Az angolok a dánok nyomában • SportTV

Az angolok a dánok nyomában

2021. 09. 05. 13:56    
Olvasási idő: 5 perc

A tíz európai selejtezőcsoportból ötben befejezték az első öt fordulót. Ezek közül egyelőre csupán az Eb-elődöntős dánok állnak hibátlan mérleggel. A mezőny másik fele vasárnap teljesíti az ötödik kört. Csak a kontinensbajnoki ezüstérmes angoloknak van esélye az utolérésükre, a másik kéz veretlen csoportelő közül a belgák korábban a csehek, az olaszok csütörtökön a bolgárok ellen vesztettek ppontokat. Mindkhármukat mutatjuk élőben, vasárnap. Emellett még egy élő, egy félidőnyit csúsztatott mérkőzést is, a magyarok fellépését pedig szokás szerint éjfél után felvételről, rögtön az összes találkozót feldolgozó összefoglalónk után.

Roberto Mancininrk adva van a feladat: Róma után Bázelben is győzelemre vezetni a squadra azzurrát a z "alpesi szomszéd" ellen (Fotó: Getty Images)

FEHÉROROSZORSZÁG–WALES (E-csoport)

A két csapat eddigi öt mérkőzéséből négyszer a britek, egyszer a belaruszok kerültek ki győztesen. Ezekből csupán egy volt barátságos találkozó, éppen a legutóbbi, amelyet a walesiek Daniel James góljával nyertek meg négy nap híján két évvel ezelőtt Cardiffban. Azonos pontszámmal, 3-mal állnak a táblázaton, csak míg a fehéroroszok a csoport outsiderét Finnországot legyőzték, mellette a belgáktól nagyon (8–0), a csehektől csütörtökön éppenhogy (1–0) kikaptak, addig a walesiek a belga vereség (1–3) után megverték a második helyért folyó versenyben potenciális versenyben rivális csehet (1–0), azaz csak két mérkőzésből van annyi pontjuk mint házigazdájuknak. Robert Page csapata a csütörtöki „kényszerfelkészülési” találkozón unalmas gól nélküli döntetlent játszott, természetesen tartalékokkal „felhigított” csapattal. Gareth Bale csupán 7 percet játszott csereként, Mepham és Ben Davies végig a kispadon üldögélt Helsinkiben, most mindhárman kezdőként szerepelnek a kazanyi Centralnij Stadionban, ahol a fehéroroszok kénytelenek megrendezni a találkozót. (Az UEFA a feszült belpolitikai viszonyok miatt nem engedte saját országukban lejátszani a selejtezőt.) Joe Allen és a párosíts legutóbbi gólszerzője, James is hadra fogható, akárcsak a középpályás Jonny Williams és a csatár Brennan Johnson. Harry Wilson a dánok elleni Eb-meccsen kapott pirosa miatt még eltiltását tölti, kedden az észtek ellen viszont már pályára lépett.
Georgij Kondratyev kapitány (az idősebbek emlékezhetnek rá, játékosként szerepelt a Rába ETO elleni mindkét BEK-meccsen 1983-ban, a 6–3-as győri találkozó után a minszki visszavágón ő lőtte a harmadik gólt az akkor szovjet bajnok Dinamo színeiben Kovács Lászlónak) alig változtat a csehekkel nagyon szoros meccset vívó csapatán. Lehetséges, hogy beveti Arcjom Koncavit (Artem Koncevoj oroszul), aki újoncként Ostravában még nem lépett pályára, esetleg Kazanyban lehetőséget ad neki csereként.

 

ANGLIA–ANDORRA (I-csoport)

Raheem Sterling (balról) ki- Jesse Lingard bekerül az angol válogatottba vasárnap. A képen még az egyik miniállam, San Marino elleni gólzápor egyik „cseppjén” örömködnek, a másik, Andorra ellen hasonló eredményt vár mindenki  a háromoroszlános együttestől (Fotó: Getty Images)

