Az első kiemelt és a védő harcban az elődöntőért • SportTV

Az első kiemelt és a védő harcban az elődöntőért

2022. 02. 04. 09:46    
Olvasási idő: 2 perc

A negyeddöntőtől vesszük fel a fonalat a 430 530 dolláros összdíjazású Córdoba Openen, amely a teniszhatalomnak számító hatalmas ország második számú teniszversenye, ATP 250-es tornaként. Egyelőre az első számú kiemelt és a címvédő – mindketten argentinok – harcban áll az elődöntőbe jutásért.

A címvédő Londerónak a 6. számú szerb játékossal kell megküzdenie az elődöntőbe jutásért Córdobában (Fotó: Getty Images)

A program – magyar idő szerint fél 7-kor – a 6. kiemelt spanyol Albert Ramos-Vinolas (a világranglistán 44.) és a 4.-ként rangsorolt olasz Lorenzo Sonego (vlr.: 23.) találkozójával kezdődik. A spanyol a szlovák Andrej Martint két sima szettben (6:3, 6:4) intézte el, a következő körben a perui Varillast másfél játszmában verte ki, ugyanis ellenfele egy vesztes szett után a másodikban 3:2-es vezetésnél feladta a küzdelmet.
Sonego az első fordulóban (mint minden 28-as táblán ez első négy mindig) erőnyerő volt, másodjára viszont éppen spanyolt győzött le, Roberto Carbellas Baenát, szetthátrányból fordítva, 4:6, 7:6(1), 6:2-re.
Korábban egyetlenegyszer találkoztak, 2019-ben Rio de Janeiróban – szinten szabad téren, salakos pályán – , akkor a spanyol két játszmában, 7:6 (7), 6:3-ra győzött, még a 32 között.

A második párviadalt a címvédő Juan Ignácio Londero (vlr.: 139.) vívja a szerb Nikola Milojeviccsel (vlr.: 136.). Az argentin sérülések miatt sokat esett vissza a világranglistán, de védőként a szervezők természetesen szabad kártyát adtak neki az induláshoz. Ellenfele szerencsés vesztesként került a táblára, a második kiemelt Thiem lemondta a versenyt, az ő helyére besorolva az első körben nem is kellett játszania.
Londerónak igen, ő elsőre a német Hanfmant ütötte ki (60.3, 5:4), a negyeddöntőért a spanyol Martínezzel azért jobban meg kellett küzdenie, 6:3, 7:6(3)-mal ment tovább.
Milojevics a korábban szép eredményeket elérő chilei Jarryt verő hazai versenyzővel meccselt a második körben, ő is rövid0téses második játszmával, 6:3, 7:6(4)-tal jutott a 8 közé.
A két versenyző korábban egyszer játszott ATP-tornán, a mostanival azonos talajtípus legnagyobb tornáján, a Roland Garroson három és fél éve. Akkor a selejtező első körben az argentin 6:4, 6:3-nal intázte el a szerbet.

A védő után következik az első kiemelt, Diego Schwartzman (vlr.: 14.), az argentinok éljátékosa és talán a legalacsonyabb (170 cm) teniszező a top 20-ban. Ellenfele, az ecuadori Daniel Elahi Galán (vlr.: 127.)  szerencsés vesztesként került táblára, a selejtező első kiemeltjeként a 2. körben ugyan vesztett Jarry ellen, de egy visszalépés következtében folytathatta és a táblán legyőzte előbb a bolíviai Dellient (6:3, 6:4), majd egy sokkal nagyobb nevet, a spanyol Munart is, három játszmában (6:2, 3:6, 6:1).
Schwartzmannak nem okozott gondot egyetlen meccsén a 16 között a honfitárs Juan Pablo Ficovich, mindössze 70 percig tartott 6:3, 6:2-es legyőzése.
Korábban nem játszottak ATP-tornán.

A nap utolsó mérkőzésén következik a harmadik argentin, Sebastian Baez (vlr.: 77.) a chilei Alejandro Tabilo (vlr.: 144.) ellen. A21 éves argentin a selejtezőből érkezett, a főtáblán két nagy skalpot tűzhtett az övére. Előbb a veterán, 38 esztendős Fernando Verdascót – egykori világ 7., de most csak 200., sokadszor visszatérő spanyol klasszist győzte le 7:6(6), 7:5-re, azaz nagyon szoros kétszettesben, majd a verseny tavalyelőtti bajnokát és mostani 3. kiemeltját, a chilei Garínt búcsúztatta egy 4:6-os első játszma után dupla 6:1-gyel (!).
Tabilo előbb az argentin szabad kártyás Cerundolót (6:4, 6:1), majd a spanyol Tabernert (6:2, 6:4) ütötte ki a nyeregből.
Főtáblán ők sem meccseltek még, de tavaly a Buenos Aires-i verseny selejtezőjében már megmérkőztek, akkor az argentin a két szettben összesen egy játékot „engedélyezett” a chileinek.

Sport2 18:30 Córdoba Open ATP 250-es tenisztorna, a negyeddöntő mérkőzései (kommentátor: Kaplár F. József, szakértő: Köves Gábor és Machán Róbert)