Hajtanak az „öreg motorosok” a meglepetések tornáján • SportTV

Hajtanak az „öreg motorosok” a meglepetések tornáján

2022. 04. 08. 12:36    
Olvasási idő: 2 perc

Alig maradtak kiemeltek a végküzdelmekre a marokkói Marrákesben rendezett ATP 250-es, 534 555 eurós összdíjazású salakos tenisztornán. Ugyanakkor olyan versenyzőket is mutatunk, akik már jól ismertek a teniszvilágban, korábban többször is letették névjegyüket a sportág asztalára.

David Goffin juthat be elsőként a marrákesi elődöntőbe (Fotó: Getty Images)e

Az első kiemelt kanadai Félix Auger-Aliassime egy hazai selejtezős versenyző búcsúztatása után kiszállt, döntő szettben 7:6-re veszített a világranglistán 65. szlovák, az eperjesi Alex Molcan ellen. A második brit Daniel Evanst már az első körben megverte a 36 esztendős spanyol Pablo Andújar. A harmadik olasz Paolo Fognini a rajt előtt visszalépett – hivatalosan „nem egészségi okokból”. A 4. spanyol Albert Ramos Vionolast ugyancsak az első körben búcsúztatta a világrangsorban822. Albert Musetti. És így tovább – a negyeddöntőre, a legjobb nyolc között már csak a 6. holland Botic van de Zandschulp (a világranglistán: 43.) és a 8. zentai, szerb színekben induló és nevét Laslo Djereként használó Györe László (vlr.: 55.) maradt.

Mi pénteken a két alsó ági negyeddöntővel jelentkezünk, tapasztalt, ismert, de pályafutásuk zenitjén alighanem túl járó nevekkel. Az első meccsen a spanyol Roberto Carballes Baena csap össze a belga David Goffinnel. Az ibériai játékos most 79. a világranglistán, a legjobb helyezése 8-cal jobb volt tavaly novemberben. 29 esztendős, az idei győzelem-vereség mérlege (2–8) nem túl imponáló,  két győzelmét Argentínában aratta, a Buenos Aires-i és a córdobai tornán ment egy-egy kört ATP-viadalon.
Ellenfele,  Goffin két évvel idősebb, 31 esztendős, jelenleg csupán 74-. A világrangsorban, de 2017-ben volt top tízes is, a csúcson a 7. legjobb. Idén ő sem brillírozott, 6 meccset nyert, 9-et vesztett, de a hat siker közül az egyiket éppen Carballes Beana ellen aratta a két hete, a miami 1000-es torna első fordulójában (6:3, 6:2). Ezzel kiegyenlítette kettejük ATP-mérlegét, ugyanis 8 éve, az akkor Casablancában rendezett marokkói tornán szintén két szettben (6:2, 7:5) kapott ki a spanyoltól. A harmadik mérkőzésüket a kettő között, 2019-ben játszották a phoenixi challengertornán, azt is Goffin nyerte meg, két szettben.

Baena egyébként a bosnyák Dzumhurt verte meg az első körben, Goffin pedig a 2. kiemeltet verő Andújart győzte le három szettben, a döntő játszmában 6:3-ra.

A másik találkozón is salakspecialisták mérkőznek meg, két ha lehet, még nagyobb név, Federico Coria és Richard Gasquet. Az argentin ,most 30 éves és pályafutása eddigi csúcsán van a 6. Helyével. Nem véletlenü ismerős a vezetékneve, bátyja Guillermo volt (és marad) a család legjobbja, aki 2004-ben 3. volt a világrangsorban és döntőt is vívott abban az évben a Roland Garroson. Az öcs az idén 6 meccset nyert, 7-et vesztett ATP-viadalokon, Rióban és Buenos Airesben a negyeddöntőig jutott. Marrékesben az első körbn a spanyol Davidovich Fokinát, a másodikban a bosnyák Mirza Basicot verte meg, előbbit három, utóbbit két szettben.
Ellenfele, Richard Gasquet, már a 35. évében jár.  Most éppen 35. a világrangsorban, de volt már 7. is. Itt a versenyen  a finn Laaksonent és az orosz Kotovot győzte le, mindkettőt három játszmában. A két játékosnak ez lesz az első mérkőzése egymással.

Sport2 13:00 II. Hasszán király ATP 250-es tenisztorna, a negyeddöntő mérkőzései (kommentátor: Kaplár F. József, szakértő: Machán Róbert)