Szokásuk az angoloknak vidéki pályákra is elvinni a kisebb jelentőségű mérkőzéseket, de most megtisztelik Andorrát is azzal, hogy a nemzeti stadionban, a Wembleyben fogadják a törpeállam csapatát. Sok minden azt sejteti, az angoloknak „kicsit” könnyebb lesz megtartani a százszázalékos mérleget, mint a belgáknak, akiknek Brüsszelben a csehek ellen kell majd fellépniük. A két csapat eddigi találkozói roppant egyoldalúan alakultak, mind a négy mérkőzést az angolok nyerték meg 16 gólt szerezve, kapott találat nélkül. A négy meccset egyébként két egymást követő kvalifikációs sorozatban játszották, a 2008-as Euro és a 2010-es vb előtt. Ha csak az átlagot teljesítik az angolok, vasárnap estére 20 gólnyira nő a különbség.
Anglia az ellenünk aratott győzelmével az elmúlt 14 találkozójából 12-t nyert meg, nincs sok kétség afelől, hoy meglesz a 15-ből 13 is. Gareth Southgate jó néhány helyen változtat budapesti csapatán, nemcsak „rotációs alapon”, pihentető szándékkal, hanem elővigyázatosságból is. A Puskás Arénában sárgát kapó Declan Rice és Raheem Sterling például azért nem játszik, nehogy „kisárgázza magát” a szerdai varsói ütközetről. Mivel Harry Kane-nek korábbról, még a tiranai selejtezőről, ő sem játszik, a helyén a Leeds újonca, Patrick Bamford kap lehetőséget. A Pesten a kispadon ülő Lingard és Bellingham is kezd, azaz a csütörtöki kezdőból egyedül Pickford kapus és Mason Mount lesz ott a Wembleyben is a kezdő sípszókor.
Az andorraiak Marc Pujolt és Jordi Aláezt nélkülözik eltiltás miatt, Cristian Martinez és Martin Bernat kerül a helyükön a csapatba. Továbbra is a 75-szörös válogatott Josep Gomes őrzi a kaput, vészhelyzetben Iler Alvárfez válthatja, aki a szövetségi kapitány Koldo Alvárez fia, a Villarreal B-ben véd hetente a spanyol harmadosztályban.

IZLAND–ÉSZAK-MACEDÓNIA (J-csoport)

Négy eddigi csatájukból kettőt a macedónok nyertek meg (még az „észak” országelőnév nélkül), egy-egy döntetlen és izlandi siker mellett még az 1998-as és a 2010-es vb előtti selejtezősorozatban. A mostaniban a generációváltást  átélő északiak a négyből három meccsüket elbukták, csak Liechtensteinben sikerült győzniük. A szlávoknak a „Pandev utáni” korszakot kell élniük, a legendás kapitány az Eb utolsó meccsén búcsúzott a válogatottól. Márcouban ők szerezték az egész selejtezősorozat legnagyobb meglepetését a németek elleni 2–1-es győzelemmel Duisburgban – még Pandevvel – csütötökön gól nélküli döntetlenre futotta nkik a csoport éllobaa, Örményország ellen otthon.
A mérkőzést a csurgóiak kézilabda-kupameccse miatt egy félidős csúsztatással mutatjuk a 2-es csatornánkon.

SVÁJC–OLASZORSZÁG (C-csoport)

A brazilok egy „gyanús” – az egyik fél, Románia által el nem ismert – mérkőzéssel 36-ra teszik 1993 és 1996 közötti veretlen sorozatukat, Roberto Mancini csapata 35-nél jár, azaz vagy beállítja vagy megdönti a squadra azzurra este a „világrekordot” – feltéve ha nem kap ki az európai élválogatottak közt jegyzett Svájctól a St. Jakob Parkban.
A két együttes 1911 óta megvívott 59 csatája közös csúcs, egyiküknek sem volt olyan ellenfele, amely ellen többször játszott volna. Az erőfölény természetesen az olasz oldalon áll: a 4-szeres világ- és immár kétszeres Európa-bajnok 29-szer győzött, a helvétek csupán 8-szor, 22 döntetlen mellett. Legutóbb nem túl régen, a nyári Eb-n csaptak össze, június 16-án Rómában Locatelli duplája és Immobile egy találata 3–0-s olasz sikert eredményezett.
A svájciak csütörtökön „kötelező” tesztmeccsen 2–1-re verték a görögögek a mai meccs színhelyén Zuber 9. és Vargas 3. válogatottbeli találatával. Az olaszok gyors vezetést szereztek a bolgárok ellen Chiesa révén, de aztán „elszórakozták” a meccs többi részét, Atanasz Iliev kiegyenlített és a hazaiaknak már nem sikerült megszerezniük a győztes gólt Firenzében.
Murat Yakin nem számolhat most sem két klasszisával a sérült Shaqirivel és a Covid miatt karanténben kévő Xhakával, így a Sow, Aebischer, Freuler és Zakaria alkotta kvartettból három kerül a középpályássorba a fix kezdőnek számító szélen játszó társak Widmer és Rodriguez közé. A csatárduóból az egyik mindenképpen Seferovic lesz, társát Vargas és Fassnacht közül ki a kapitány, mert Breel Embolo továbbra is sérült.
Az olaszoknál a bolgár gólnál nagyot hibázó Florenzit valaki váltja, nagy a küzdelem Tolói, Calabria és Di Lorenzo között, a szakértők szerint utóbbi lesz a befutó. A veterán középsővédő kettős helye fontos meccsen kikezdhetetlen. A csatártrió is a kontinensbajnoki kezdő, Belotti sérült, Raspadori viszont szeretne kiszorítani valakit az Insigne, Immobile, Chiesa támadósorból.
A szakértők döntetlen közeli eredményt várnak, ha tényleg iksz lesz, megmarad a squadra azzurra veretlen szériája, Valamint ami tlaán fontosabb, 4 pontos előnye is, igaz, a svájciak vesztett pontok tekintetében akkor továbbra is jobban állnának a regnáló Európa-bajnoknál.

