Empoli: otthon is kell már a 3 pont • SportTV

Empoli: otthon is kell már a 3 pont

2021. 11. 05. 21:26    
Olvasási idő: 2 perc

A 12. forduló nyitó összecsapását a meglepetésre csaknem felsőházi Empoli játssza a kiesőzóna felett kicsivel elhelyezkedő Genoával.

A születési évét mezszámként viselő Andrea Pinamonti a Genoa színeiben már szezett öt gólt – most a GCFC ellen érheti el az Empoliban az ötödiket (Fotó: Getty Images)

Sok meglepetést regisztrálhattunk már a Serie A új idényében, mindenesetre az Empoli eddigi eredménysora ezek közé tartozik. Elsősorban  harcossága miatt: a toszkán gárda a Fiorentina mellett a mezőny másik megalkuvásmentes együttese 11 meccséből egy sem végződött döntetlenül. (Csak míg a firenzeiek győzelem-vereség mutatója 6-5, az Empolié ennek fordítottja.) Mindenesetre megvan a lehetősége, hogy hosszú idő után egy stresszmentes szezont ajándékozzon szurkolóinak. Múlt héten Sassuolóban sikerült a bravúr, hátrányból az utolsó percekben fordítva sikerült nyernie az előző körben a Juventust legyőző házigazdája ellen. Andrea Pinamonti 11-esből negyedik gólját is megszerezte, így megvan a remény, hogy hatékony csatárduót alkosson a Wolverhamptontól kölcsön kapott Antonio Cutronéval.
Davide Ballardini mester aligha várta, hogy a válogatott szünet előtti meccsen 7 ponttal jobban álló ellenfélhez látogat csapata. Ellentétben házigazdájával, a Genoa halmozza a döntetleneket, legutóbbi 7 meccséből ötször remizett, kétszer meg kikapott, így ez a 7 találkozó egyúttal nyeretlenségi sorozatot is alkot. Különösen a Spezia és a Venezia elleni ikszek voltak frusztrálók a genovaiaknak, hiszen a kiesés elleni küzdelemben rivális együttesek ellen vesztegetett el értékes négy pontot. Noha két kiváló támadója van – Destro és Criscito együtt 10 gólt jegyez az együttes 15-jéból – a középpályás támogatás kissé kevés a két szenzációs csatárnak.
Andreazzoli mesternek egy helyen mindenképpen változtatnia kell, Sztojanovics ugyanis ötsárgás eltiltását tölti. Fiamozzi először szerepelhet a kezdőben jobbhátvédként, Zurkowski csereként jól játszott a Sassuolo ellen, reménykedik, hogy bennragad a csapatban. Cotrone is szeretne kezdeni, a fix csapattag Pinamonti mellett az edző az utolsó pillanatokban dönti el, Di Francesco marad a csapatban, vagy lehetőséget ad a Wolves kölcsöncsatárának.
A vendégeknél Felipe Caicedo is először kezdhet az idényben, felváltva Goran Pandevet – ettől eltekintve azonban a vendégcsapatban aligha lesz változás, noha a vendégcsapat a múlt heti Venezia elleni 0–0-val aligha büszkélkedhet…
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Csak 3-at szerzett otthon az Empoli eddigi 15 pontjából az idényben, a toszkánok 6-ból 5 meccsüket is elveszthetikték a Castellaniban, ahol eddig egyetlenegyet nyertek meg az ősszel, a Bologna ellen. 2. A 22 év alatti európai futballisták közül Andrea Pinamonti lehet az első az öt európai topligában, aki három csapatban is 5 vagy több gólt szerez, ha betalál pénteken este. Korábban a Frosinone és a Genoa színeiben ért el 5-5 gólt, az Empoliban 4-nél jár. 3. Felipe Caicedo egy meccset játszott összesen az Empoli ellen – akkor győztes gólt szerzett a Lazio színeiben 11-esből.

Kapcsolódó

Empoli–Genoa bajnoki örökmérleg

Összesen: 28 mérkőzés–8 Empoli-győzelem–12 döntetlen–8 Genoa-győzelem/ 8–11-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 10–2–4–4 / 8–11. Empoliban: 14–4–7–3/ 21–19. Empoliban a Serie A-ban: 5–1–2–2/ 5–7. A párosítás legjobb gólszerzői: Marco Carparelli (Empoli) 4 gól, Cosimo Francioso (Empoli) 3, Giovanni Pisano és Alessandro Quaggiotto (Empoli), valamint Francisco Baiano (Genoa) 2-2.
A legutóbbi mérkőzés: Genoa–Empoli 1–3 (0–1). G.: Di Lorenzo, ill. Kouamé, Lazovics, Sanabria (2019. 1. 28.). A legutóbbi bajnoki Empoli-győzelem: 3–1 (2019. 1. 28., Genovában). A legutóbbi döntetlen: 0–0 (2016. 10. 16.); a legutóbbi Genoa-győzelem: 0–2 (2015. 10. 24., Genovában). Házi gólkirály: Andrea Pinamonti 4, ill. Mattia Destro 6 gól

SERIE A, 12. forduló. Sport2 20:30 Empoli FC–Genoa CFC (kommentátor: Bartha Zoltán)