Argentína ellen kezdjük a junior-vb-t • SportTV

Argentína ellen kezdjük a junior-vb-t

2023. 06. 20. 09:36    
Olvasási idő: 2 perc

Ismét megmutatjuk a férfi kézilabdasport utánpótlásának csúcselitjét: a kedden kezdődő német-görög közös rendezésű junior (U21-) világbajnokság összes mérkőzését láthatják a Sport1-en. A magyar együttes Athénban kezdi meg szereplését Dél-Amerika juniorbajnoki ezüstérmese, Argentína ellen.

Fotó: utanpotlassport.hu

Sótonyi László együttese a görög főváros Ano Lioszia nevű olimpiai csarnokában játssza majd E-csoportbeli meccseit, ellenfele a dél-amerikai együttesen kívül két skandináv csapat, a tavalyi U20-as Eb-8. és 15. dán és norvég gárda lesz – utóbbi  az óceániai résztvevő visszamondása után meghívással került a vb 32-es mezőnyébe.
Mivel a kézilabda alapvetően európai dominanciájú sportég, s vélhetően jó ideig az is marad, az erőviszonyok óvatos megítélésénél célszerű a tavalyi U20-Eb eredményeiből kiindulni, annak dobogóján spanyol, portugál, szerb sorrend alakult ki. Nem mellesleg nyitó ellenfelünk, az argentin együttes nemrégiben felkészülési találkozón legyőzte az Európa-bajnok spanyolokat.
Bár kétévente más és más csapatok képviselik az egyes országokat, 1977 óta megrendezett 22 vb összesen 9 ország szerzett világbajnoki címet, közülük a rendező Szovjetunió (5) és a 3-szoros aranyérmes Jugoszlávia önálló államként már nem létezik, az oroszokat kézilabdázásban is kizárták a nemzetközi küzdelmekből, a másik hat, Dánia és Svédország (3-3), Franciaország és Németország (2-2), Spanyolország és Egyiptom (1-1) az idei tornán is képviselteti magát U20-válogatottjával.  (Csak a rend kedvéért: az előző tornát hazánkban rendezték volna tavalyelőtt, de az IHF a világjárvány miatt törölte a tornát, a legutóbbi befejezett világbajnokságot 2019-ben spanyol földön Franciaország nyerte meg, a döntőben 28–23-ra legyőzve Horvátországot. Érdekes, hogy a torna nyitó napján összecsap ugyanez a két csapat, azaz a két ország négy évvel fiatalabb jelenlegi együttese.)
A mi csoportunkból továbbjutó két együttes az F-csoportból (Svédország, Szlovénia, Bahrein és Izland) két csapat társaságában a III. középdöntő csoportban folytatja ugyanott, az Ano Lioszia olimpiai csarnokban.

FÉRFI KÉZILABDA KÉZILABDA JUNIOR-VB, Görögország és Németország. Csoportmérkőzések. Sport1 9:45  Szlovénia–Grönland (kommentátor: Fülöp Marcell), Sport1 12:00  Magyarország–Argentína (kommentátor: Bartha Zoltán, mindkét mérkőzésen műsorvezető: Ágai Kis András), Sport1 14:30 Svédország–Bahrein (kommentátor: Gyulai Miklós), Sport1 16:45  Dánia–Norvégia (kommentátor: Bartha Zoltán), Sport1 19:15  Franciaország–Horvátország (kommentátor: Bartha Zoltán, utóbbi három meccsen műsorvezető: Petur András, az egész napon szakkommentátor és szakértő: Császár Gábor és Kopornyik Zsolt)