Új listavezető-jelölt: az Atalanta • SportTV

Új listavezető-jelölt: az Atalanta

2022. 09. 05. 09:21    
Olvasási idő: 4 perc

Vasárnap a Roma előtt állt a lehetőség, hogy át- (vissza-)vegye a vezetést a Serie A élén. Mourinho csapara csúnyán betlizett, ám hétfőn újabb listavezetésre aspiráló együttes lép pályára, szintén idegenben. Az Atalanta feladata: 0 ponton tartani az újonc Monzát, amely nyilván mindent megtesz, hogy ne „nullázódjon” tovább

Joakim Maehle az Atalanta egyik fix pontja, Gasperini mindig számíthat a nagyszerű dán középpályás megbízható tejesítményére (Fotó: Getty Images)

Míg a Le Dea hétközi győzelmével belépett a 10 pontosak táborába, az újoncnak továbbra sincs pontja az élvonalban, pedig a klubot birtokló és vezető Berlusconi família a nyári erősítések nyomán ennél sokkal többen reménykedett.
Az Atalanta a kiváló formában lévő Torinót fogadta a Gewiss Stadionban, mizán előtte két győzelem mellett ikszelt a bajnok Milannal. Teun Koopmeiners, aki négy nappal korábban a meccs egyetlen góljét lőtte Veronában, különleges estét élhetett át: mesterhármast szerzett, az elsőt Serie A-karrierje során, kulcsszerepet játszva csapat 3–1-es győzelmében. Ugyan két találatát is büntetőből érte el a holland középpályás, az ő szereplése is része Gasperini csendes, de határozott munkájának, amellyel vissza akarja vezetni az Atalantát az olasz futball közvetlen élvonalába az előző, balul sikerült idény után. Noha a támadójáték döcüg, a legutóbbi három, idegenben kapott gól nélküli azt mutatja, a védekezés már alakul a nagy visszatéréshez, ráadásul ha Monzában sem kerül kapujába a labda, a fekete-kék csapat már saját klubrekordját is beállítja. Ezen túlmenően is előremutató a csapat idegenbeli teljesítménye, az előző idényben házon kívül több pontot szerzett, mint a Juventus, a Roma vagy a Lazio, pedig végül csak a 8. helyen végzett.
A Monza osztályozón szerezte meg a fennállása bajnoki csúcsot jelentő élvonalbeli szereplést, ezért az Atalantával csak B-osztályú meccsei voltak eddig. Győzelmet mindössze egyszer ünnepelhetett, de az nem ma volt, hanem a két csapat legutóbbi találkozóján 23 éve a Stadio Brianteóban. Eddig nehéznek mutatkozik felvenni az élvonal ritmusát, első négy meccsük mindegyikét elvesztették, a legutóbbit 3–0-ra Rómában.
Giovanni Stroppa csapata ráadásul a nehéz Atalanta-meccs után hasonlóan kemény feladatok előtt áll egy nápolyi és egy torinói kirándulás vár rá, utóbbi a rekordbajnoknál. A Berlióusconi, Gallianio tulajdonos duó kiváló erőket szerződtetett a holtidényben, az ex Crotone-edzőre (s egyben volt Juventus-játékosra) vár egy igazi csapat összegyúrása. Legutóbbi 10 élvonalbeli meccsét azonban az edző elvesztette és ja jelenlegi klubja nem akar az ötödik meccs után is ponttalan maradni, a csapat mindkét végének teljesítményén jócskán javítani kell: az eddigi 11 kapott gól hátul nagyon sok, a két elért találat elöl meg nagyon kevés…
Djimsiti továbbra is a sérültlistán, Palomino még mindig eltiltva, az Atalanta védelmének közepe még mindig hiányos kissé, de más távollévők nem nehezítik Gasperini dolgát. A nyári szerzemények, Ederson és Soppy egyaránt kezdtek a Torino ellen, de a régebbiek, különösen Hateboer és Malinovszkij is azon vannak, hogy visszaszerezzék korábbi biztos helyüket a csapatban. Boga végül is a klubnál maradt, de alighanem a kispadon kezd, elöl Zapata a fix kezdő.
A vendégekhez hasonlóan a Monzának is inkább védőproblémái vannak, Ranocchia hosszan tartó sérülése mellett Pablo Mari sem játszhatott legutóbb. Az átigazolási szezon utolsó napjaira is maradt új érkező, Armando Izzo személyében, s a Juventustól is kölcsön vették a nagy tehetség Rovellát.  Elöl Petagnához Caprarinak kellene csatlakoznia, utóbbio 12-szer talált a kapuba Veronában az előző idényben, de ebben a kiírásban még nem lépett pályára az élvonalban.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Az Atalanta megnyert négyet a legutóbbi 5 Monza elleni bajnokijából, mindannyiszor a Serie B-ben, az egyetlen Monza-győzelem 1999 októberében született (1–0). 2. Az Atalanta legutóbbi 21 újonc elleni találkozójából csak egyetlenegyszer maradt alul (16 gy., 4 d.), az egyetlen vereség éppen a legutóbbi ilyen meccsen érte, az Empoli ellen (0–1) tavaly májusban. 3. Nicolo Rovella (2001 decemberi születésű) a legfiatalabb olasz játékos, aki több mint 45 szereplésig eljutott már az élvonalban (46 van neki), csak a Bologna játékosa, a 2002-es  Aaron Hickey döntheti meg ezt a rekordját a nem távoli jövőben.

