Ők az NBA jövője: A legjobb fiatalok Doncictól Wembanyamáig • SportTV

Ők az NBA jövője: A legjobb fiatalok Doncictól Wembanyamáig

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2023. 07. 22. 13:08    
Olvasási idő: 4 perc

Csemegézni szeretnénk, és böngészgettünk kicsit az NBA ifjú csillagai között. A felső korhatárt 25 év körül húztuk meg (annyit csalva, hogy a 2023-ban 26. életévüket betöltő játékosokat is számításba vettük), és még ebben a korosztályban is csináltunk négy csoportot (U19, U21, U23 és U25). Van aki már most a legnagyobbak között van, de olyan is akad, aki a jövő reménysége.

Doncic és Tatum már tényleg a legszűkebb elithez tartozik. (Fotó: Getty Images)

Kiket tekintünk fiatal tehetségnek az NBA-ben? Az elmúlt 30 évben sokat változott ez a meghatározás, hiszen míg 30 éve 22 évesen érkezetek általában a profik közé a kosarasok, és 2-3 évig még fiatal reménységnek tekintettük őket, ma már a legjobbak 19 évesen kelnek el a drafton. Bevallom, a nyári junior (U21) és ifi (U19) férfi kézilabda vb adta az alapötletet ahhoz, hogy nézzük meg, az NBA-ből kik férnének be például ebbe a korosztályba.

Amikor a Sport TV Klub hírlevelét írtuk az U21-es torna előtt, akkor összegyűjtöttük azokat a magyar kézilabdázókat, akiknek már van Bajnokok Ligája vagy Európa-liga rutinja, és elmondható, remek játékosok alkották a végül ezüstérmet elérő magyar válogatottat, de még senkit sem neveznénk egy igazi BL-sztárcsapat szupersztárjának. Szóval az ötlet innen jött, de igazságtalan volna azért csak a 21 éven aluliakat fiatalnak nevezni, mert meggyőződésem szerint körülbelül a 25 éves kor az a lélektani határ, amikor már tényleg eldől, kinek mi lesz a plafonja az NBA-ben. Mivel épp az év közepén vagyunk, úgy tartjuk korrektnek, ha csalunk picit korosztályokkal, és a 2023-as év végét tekintjük egy adott korosztályt lezáró határnak. Röviden: U19-es, aki 2023 december 31-ig tölti be a 20. életévét, U21-es, aki 22 éves lesz az év végéig és így tovább.

Szóval a legjobb 25 év alatti NBA-játékosokat szedjük most össze, de az U19-es, az U21-es és az U23-as korcsoportra szűkitünk előbb. Természetesen óriási különbség van abban a tekintetben, mit érhetett el egy 19 és egy 25 éves kosaras, így minden korosztálynál máshol húztuk meg azt a határt, ami alapján a legjobb 5-10 kosaras közé lehetett kerülni.

U19 (2003. január 1. után születtek): Wembanyama neve a legismertebb

Van ugye az NBA-nek egy olyan szabálya, hogy a drafton csak olyan játékos kelhet el, aki legalább egy éve befejezte középiskolai tanulmányait, vagy európai játékosként betöltötte a 19. életévét. Szóval 17-18 éves csillagokkal nem lesz tele ez a cikk. A 2022-es újoncosztály legjobbjai közül hárman férnek bele ebbe a korcsoport: Jalen Duren a Detroit Pistonsból az eddigi legfiatalabb játékos, aki pályára lépett az NBA-ben, a színes hajáról ismert Jeremy Sochan a San Antonio Spursből, illetve a Houston Rocketsből az a Jabari Smith Jr, aki LeBron Jamesnek egy meccsen elárulta, hogy 2003-ban az apukája ott volt a Sacramento Kingsben, amikor King James debütált a ligában. Az ifjabb Smith egyébként akkor öt hónapos volt. Egyikük sem lett azonnal szupersztár a ligában, de az All-Rookie második csapatba bekerültek, és vélhetően szép jövő előtt állnak.  A 2023-as draft első öt választottjából csak Brandon Miller nem fér be ebbe a korcsoportba, ő 2002-ben született. Az első és harmadik választott Victor Wembanyama (San Antonio Spurs) és Scoot Henderson (Portland Trail Blazers) 2004-ben született, míg a Thompson ikrek, Amen Thomspon a Houston Rocketsből és Ausar Thompson a Detroit Pistonsból 2003. január 30-án.

