Nyolceurós táblával indult az exkézilabdázó dartskalandja • SportTV

Nyolceurós táblával indult az exkézilabdázó dartskalandja

2021. 12. 22. 13:08    
Olvasási idő: 2 perc

Az első PDC-világbajnokságán induló Florian Hempel szolgáltatta a torna eddigi legnagyobb meglepetését, miután remek játékkal kiejtette a világranglista-5. Dimitri Van Den Berghet. Egy hajdani kézikapustól kifejezetten jó produkció!

Az már a történelem homályába vész, hogy az Aldiban vagy a Lidlben vette az első nyolceurós tábláját Florian Hempel, de az nem, hogy ő az újabb bizonyíték: nem azonnal a csúcszuper készlet a fontos, ha valaki el akar indulni a világhírnév felé a dartsban. Merthogy a német játékos (aki a vb keddi játéknapján 98.37-es átlaggal, 75 százalékos kiszállózással 3-1-re megverte a világranglista-5. Dimitri Van Den Berghet) egy kölni lakásban így kezdett ismerkedni a sportággal.

Addigra már tudott volt, hogy nem lesz belőle élvonalbeli kézilabdázó, hiszen a másodosztályú Dessau-Rosslauer HV-nél (meg pár meccsnél…) tovább nem jutott a profik között, és eleinte a dartsot sem vette komolyan.

„Amikor már nem kézilabdáztam, egy kölni lakóközösségben éltem. Volt a falon egy dartstábla, amire háromhetente szombatonként, a buli előtt kicsit dobáltunk. Aztán valamikor kaptam egy hét szabadságot, többet játszottam, majd vettem igazi táblát, meg nyilakat. Így kezdődött” – mesélte az indulásról.

A bevásárlásnál szerencséje is volt, mert ott említették neki, hogy aznap este lesz egy verseny a városban. „Kértem, hogy magyarázzák el, mit kell tennem, mert fogalmam sem volt róla. Aztán az összes meccsemet megnyertem. Mindenki azt kérdezgette, mióta játszom. Én meg mondtam, hogy hétfő óta” – árulta el az első győzelméről.

2017-től már rendszeresen indult versenyeken, eleinte kevés sikerrel, hiszen még a PDC European Tour selejtezőiben is elbukott. Jellemző, hogy a PDC vagy a PDC Europe égisze alá tartozó versenyek főtábláján a 2019-es Dutch Mastersen nyerte meg az első mérkőzését, akkor Ryan Harringtont verte meg, illetve ugyanabban az évben az akkor még létező BDO égisze alá tartozó World Mastersen is elindulhatott. A PDC körversenyére kvalifikáló Q-Schoollal viszont sokáig nem igazán volt szerencséje.

Még 2020-ban is összesen csak egy találkozót nyert a négy nap alatt, aminek viszont hosszabb távon is rossz hatása volt rá nézve, hiszen nem lett Pro Tour Cardja, és mivel a European Tour a covid miatt az enyészeté lett, gyakorlatilag szurkolói szerepkörre lett kárhoztatva az egész esztendőben.

A fordulatot az idei év eleje hozta meg. A Q-Schoolt ugyan bereséggel kezdte, de a második napi teljesítményével bejutott a döntőbe. Ott aztán két nap után mindössze egy pontja volt, a nyakára került a kés, erre a harmadik napot megnyerte, és megszerezte a hőn áhított kártyát. Ez lett volna a belépője a UK Openre, de azt családi okokból azonnal ki kellett hagynia… Az év hátralévő része már sokkal több sikert hozott a számára, a német Szuperligában kilencnyilast is dobott (de a döntőt 11:10-re elveszítette a vb-n az első körben általa legyőzött Martin Schindler ellen), a Budapest Darts Trophyn mi is láthattuk (nyolcaddöntős lett), az Európa-bajnokságon az első körben megverte Peter Wrightot, most pedig a vb-n brillírozik.

Ráadásul olyan dalra jöhetett be, amire senki sem számított. A szervezők és a PDC célja, hogy a játékosok nemzetközileg is ismert számokra vonuljanak be, mert arra tud tombolni az Ally Pally 3000-es közönsége. Erre Hempel a Brings nevű német formáció „Kölsche Jungs” („Kölni srácok”) című dalára düböröghetett be. „Az utolsó pillanatig nem tudtam, hogy akkor most tényleg elkezdődik a Kölsche Jungs vagy sem. És amikor felcsendült, óóó. Nem vagyok született kölni, de Köln nagyszerű város, remek mentalitású emberekkel. És igazi sportőrült város. Nagyon elégedetté tesz, hogy az értem szurkoló embereknek most meghálálhattam a szeretetüket” – jelentette ki Hempel.

Raymond Smith ellen akár jöhet is az újabb hálakör!

A Sport TV élőben követi nyomon a darts-vb eseményeit.