Így készül a kosárlabda vb-re Luka Doncic, az USA és a címvédő spanyol válogatott • SportTV

Így készül a kosárlabda vb-re Luka Doncic, az USA és a címvédő spanyol válogatott

Sport TV avatar Sport TV 2023. 08. 11. 10:36    
Olvasási idő: 2 perc

A kosárlabda vb-re való felkészülés a finiséhez érkezett, a Sport TV pedig megmutatja az utolsó felkészülési mérkőzéseket, amelyeken például az amerikai válogatottat, a címvédő spanyolokat, illetve a Luka Donciccsal felálló Szlovénia csapatát is láthatjuk.

Luka DOncic lehet a vb egyik legnagyobb sztárja. (Fotó: Getty Images)

Augusztus végén keletre, egészen pontosan a Fülöp-szietekre, Japánba és Indonéziába költözik a nemzetközi kosárlabda krémje. Ott rendezik ugyanis a 2023-as kosárlabda világbajnokságot. Talán nem meglepő senkinek, hogy a legnagyobb figyelem ezen a tornán is az Egyesült Államok válogatottjára hárul. A „civilben” a Golden State Warriorsot irányító, játékosként öt, edzőként négy bajnoki címmel büszkélkedő szövetségi kapitány, Steve Kerr csapatát ezúttal nem a szupersztárok legszűkebb elitje alkotja, mint egykoron például a Dream Teamet, hanem egy olyan keretet állítottak össze, amely az NBA-től kicsit eltérő stílusú játékban is sikeres tud lenni. Vannak azonban páran, akik már megjárták az All-Star-gálákat, így például Anthony Edwards, Tyrese Haliburton, Brandon Ingram és Jaren Jackson Jr. játékára érdemes lesz odafigyelni. A legutóbbi nagy világversenyt, a 2021-es olimpiát az Egyesült Államok nyerte egyébiránt.

Azt azonban talán nem tudják a kosárlabdát nem túl közelről figyelő szurkolók, hogy a világbajnokság címvédője nem az USA, hanem a spanyol válogatott, és mivel Sergio Scariolo válogatottja azóta Euópa-bajnok is lett 2022-ben, jelenleg a FIBA világranglistáján is ők állnak az élen. Ez a spanyol csapat még úgy is erős, hogy az előző vb MVP-je, Ricky Rubio mentális okokból lemondta a vb-n való szereplést, és egy ideig szünetelteti profi pályafutását is. Azonban így is egykori és jelenlegi NBA-játékosokkal (például Santi Adalma, Usman Garuba és a Hernangómez-testvérek), illetve az Euroliga sztárjaival (Sergio Llull, Rudy Fernandez és Alberto Abalde példul megnyerte a sorozatot idén) dolgozik az olasz származású kapitány.

A legnagyobb európai sztárok közül Luka Doncic a szlovén nemzeti csapat vezére, az ő teljesítményén nagyban múlik, hogy szerepelnek a szlovénok, míg Giannis Antetokounmpo egy kisebb térdműtéten esett át, és bár nevezve van a tornára, egyelőre még nincs ott a görög keretben. A közeljövőben véglegesítik, hogy csatlakozik-e a hellén alakulathoz, de a görög névsor még nélküle is bivalyerős. A tavalyi Eb-n bronzérmet szerző német nemzeti csapat is fel tud mutatni több NBA-játékos (Dennis Schröder, Daniel Theis és a Wagner-testvérek), az ő jó szereplésük sem okozna meglepetést a vb-n.

Az említett öt csapat is látható lesz a Sport TV-n a közeljövőben, hiszen javában készülnek a világbajnokságra, az Egyesült Államok mind a négy hátralévő meccsét élőben meg lehet majd nézni, előbb Málagában Szlovénia és Spanyolország, majd Abu Dzabiban Görögország és Németország lesz az ellenfél. Mivel mindkét esetben háromcsapatos tornáról van szó, így természetesen a spanyol-szlovén és a görög-német derbiket is láthatjuk majd.

A menetrend:

Spanyolország – Szlovénia: augusztus 11., péntek 21:30, Sport2 (élő)

Egyesült Államok – Szlovénia: augusztus 12., szombat 18:30, Sport1 (élő)

Egyesült Államok – Spanyolország: augusztus 13., vasárnap 21:30, Sport2 (élő)

Egyesült Államok – Görögország: augusztus 18., péntek 18:00, Sport1 (élő)

Görögország – Németország: augusztus 19., szombat 22:45, Sport1

Egyesült Államok – Németország: augusztus 20., vasárnap 18:00, Sport2 (élő)