Két világbajnok lép fel a vb nyitó napján • SportTV

Két világbajnok lép fel a vb nyitó napján

2021. 12. 15. 18:30    
Olvasási idő: < 1 perc

Eljött a dartsrajongók kedvenc két és fél hete az évből: szerdán este megkezdődik a sportág legnagyobb eseménye, a PDC-világbajnokság. A 96 induló küzdelméből január 3-án, hétfőn hirdetnek győztest.

Jellegzetes Price-diadalpillanat. Szeretne több tucat ilyet átélni az esetleges ismétlésig, amelyben roppantul bízik (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

Két év óta először telik meg az ikonikus Ally Pally a legnagyobb versenyre. A 2021-es győztes Gerwyn Price a hagyományok szerint a nyitó napon kezdi meg címvédő hadjáratát a Sir Waddell Trófeárt, no meg az érte járó félmillió fontért. Ellenfele a verseny nyitó angol párharcának győztese, azaz Ricky Edhouse vagy Peter Hudson lesz. (Utóbbi tartalékként került a mezőnybe, miután a kínai Ven Li-hao nem kapott beutazási engedélyt az Egyesült Királyágba.) Eddig a dartshistória során csupán Phil Taylornak (neki 9-szer!), Adrian Lewisnak és Gary Andersonnak sikerült megvédenie címét, Price szerezne negyedikként csatlakozni ehhez a díszes társasághoz. „Alig várom, hogy Phil MacDonald uralkodóként és címvédőként bejelentsen a szurkolóknak. Különleges lenne a címvédőként győzni. Korábban sikerült ez már a Grand Slam of Dartson és az Europe Touron is, most is sikerülhet. Úgy tűnik, nyomás alatt is tudok jól teljesíteni. Dokkal magabiztosabb lettem, amióta jogosan érzem, hogy világbajnokként világelső is vagyok. Jó tudni, hogy van egy A-játékom, amellyel mindenkit le tudok győzni. Száz százalékig bízom magamban, meg tudom és meg is fogom nyerni” – nyilatkozta a walesi szupersztár a világszervezet honlapján.

Az első és második forduló mérkőzéseit 9 napig játsszák, karácsony előtt alakul ki a legjobb 32 mezőnye. Az első napon a már említett angol házimeccs és a vb-győztes fellépése közt két további találkozóra kerül sor. A mezőny egyik leggyorsabb játékosa, Ricky Evans az első ázsiai fellépő, az indiai Nitrin Kumar ellen mutathatja meg felkészültségét. Ezen kívül színpadra lép az egyik emlegetett duplázó világbajnok, Adrian Lewis, aki a kanadai Matt Campbell-lel mérkőzik meg.
Az első és második kör mérkőzéseit egyaránt az egyik fél harmadik szettgyőzelméig játsszák, egy szetthez három leget (játékot) kell nyerni.

Kapcsolódó

PDC-VB, 2022, AZ ELSŐ NAP PROGRAMJA

RITCHIE EDHOUSE (angol)–PETER HUDSON (angol)
Kora:  34, ill. 37 év. A világranglistán: 80., ill. 127. Korábbi vb-részvételeinek száma: 1, ill. 1. Legjobb vb-szereplése: 2. forduló (2020), ill. 1. forduló (2013). Örökmérlegük: még nem játszottak. Legutóbbi mérkőzésük:

RICKY EVANS (angol)–NITIN KUMAR (indiai)
Kora:  31, ill. 36 év. A világranglistán: 40., ill. nincs helyezve. Korábbi vb-részvételeinek száma: 6, ill. 2. Legjobb vb-szereplése: 3. forduló (2020, 2001), ill. 1. forduló (2019, 2020). Örökmérlegük: még nem játszottak. Legutóbbi mérkőzésük:

ADRIAN LEWIS (angol)–MATT CAMPBELL (kanadai)
Kora:  36, ill. 32 év. A világranglistán: 34., ill. 24. (a WDF ranglistáján). Korábbi vb-részvételeinek száma: 16, ill. 2. Legjobb vb-szereplése: világbajnok (2011, 2012), ill. 1. forduló (2020, 2021). Örökmérlegük: még nem játszottak. Legutóbbi mérkőzésük:

GERWYN PRICE (walesi – 1. kiemelt)–Edhouse/Hudson
Price kora:  36 év. A világranglistán: 1. Korábbi vb-részvételeinek száma: 7. Legjobb vb-szereplése: világbajnok (2021). Örökmérlege. Edhouse ellen:  1 mérk., 1 győzelem. Hudson ellen: 3 mérk., 2 Price-, 1 Hudson-győzelem

DARTS-VB, 1. nap, London, Alexandra Palace. Sport1 20:00 az első és a második forduló mérkőzései (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)