Ami Las Vegasban történik, az Las Vegasban is marad? • SportTV

Ami Las Vegasban történik, az Las Vegasban is marad?

2023. 12. 10. 00:24    
Olvasási idő: 3 perc

Éjjel rendezik az egyetlen olyan mérkőzést az NBA 2023-24-es szezonja során, amely ’’csak’’ arról dönt, ki lesz a szezonközi bajnok/a kupagyőztes/stb…, de nem számít bele a 2023-24-es bajnoki szezon eredményébe, hiszen ezt az egy Szezonközi Torna-meccset nem veszik figyelembe az alapszakasz során. A Lakers-Pacers finálé ettől függetlenül óriási téttel bír, és nagyon is nyerni akar mindkét fél.

Az aréna Las Vegasban. (Fotó: Getty Images)

Úgy alakult végül, hogy a 2023-as – a történelem első – Szezonközi Tornájának döntőjét a Los Angeles Lakers és az Indiana Pacers vívja majd Las Vegasban. Az nyilvánvaló, hogy mindkét csapat megérdemli, hogy itt legyen, mivel hibátlan mérleggel jutottak el idáig. A Pacers a Cavalierst, a Sixerst, a Hawkst,a Pistons, a Celticset és a Buckst is kétvállra fektette ebben a versenykiírásban, míg a Lakers a Suns, a Grizzlies, a Blazers, a Jazz elleni hibátlan csoportkör után ismét a Suns, illetve a Pelicans testén át jutott idáig. Ez tehát azt jelenti, hogy az alapszakaszba 6-0-t mentettek át ebből a sorozatból. Ami viszont vicces, hogy

ezzel a hibátlan mérleggel együtt is csak ötödikek mindketten a saját konferenciájukban. A Pacers 12-8-cal, a Lakers 14-9-cel.

Ez persze lehetett tudatos formaidőzítés is, hiszen ennek a lebonyolítási formának köszönhetően nem butaság a szezon ezen szakaszában úgy sakkozni a formával, hogy esély legyen nyerni valamit már decemberben. Az pedig egyébként a liga kiegyensúlyozottságát mutatja, hogy ez az állás, és ők a finalisták.

A két elődöntőt már Las Vegasban vívta meg a két gárda a Bucks és a Pelicans ellen. A Pacers egy izgalmas találkozón nyert 128-119-re. Természetesen Tyrese Haliburton volt a csapat vezér 27 ponttal, 15 gólpasszal és 7 lepattanóval.

A Lakers ezzel szemben megsemmisítette a New Orleans Pelicanst 133-89-re. LeBron James kevesebb, mint 23 perc alatt szerzett 30 pontot 8 gólpassz és 5 lepattanó mellett.

A torna döntője tehát egyedi és megismételhetetlen meccs, amelynek a győztese kupagyőzelmet/szezonközi bajnoki címet ünnepelhet majd. Nem mellesleg minden egyes játékos kap félmillió dollárt a sikerért (az ezüstérmesek is 200 ezret egyébként). Nagyon nehéz azt megmondani, hogy a győztest pontosan milyen elismerés illeti majd, hiszen tényleg még soha nem rendeztek ilyen tornát. Az a tény, hogy valaki felemel egy kupát, ami bekerül a a vitrinbe, sőt, érmeket is kap a nyertes, és ez a sport lényege.

Amit az NBA nagyon jól csinál ezzel a meccsel kapcsolatban, hogy ezen a hétvégén (szombaton és vasárnap) csak és kizárólag ezt az egy NBA-meccset rendezik. Nincs konkurencia, nem lesz helyi TV-közvetítés az országos csatorna közvetítése mellett, ami elszipkázhatná a nézőt. Ezzel még egy extra rangot is ad ennek a találkozónak, nem mellesleg egy napot ünnepelhet is a „kupagyőztes” Las Vegasban.

Haliburton vs James

Érdekes párharc lesz ez. Az Indiana Pacers játékmestere tavaly került be az All-Starok közé, ám ebben a szezonban konkrétan az MVP-esélyes szupersztárok között emlegetik már. Irtózatos számai vannak, hiszen 26,9 pont mellett 12,1 gólpasszt oszt ki mecccsenként (az IST meccsein még durvább: 28 pont, 13,4 gólpassz, 5,2 pattanó). 2000-es, tehát 3 éves volt, amikor a három hét múlva a 39. születésnapját ünnepló LeBron James bemutatkozott az NBA-ben. El is mondta, hogy természetesen gyermekként James volt a kedvence, és mindig az ő csapatainak szurkolt, és most megtisztelő neki a példaképe ellen döntőzni. Hihetetlen valahol, hogy Jamesről ezt írjuk ennyi idősen, de Haliburton mellett ő a torna MVP-trófeájának legnagyobb esélyese. 21. szezonjában hat meccsen 26,2 pontot, 8 lepattanót és 8,2 gólpasszt átlagol).

Pacers vs Lakers

Az egyik oldalon az NBA történetének egyik legfényesebb franchise-za, ez a Lakers, melynek van 17 bajnoki címe, míg a másikon az a Pacers amely a hetvenes években nyert háromszor az ABA-ben az NBA-vel való egyesülés előtt. Ráadásul ugye Los Angeles a világ egyik legnagyobb piacának számít, míg Indianapolis nem olyan csillogó, mint Hollywood. Azonban ebben a szezonban a Pacers játéka lélegzetelállító, 130 pont felett átlagolnak a Szezonközi Tornán, nem szerez náluk senki több pontot lerohanásból, míg a Lakers sokkal inkább a védekezésének köszönheti, hogy itt tart.

Összegzés:

Nagyjából megjósolhatatlan, mi fog történni, de elképesztő csemegére van kilátás. A Sport1 természetesen élőben közvetíti a mérkőzést fél 3-tól, Faragó Richard és Tőrös Balázs köszönti majd a nézőket, vasárnap pedig 11:15-től is meg lehet nézni a finálét. Akinek ez nem elég, az este az Alley-oopban röviden összefoglalva is hallhatja, mi minden történt Las Vegasban és az NBA-ben ezen a héten, hiszen jelentkezik az Alley-oop.

A meccs eredménye valóban Las Vegasban marad, mert nem számít bele az alapszakasz végelszámolásába, de hogy hatása lesz a szezon hátralévő részére, az holtbiztos. Michael Jordan rajongói és LeBron James utálói miatt félve írjuk ezt le, de ha James esetleg nyerne most, akkor szerezne egy újabb címet, csak azt nem tudjuk még, hogy ezt milyen polcra helyezzük.

Los Angeles Lakers – Indiana Pacers (NBA, in-season tournament, döntő): december 9., vasárnap 2:30, Sport1 (élő); 11:15, Sport2 (felv.)

NBA Action: december 9., vasárnap 17:15, Sport2

Alley-oop: december 9., vasárnap 18:30, Sport2 (élő)