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK KÉT MECCSÉRŐL

TORINO–LECCE

+ A Torino és a Lecce 5-5 alkalommal győzte le a másikat az élvonalban, 6 döntetlen mellett. Mindazonátal a lecceiek veretlenek 7 meccsen a legutóbbi nyolcból a gránátvörösök ellen (4 gy., 3 d.) o  A Torino csak egyet nyert meg legutóbbi 9 hazai Serie A-meccséből (4 d., 4 v.), a Spezia ellen idén április 23-án 2–1-re. Ráadásul a legutóbbi három hazai mérkőzésén gólt sem szerzett az Olimpico Grande Torinóban – csak háromszor fordult elő korábban, hogy 4 hazai meccsén egymás után eredménytelen maradt, 2008 áprilisában, 1979 májusában és 1941 márciusában. + Antonio Sanabria gólt szerzett eddigi egyetlen bajnokiján, amelyet a Lecce ellen játszott a Genoa színeiben a Luigi Ferrarisban a 2020. július 19-ei 2–1-es mérkőzésen. o Gabriel Strefazza két élvonalbeli bajnoki góljából az elsőt a Torino ellen szerezte, a SPAL színeiben 2019. december 21-én, amikor csapata nyerni tudott az Olimpico Grande Torinóban.

SALERNITANA–EMPOLI

+ Mindkét csapat egyet nyert eddigi 4 élvonalbeli találkozójukból, 2 döntetlen mellett. A campaniaiak veretlenek maradtak az 1998–99-es idényben, a toszkánok meg 4 pontot szereztek az előzőben. o Az Empoli döntetlennel zárta legutóbbi 3 Serie A-meccsét, ha most is ikszel, első ízben ér el négyes remiszériát 2015 januárjában, akkor még egy találkozoig tartotta sorozat. + Antonio Candreva nyolc gól közvetlen részese volt azon a 8 meccsen, amelyet az Empoli ellen játszott. Ez azt jelenti, hogy 88 percenként vagy gólt lőtt, vagy gólt készített elő a toszkánok ellen, egyetlen más csapattal szemben sincs ilyen alacsony hasonló átlaga o Mattia Destro legutóbbi élvonalbeli gólját idén február 13-án éppen a Salernitana ellen szerezte. Azóta 14 meccsen nem sikerült betalálniam csak egyszer volt korábban ilyen hosszú góltalan sorozata: 16 meccses 2018 márciusától 2019 februárjáig.

SERIE A, 5. forduló. Sport1 18:15 AC Monza–Atalanta BC (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János); AMC Mikro 18:30 (Sport1 23:45 felv. US Salernitana 1919–Empoli FC (kommentátor: Gyulai Miklós); Sport1 20:30 Torino FC–US Lecce (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János); Sport1 22:45 Nyerő SzériA (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrztka János és Kéri András)