Derby d’Italia a kupafináléért • SportTV

Derby d’Italia a kupafináléért

2023. 04. 26. 10:05    
Olvasási idő: 2 perc

Mivel az előre elkészített sorsolási táblán a Coppa Italia jelen kiírásában a felső ágon jobban érvényesült a papírforma, annak utolsó meccse afféle előrehozott döntőnek is tekinthető. Főként, hogy a rekordkupagyőztes Juventus (21) és az örökranglista harmadikja (17 győzelem) Inter csap össze hagyományos rangadójukon, a Derby d’Italián.

Romelu Lukaku főszereplő volt áprilisban az Allianz Stadionban, s az lehet májusban a San Siróban is... (Fotó: Getty Images)

A két örök rivális párosítása a Coppa Italiában is rekord: egyetlen más összecsapás sem ért meg eddig 36 mérkőzést, márpedig a bianconeri és a neroazzurri aktuális meccsszáma éppen szerdán este éri el a három tucatot. Kettejük kupaörökmérlege is a zebrák számára kedvező: 16 Juve- és 11 Inter-siker mellett 6 remit tartalmaz az összesítés (beleértve a két, oda-vissza párharc 11-es párbajában eldőlő küzdelmeket is, amelyek egyaránt az elődöntőben zajlottak 2004-ben torinói, 2016-ban milánói sikerrel, egyaránt a San Siróban). Az idei elődöntős csatában április 4-án a véghajrára hagyták a gólokat: Cuadrado a 83. percben szerzett vezetést, Lukaku a 95.-ben egyenlített 11-esből, majd az őt állítólag folyamatosan rasszista rigmusokkal sértegető Juve-tábort provokálva még egy három pirosas botrányos befejezésben is részes lett, az egyiket ő maga kapta, a másikat kapusa Handanovic, a túloldalon pedig a másik gólszerző Cuadrado jutott a kiállítás sorsára. A sztori különös végkifejleteként a szlovén kapus és a kolumbiai középpályás nem jászhat a visszavágón, az „agent provocateur” belgát viszont felmentették, ő a pályára léphet a San Siróban.

Az idény eddigi három összecsapásából a Juve áll a jobban, a két bajnokin oda-vissza legyőzte vetélytársát, Torinóban novemberben 2–0-ra (gólok: Rabiot, Fagioli), Milánóban márciusban Filip Kosztics góljával 1–0-ra bizonyult jobbnak. Nem mellesleg ezen a meccsen is volt egy utolsó perces dupla kiállítás, a 97. játékperc D’Ambrosio és a világbajnok Paredes kapott kétsárgás pirosat és vele járó bajnoki eltiltást.
Ami a kimaradókat illeti, ott meg az Inter áll jobban: a fontosabb játékosok közül csak Skriniarra nem számíthat Simone Inzaghi, aki gyógyulgat ágyéki csigolyatörését követően, mellette Dalbert (keresztszalag-szakadás) és Fontanarosa hiányzik sérülés miatt. A Juve év közben tekintélyes sérültlistája fogyatkozik, de Vlahovics boka- és Kean izomsérülése miatt nem kerülhet pályára, Kaio Jorge pedig rehabilitációja vége felé jár. Pogba már egészséges, de annyi volt a kihagyása az évben, hogy Allegri aligha kockáztatja kezdőként szerepeltetését, a pályán éles játékban annyira összeszokatlan még csapattársaival.

A tét elsősorban a presztízs, az Internek a három tűzben tartott vas közül nyilván a kupáé a legkevésbé fontos, mert a BL-be azon keresztül nem vezet út. A Juvénak meg igazából „menekülő útvonal” a Coppa Italia, ha esetleg újra levonják a 15 pontját, előfordulhat, hogy csak a kupagyőzelemért járó Konferencialiga-hely révén marad meg az európai folyamatosság az „öreg hölgy” históriájában. (Ebben az évszázadban csak a 2010–11-es idényben nem szerepelhetett a Juve a nemzetközi kupaporondon.)

Amitől persze még szikrázó csatát, remek mérkőzés is hozhat a szerda este a San Siróban, hiszen mégis csak ez lesz Itália rangadójának legújabb „kiadása”…

OLASZ KUPA, elődöntő, visszavágó. Sport1 20:45 FC Internazionale–Juventus  FC (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kéri András)