A Benfica újra besétálna a negyeddöntőbe • SportTV

A Benfica újra besétálna a negyeddöntőbe

2023. 03. 07. 11:24    
Olvasási idő: 3 perc

Egy hónapja kényelmesnek tűnő előnyt szerzett a Benfica, most nincs más dolga, mint megismételni a tavalyi nyolcaddöntőben aratott dupla sikert, felcserélt pályaválasztással… A mi szisztémánk a szokott: felvezető műsorral és összefoglalóval foglaljuk keretbe a portugál-belga párharc második összecsapását.

Joao Mário kedden este a Luzban beállíthatja a zseniális Eusébio egyik hat évtizeddel ezelőtti rekordját (Fotó: Getty Images)

Tavaly ugyanis a „sasok” szintén németalfödi csapattal meccseltek, a Bruges-nél azért patinásabb Ajaxszal és előbb otthon (3–2 ), majd idegenben is (1–0) legyőzték a négyszeres BEK-/BL-győztes holland rekordbajnokot.
Most a nyolcaddöntő első meccsén, február 14-én a Benficának türelmesnek kellett lennie, hogy megragadja az első igazi nagy lehetőséget, amely az 51. percben jött el a Jan Breydel Stadionban, amikor egy kőnnyű síppal megítélt 11-esből (Jack Hendry szabálytalankodott Goncalo Ramosszal) Joao Mário csak lövése erejének köszönhette, hogy értékesítette a büntetőt, mert az axliverpooli kapus Mignolet bele tudott bokszolni a labdába, de az sz ökléről a léc alatt vágódott a hálóba. A 87. Percben aztén Brendan Mechele szarvashibája után David Neres (ő meg exajaxos) biztos lábbal használta ki az adódó ziccert.
A Benfica 119 éves története során először juthat be egymást követő években a BL negyeddöntőjébe (a jogelőd BEK-korszakban ezt azért többször megtette…), ám az új érában 1992 óta az elődöntőbe még nem sikerült beverekednie magát. Óvatosnak kell lennie azért, a tavalyi sikeres nyolcaddöntőt megelőzően 2017-ben is előnyt szerzett az első meccsen (1–0), ám Dortmundban nagy verésbe szaladt bele (0–4).
A bruges-i siker óta a Boavistát, a Vizelát és a Famalicaót is simán megverték a sasok, akik tétmeccsen legutóbb még tavaly az év utolsó előtti napján kaptak ki a Bragától bajnokin, azóta a mérlegük 13 győzelem, 3 döntetlen (igaz utóbbiak között ott szerepel az ugyancsak a Braga elleni kupanegyeddöntő 1–1-e is, amelyet végül 11-esekkel 5-4-re elbuktak). A legutóbbi bajnokin Goncalo Ramos duplája (14. és 15. bajnoki találata) jelentette a különbséget a Famalicao ellen, így Roger Schmidt tanítványai 8 tiszta ponttal vezetik a tabellát. 2020 óta portugál csapat nem, csak a Liverpool és a Bayern Müchen távozhatott győzelemmel a Luzból, a BL-ben.
Különleges látvány volt, ahogy a korábbi Bournemouth-menedzser Scott Parker elegánsan felöltözve meccselt a BL-ben a Breydelben, de az angol exválogatott játékos bevallotta, félti a jövőjét Bruges-ben a csapat jelenlegi mélyrepülése közepette. Nem igen tehetett bármit is játékosai egyéni hibáinak elkerülésére, de a gárda pocsékul teljesít, bajnokként legutóbbi 13 ligameccséből mindössze kettőt tudott megnyerni. Főként a védekezésben jelentkezik sokkal több hiba az elfogadhatónál. A február 26-i, Gent elleni 2–0-s győzelem ugyan kissé feldobta a hangulatot, de az Oostende elleni pénteki 0–3 ismét a földre teremtette a legénységet, amely csupán a 4. helyen áll a táblázaton, „csekély” 21 ponttal elmaradva a vezető Racing Genktől. A vereség után Parker elismerte, cseppet sem biztos benne, hogy kedden még ő meccsel a csapattal a Luzban, de bármi történik is, a 42 éves mester azzal büszkélkedhet, hogy ő vezette először a Bruges-t a BL kieséses szakaszában. (Más kérdés, hogy a jogot erre még ez előző vezetőedzővel, Carl Hoefkensszel szerezte meg az együttes.)
A BL-ben amúgy az egymást követő három kapott gól nélküli csoportmeccs halvány reménysugár ugyan, de Lisszabonban már kevés lenne egyet sem kapni, rúgni-fejelni is kell minimum kettőt. Igaz a Portónak négyet is rúgtak a Dragaóban, de hol van már az a szeptemberi forma?…

A Benfica mesterének, Roger Schmidtnek nem kell aggódnia kulcsemberek sérülése miatt. Nem csatlakozott a korább tartós sérültekhez, Ristichez (izomproblémák), Draxlerhez (boka) és Chiquinhóhoz (izom) újabb futballista. Lehet, hogy a fájós térdű Wolves-kölcsönjátékos Goncalo Guedes bevetését sem kockáztatja meg a tréner, aki visszatérhet a kispadra, a Famalicao elleni bajnokit eltiltás miatt ő is csak a lelátóról követhette (a Vizela elleni meccsen kiállították, mert dühében elhajított egy vizes palackot). A biztosan kezdő Joao Mario lehet az első Benfica-játékos Eusébio hatvanas évekbeli gólvágó sorozata óta, aki egymást követő öt meccsen is a hálóba talál az első számú európai kupaküzdelemben.
A Bruges-ben a nyolcaddöntő egyik negatív hőse, Hendry a Gent elleni győztes bajnokin nagyfejűcombizom-sérülést szenvedve kidőlt a sorból, míg Skov Olsent műteni kellett vakbéllel, még csak lábadozik. A középpályás Onyedike az Oostende ellen már a kispadra ülhetett, betegségből visszatérve, Roman Jaremcsuk vélhetőleg csak csereként beállva tölthet néhány percet a pályán korábbi klubja ellen.

BAJNOKOK LIGÁJA, nyolcaddöntő, visszavágó. Sport1 20:00 a játéknap felvezető műsora (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Moncz Attila); Sport1 20:45 SL Benfica–FC Bruges (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita szakértő: Hrutka János és Moncz Attila); Sport2 23:00 a nap összefoglalója (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Moncz Attila)