül kiegyensúlyozott, az eddigi 9 mérkőzésük az összes eredménytípusból 3-3-at hozott, az összgólkülönbség (10–9) azt mutatja, hogy nem szoktak gólzáporos mérkőzéseket vívni.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK. Sport1 17:45 Svájc–Liechtenstein (kommentátor: Fülöp László). Sport2 20:30  Belgium–Görögország (kommentátor: Szaniszló Csaba)