BELGIUM–CSEHORSZÁG (E-csoport)

Romelu Lukakutról, mint mindig most is gólt vagy gólokat várnak Brüsszelben (Fotó: Getty Images)

A belga-cseh összmérleg a vendégek számára hízelgő (persze a számsor tartalmazza a jogelőd csehszlovákok elleni eredményeket is: 19 mérkőzésből 10-szer nyertek a csehek (lés csehszlovákok), feleannyiszor a belgák, 4 döntetlen mellett. Ám a fölény a barátságos (felkészülési) mérkőzésekből fakad, tétre menő találkozókon fordított a mérleg: 7 meccs, 4 belga siker, 3 remi, azaz a csehek egyetlenegyszer sem tudtak győzni.
Nagyjából e tendencia folytatása várható most is, a belgák 4-ből 3-at nyertek eddig a prágai döntetlen mellett a selejtezősorozatban 17–4-es gólkülönbséggel, míg a csehek – akik ugyanaddig, a negyeddöntőig jutottak az Eb-n, mint a belgák – kikaptak Walesben is, így 7 ponttal követik házigazdáikat.
Roberto Martínezt aggaszthatja, hogy Tielemans kisebb bokasérülést szenvedett a legutóbbi bajnokin, Észtországba nem is utazhatott el a csapattal, de talán a Baldvin Király Stadionban már bevethető lesz. Ha nem így lesz, Vanaken vagy Witsel kerül a kezdőbe. Eden Hazard sérüléseiből visszatérve 75 percet játszott Tallinnban és Vanakennek adott gólpassza (is) járult hozzá az 5–2-es győzelemhez. Saelemakers sárgás, őt is „talonba teszi” Martínez, Timothy Castagne kezd a helyén. Thorgan Hazard, Eden öccse, aki egyre állandóbb tagja a csapatnak, most sérülés miatt szintén nem kezdhet.

A cseh együttesbe visszatér a 10 (!) meccsre eltiltott Kudela, viszont a Ronaldóval holtversenyben az Eb-góllista élén végző Schick és a másik Eb-sztár Kaderábek hiányzik, kisebb sérülés miatt. Celustka sem játszott a fehéroroszok ellen, most viszont bevethető, Holes és Kalas lesz a két védőtartalék. A tinisztár Hlozek is szerepet kap kezdőként, valamint a három napja csak csereként beálló Vydra is a támadóduóban.

Kapcsolódó

A VB-SELEJTEZŐK (5. FORDULÓ, MÁSODIK JÁTÉKNAP) PROGRAMJA

15:00   Fehéroroszország–Wales (E-csoport, Sport1 14:45 ÉLŐ)
18:00   Albánia–Magyarország (I-csoport, Sport1 0:30 felv.)
18:00   Anglia–Andorra (I-csoport, Sport2 17:45 ÉLŐ)
18:00   Bulgária–Litvánia (C-csoport)
18:00   Izland–Észak-Macedónia (J-csoport, Sport2 18:45, csúsztatott felv.)
20:45   Koszovó–Görögország, Spanyolország–Grúzia (B-csoport)
20:45   Svájc–Olaszország (C-csoport, Sport1 20:30 ÉLŐ)
20:45   Belgium–Csehország (E-csoport, Sport2 20:30 ÉLŐ)
20:45   San Marino–Lengyelország (I-csoport)
20:45   Németország–Örményország, Románia–Liechtenstein (J-csoport)

EURÓPAI VB-SELEJTEZŐK. Sport1 14:45 Fehéroroszország–Wales (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Mészáros Ábel); Sport1 17:45 Anglia–Andorra (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Mészáros Ábel); Sport2 18:45 Izland–Észak-Macedónia­ (csúsztatott felv., kommentátor: Haraszti Ádám); Sport1 20:30 Svájc–Olaszország (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kéri András Dániel); Sport2 20:30 Belgium–Csehország (kommentátor: Bartha Zoltán); Sport1 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Bartha Zoltán és Haraszti Ádám, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kéri András Dániel); Sport1 0:30 Albánia–Magyarország (felv., kommentátor: Fülöp László)