Tovább fut a salernói szekér? • SportTV

Tovább fut a salernói szekér?

2022. 09. 16. 08:33    
Olvasási idő: 2 perc

Nagyjából a csodával határos módon maradt bent a Serie A-ban az előző idény végén a Salernitana, a „nagy megmentőként” tisztelt Davide Nicola irányításával. Aztán a megmentő maradt, az átigazolások sikerülni látszanak, a csapat eddig 6 fordulóból csupán egyszer kapott ki, és a táblázat közepén foglal helyet…

Krzysztof Piatek szerzett szerzett már mesternégyest is a Lecce ellen – most alighanem beérné egy vagy két góllal is… (Fotó: Getty Images)

A salernóiak 7 pontja persze csak egy győzelemmel jött össze, viszont a sok – 6-ból négy – döntetlen közt két bravúrpont is akad, az udinei 0–0 és legutóbbi, sokat vitatott 2–2 a Juve ellen Torinóban. A zebrák hívei ugyan hangosan tiltakoznak a 96. percben meg nem adott gól miatt, de arról kevesebbet beszélnek, hogy a déliek a védekezés mellett időnként jól megkomponál kontrák után kétgólos vezetést szereztek az első félidőben.
Egyelőre tehát fut a salernói szekér, a vendég Lecce pedig újoncként egy ponttal a kieső helyek csapatai előtt áll a táblázaton, és senki sem „verte agyon”: három iksz mellett három vállalható vereséget szenvedett, az Intertől otthon, valamint a Sassuolótól és a Torinótól idegenben. S emellett ugyancsak szerzett bravúrpontot, Nápolyból a Maradona-stadionból vitt el egyet, igaz, nem kis szerencsével. Igazából csak azt bánhatja, hogy legutóbb a liga „legerősebb” tulajdonoskettőse (Berlusconi, Galliani) által uralt, nagy pénzekkel megerősített, de az első öt napon pont nélküli másik újoncot, a Monzát nem sikerült otthon megvernie, csak egyenlíteni tudott a 0–1-es első félidő után. (Más kérdés, hogy a „csak” egy pont a monzai edző, Giovanni Stroppa állásába került…)
Persze, a botrányos Juve-meccsnek a salernói oldalon is volt vesztesége, a kiállított Faziót nélkülöznie kell Nicola mesternek pénteken este. Nagy valószínűséggel a szlovákiai Gyömbér Norbert pótolja az argentin-olasz középső védőt. További hiányzók: Radovanovics, Ribéry, Bohinen és Lovato, egyikük sem léphet pályára a válogatott szünetig.
A Leccének is vannak sérültjei, Dermaku, Mert Cetin és Persson még az utazó keretbe sem kerülhetett be, Strefezza szereplése pedig kisebb izomsérülés miatt kérdéses. Ha Baroni edző vegyíteni szeretné a kreativitást és a gólveszélyességet, Oudint és Colombót is beteszi a kezdőbe, Joan González Canellast pedig bent hagyja a csapatban – elvégre a húszéves spanyol középpályás szerezte az egyenlítő gólt a Monza ellen.

Három statisztikai érdekesség a meccsről: 1. Eddig 18-szor csapott össze a két csapat, de csak kupamérkőzésen és alacsonyabb osztályú bajnokikon, ez lesz a Serie A-premierjük egymással. 2. A most szerzett 7 pont eléréséhez a Salernitanának tavaly ősszel 10 fordulóra volt szüksége­; a csapat több mint duplaannyi gólt szerzett (9-et a 4-gyel szemben), s a felénél kevesebbet kapott (6-ot a 15-tel szemben) mint 2021-ben az első hat találkozóján. 3. Krzysztof Piatek első itáliai góljait a Lecce ellen szerezte, a lengyel válogatott csatár a Genoa színeiben 2018 augusztusában négyszer talált a lecceiek kapujába 37 perc alatt Olasz Kupa-mérkőzésen. összesen két meccsen öt gólt szerzett a sárga-vörösök ellen, az utolsót Milan-játékosként egy 2019 októberi bajnokin.

SERIE A, 7. forduló. Sport2 20:45 US Salernitana 1919–US Lecce (kommentátor: Haraszti Ádám)