Nem kért az iskolából és a csirkékből, "csak" dartsvilágbajnok akar lenni • SportTV

Nem kért az iskolából és a csirkékből, „csak” dartsvilágbajnok akar lenni

2022. 12. 26. 11:58    
Olvasási idő: 3 perc

Lehet, hogy a legjobb 32 között egy korábbi világbajnoki meglepetésember jobbnak bizonyul nála, de a 2023-as PDC-vb egyik felfedezettje mindenképpen Josh Rock. A 2022-es junior-világbajnok a felnőttek között élete első vb-jén már két meccset nyert, mintegy megkoronázva az idei produkcióját a PDC Touron.

Még csak negyeddöntőt sem játszott televíziós felnőtt-tornán, elsőéves a profik között, az első vb-jén szerepel, de a harmadik forduló előtt közzétett oddsok alapján Michael van Gerwen (3,25-szeres szorzó), Michael Smith (6,5), Gerwyn Price (7,5) és a címvédő Peter Wright (11) mögött, Luke Humphriesszel holtversenyben, tizenötszörös oddsszal már ő a PDC-dartsvilágbajnokság ötödik legesélyesebb játékosa. Josh Rock „berobbanó éve” még akkor sem kerülte el a bukmékerek figyelmét, ha hozzátesszük, José Justicia és a 23. kiemelt Callan Rydz ellen sem dobott kiemelkedően magas átlagot (93,36 és 92,27). Csak hát előtte ebben az évben az alábbiakat hajtotta végre: januárban megszerezte a Pro Tour-kártyáját; öt viadalt is megnyert a Development Touron; augusztusban 121,88-as átlagot dobott Brendan Dolan ellen a Players Championships 22. állomásán; októberben Barnsleyban diadalmaskodott az első PDC-tornáján, a PC 28-on (azt nem közvetíti tv) és bemutatkozott a televíziónézők előtt a dortmundi Európa-bajnokságon;

novemberben kilencnyilast dobott Michael van Gerwennek a Grand Slam of Dartson (de a nyolc darab 180-asa dacára is kikapott 10-8-ra),

majd megnyerte a junior-vb-t; decemberben pedig két győzelemmel már a legjobb 32 között jár a vb-n és a Nathan Aspinall elleni találkozójára készül.

Ő már a dartsjátékosok azon generációjához tartozik, amelynek tagjai erre tették fel az életüket. Rock 16 évesen hagyta ott az iskolát, az Antrim Rovers futballcsapatában nem tudott védőként nagy karriert befutni, így aztán idővel egy csirkeüzemben helyezkedett el. „Nekem a keltetésnél kellett segédkeznem, aztán a csibék mentek tovább a farmra, hogy ott még nagyobbak legyenek – és a végén a tányérunkon végezzék. A könnyű munkát végeztem, a rosszhoz nem volt közöm” – mesélte erről a korszakáról Rock.

Az idén szeptembertől aztán már csak kizárólag a darts létezett a számára. „Végigmegyek az utamon. Tudom, képes vagyok rá, de időre van szükségem.

Semmi sem történik egyik napról a másikra, de folyamatosan minden tőlem telhetőt megteszek, hogy a legjobb legyek, illetve, hogy megnyerjem a világbajnokságot.

Egyetlen sportot sincs értelme úgy űzni, hogy nem hiszel magadban” – mondta a céljairól az északír srác. Ahhoz képest, hogy északír, skót a mentora (Alan Soutar) és a példaképe (Gary Anderson), angollal (Rob Cross) gyakorolhat a nagy tornák előtt, úgyhogy elég széles körből tanulhat.

Sohasem tagadta, hogy a darts folyamatosan élete részét képezte, hiszen édesapja az ő születését követően kezdett el játszani, neki talán kétévesen volt először nyíl a kezében, tízévesen pedig egy kocsmában már az első „hivatalos” meccsét is lejátszotta. „Azért vagyok itt, hogy azt tegyem, amire hivatott vagyok – jelentette ki az Ally Pallyben a még mindig csak 21 éves Rock. – Azt mondják rólam, egy öreg fej van egy fiatal vállon, én viszont örülök, hogy olyan vagyok, amilyen.

Tisztában vagyok az előttem álló út nehézségeimmel. Meg kell tanulnom versenyeket nyerni, ahhoz pedig meg kell vernem a nagyfiúkat.

Még sok évem van hátra ebben a sportágban.”

Az olykor arroganciába hajló céltudatossága ugyanakkor megosztja a riválisokat. Michael Smith szerint „…ő még csak gyerek, és a világ a lábai előtt hever. Van benne valami különleges”, Raymond van Barneveld azért már óvatosabb, szerinte „Igazán kedves srác, aki kiválóan koncentrál, de sosem lehet tudni, mire viszi. Most már mindenki ismeri, így az ellenfelei jobban felkészülnek belőle.”

Michael van Gerwen és Gerwyn Price viszont kritikusabb hangot ütött meg vele kapcsolatban. „Fenomenális játékos, ez igaz, de látni kell az összefüggéseket. Még nem régóta szerepel a körversenyen, még nincsenek sebei. Ha az eddig látott színvonal alapján ítéled meg, akkor rengeteg potenciál van benne.

De ha azt nézem, hogy amit most tesz, azok közül több dolgot én már 15-16 évesen tudtam, akkor más a muzsika, akkor van különbség közöttünk.

Ami biztos: minden megvan benne ahhoz, hogy bekerüljön a top tízbe” – fejtegette a háromszoros világbajnok holland.

https://www.youtube.com/watch?v=nnHhWeMx8rw

A walesi világelső pedig így látja:

„A profi lét velejárója, a mentális küzdelem hatással lehet rá az útja során. Ne értsenek félre, 21 éves, még van ideje a csúcsra jutni, el is juthat oda, de kicsit korai még arról beszélni, hogy világbajnok lesz belőle.

Amikor 2019 végén elődöntőt játszottam Peter Wrighttal, még akkor sem éreztem magam késznek arra, hogy világbajnok legyek.”

Hogy Rock készen áll-e rá, az legközelebb december 27-én a délutáni programban derülhet ki, amikor Aspinall-lal kell farkasszemet néznie.

A Sport TV élőben követi nyomon a PDC-dartsvilágbajnokság eseményeit.