Wembanyama már bemutatkozott a Summer League-ben:

U21 (2001. január 1. után születtek): Anthony Edwards és LaMelo Ball már All-Star is volt

Chet Holmgren (Oklahoma City Thunder) és Brandon Miller (Charlotte Hornets) kihagyhatatlan annak ellenére is, hogy ketten együtt nulla NBA-meccset játszottak eddig. Holmgren ugyanis 2022-ben, míg Miller 2023-ban volt a draft második választottja, csak előbbi egy sérülés miatt kihagyta az újoncszezonját. A többieknél viszont már nem lehet elég az, hogy bekerültek egy újoncötösbe, mint az egy fejezettel korábban szereplő fiataloknál. Anthony Edwards (Minnesota Timberwolves) és LaMelo Ball (Charlotte Hornets) az a két játékos, aki már All-Star-szereplésig jutott, Evan Mobley (Cleveland Cavaliers) pedig bekerült az Év Védőcsapatába 2023-ban. Ők mindhárman 2001-ben születtek. Ball mellett Scottie Barnesnak (Toronto Raptors) és Paolo Bancherónak (Orlando Magic) van Év Újonca díja.

Edwards egy kát lábon járó highlight:

U23 (1999. január 1 után születtek): Itt már sorakoznak a sztárok

Aki 3-4 évet szezont lehúz már az NBA-ben, arra semmiképpen sem mondhatjuk azt, hogy zöldfülű, nem is meglepő, hogy ma már 23 éves korára több játékos eljutott az All-Star-gálákig, vagy kapott valamilyen fontos elismerést. Ja Morant (Memphis Grizzlies) már kétszeres All-Star és All-NBA csapattag is volt, Zion Williamson (New Orleans Pelicans) is kétszer került be a szezonfelező gálára. Darius Garland (Celeveland Cavaliers) és Tyrese Haliburton (Indiana Pacers) eddig egyszer-egyszer.  ahogyan Jaren Jackson Jr (Memphis Grizzlies) is, de neki még van egy Év Védője díja is. Tyler Herro (Miami Heat) 2022-ben az Év Hatodik Embere lett.

Ha Morant és Williamson épp tud játszani, akkor:

U25 (1997. január 1. után születtek): Akik már az MVP-díjra és a bajnoki címre hajtanak

Ahogyan fent is írtuk, óriási csodára van ma már szükség ahhoz, hogy valaki a 26. születésnap után robbantson a ligában.  Az biztos, hogy Jayson Tatum (Boston Celtics) és Luka Doncic (Dallas Mavericks) ma már a liga legeslegszűkebb elitjébe tartozik, és hihetetlen kimondani, hogy a bostoni 25, a dallasi 24 éves…. Az MVP-szavazáson végeztek már az első ötben, és többször is bekerültek az All-NBA első csapatba, Shai Gilgeous-Alexandernek (Oklahoma City Thunder) ez a duplázás eddig egyszer, 2023-ban jött össze. Rajtuk kívül Trae Young (Atlanta Hawks) és De’Aaron Fox (Sacramento Kings) is büszkélkedhet All-NBA tagsággal. Az All-Star-gáláig továbbá még Bam Adebayo (Miami Heat), Lauri Markkanen (Utah Jazz), Brandon Ingram (New Orleans Pelicans) és Jarrett Allen (Cleveland Cavaliers) jutott el.

Az ESPN még nálunk is megengedőbb, ők az 1996-os Donovan Mitchellt is a jövő sztárjai közé sorolták Morant, Doncic és Tatum mellett:

Ez a lista távolról sem teljes, de jelen pillanatban a mi (szubjektív szempontok szerint meghatározott) objektív listánkon ők állnak a korosztályuk élén. Egyébként nem kell megijedni, nem azonnal kell átvenni a stafétabotot. Vannak ugyan a 30 év feletti sztárok, mint például LeBron James, Steph Curry vagy Kevin Durant akikben van még pár jó év, ráadásul utánuk a 20-as éveik végén járó Nikola Jokicok, Joel Embiidek vagy Giannis Antetokounmpók érkeznek, akik a csúcson vannak éppen. Most ráadásul csak azokat említettük meg, akiknek MVP-trófeája is van.