Közel fél forduló Milannal, Fiorentinával • SportTV

Közel fél forduló Milannal, Fiorentinával

2023. 12. 22. 12:20    
Olvasási idő: 2 perc

A jövő évi Eb miatt minden európai bajnokság erőltetett menetet tart. Ha nem is „angol tempóban”, de a Serie A is jelentősen sűríti év végi programját: karácsony és szilveszter előtt is lenyomnak a calcio csapatai is egy-egy kétnapos fordulót. A pénteki négy találkozó mindegyike élőben kerül a Sport2 vagy az AMC Mikro programjára.

Ciro Immobilének, a Lazio idoljának már csak egy dupla hiányzik a 200. SDerie AS-gólhoz (Fotó: Getty Images)

A kínlódó Lazióval kezdünk a Sport2-n, amely Empoliba utazik a kiesőjelölthöz. A toszkán együttes az előző hét végén nagyon küzdött, de alulmaradt Torinóban, Sarri legényei esélytelenek voltak az Olimpicóban a bajnokjelölt Inter ellen, de legalább a kupában legyűrték nagy nehezen a Genoát.
A hazaiak vészesen gólszegények, ráadásul mot legeredményesebb játékosukra, Caputóra sem számíthatnak. Kovalenko is kimaradt a torinói küldöttségből, s mivel nem javult sokat állapota, ő sem bevethető  a már régebben hiányzó  Bereszynski és Pezzella mellett. A Lazio az Inter ellen kiállított Lazzarit nélkülözi, s noha Marusics nagyot hibázott a rangadón, a csapatban marad, Hysaj kerül a védelembe.
Az AMC Mikrón ezzel egyidőben két azonos pobóntszámú tabellaszomszédot mutatunk, az egyaránt 16 pontot gyűjtő Sassuolót és Genoát egymás ellen. Amelyikük nyer, csatléakozást talál a középmezőny aljához, a vesztest viszont erőteljesen meglegyintheti a kiesés szele, hiszen csupán négy ponttal van többjük  mint a potenciális B-ligás helyen álló Empolinak.

Esze a Sport2-n szintén kiesőjelöltet mutatunk, a sereghajtó Salernitanát, amely a lassan magához térő Milant fogadja.  Pioli csapata lassan túlteszi magát a BL-csalódáson, ráadásul az El-ben még él a remény, a Rennes-en kell túlküzdenie magát a rossonerinek. A lemaradás a csúcstól azért elég nagy, ötpontos a Juve, kilenc a városi rivális Inter mögött, ez az az időszak, amikor nem szabad már lépést téveszteni és masszívan kell szurkolni az éllovas kettős kisebb-nagyobb botlásaiért. A hazai meszet Filippo Inzaghi legtöbb játékosa bevethető, Fazio pedig visszatérhet az ostoba kiállítása – a kispadon kapott piros lapot – okozta egymeccses eltiltás letöltése után. Egyedül a korábbi standard kapus Ochoa sérülése okoz összeállítási gondot, a 38 éves játékos vállsérülés miatt nem szerepelhet. „Pippo” visszaállította a csapatot a négyhátvédes rendszerre, s noha a csapat nagy egyéni hibák miatt 4–1-re kikapott Bergamóban, nem szándékozik változtatni. A Milan legújabb sérültje Pobega, a Monza ellen (3–0) combizomhúzódást szenvedett. Cseréje, az ifjú horvát Simic azonban gólt szerzett, mindössze 17 perccel pályára lépése után. Yunus Musah is visszatért sérüléséből, Reindersszel és Loftus-Cheekkel alkothatja a középpályás triót. Ám a kimaradók még számosak: Okafor is combizomproblémákkal küszködik, Thiaw és Kalulu pedig a védelemből hiányzik majd.

Az AMC Mikrón közben a Monzát mutatjuka Fiorentina ellen, a Violák a bajnok Napolival és a szédületes fprmában fiüutbllozó Bolognával állnak kemény harcban a BL mögötti kupahelyekért.  Mi több, a kupában is ott vannak a negyeddöntőben, amelyben a következő ellenfelük szintén a Bologna lesz, méghozzá a Dall’Arában.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (SERIE A, ’23. 12. 22.)

EMPOLI–LAZIO

A Lazio veretlen legutóbbi 9 meccsén a Lazio ellen, 7-szer nyert, többek közt a legutóbbi találkozón júniusban. A toszkánok legutóbbi győzelme a fehér-égszínkékek ellen 2015 novemberében született, Lorenzo Tonelli góljával..  + A Lazio 7 vereséget szenvedett el az idény 16 bajnokiján (6 gy., 3 d.), a hárompontos győzelem bevezetése (1994) óta az első 17 meccsen csak egyszer kapott ki nyolcszor,  2015–16-ban, amikor a bajnoség végén csak 8. lett. + Ciro Immobile 198 gólt szerzett a Serie A-ban, csak 7 játékos érte el eddig a 200 gólos határt: Roberto Baggio (205), Antonio Di Natale (209), Giuseppe Meazza és Altafini (216-216), Gunnar Nordahl (225), Francesco Totti (215) és Silvio Piola (274). Ezen kívül egy gólra van, hogy 300. alkalommal

 SASSUOLO–GENOA

A Sassuolo legutóbbi 6 meccse mindegyikén legalább 2 gólt kapott, csak két csapatnak volrüt ennél hosszabb folyamatos duplagólos szériája: a Reggianának 1997-ben  (7)  és a Catanzarónak 1983-ban. Ráadásul  a legutóbbi 24 bajnokiján kapott legalább egyet, ennél hosszabb sorozata (27) csak a Livornónak volt (27) az élvonalban. +  A Genoa kapta részarányosan a legtöbb gólt az utolsó 15 percekben, az összes 43%-át (9-et a 21-ből). + A 90. perc utáni duplájával Domenico Berardi közvetlenül 200 gólban volt érdekelve (122 gól, 78 gólpassz), ebben az idényben 9-szer, ő lett a második játékos, aki két számjegyű eredményt ért el a két kategóriában a  legutóbbi öt idényben Lautaro Martínez után.

 SALERNITANA–MILAN

A Salernitana csak egy meccset nyert meg a legutóbbi 8-ból a Milan ellen, 4:3-ra otthon 1948. június 6-án, emellett két remit is elért, beleértve az idén márciusit is, 4 vereség mellett .+ A Milan használta a legtöbb 20 év alatti játékost az élvonalban, ötöt – Luke Romero, Chaka Traoré, Jan-Carlo Simic, Davide Bartesaghi és Francesco Camarda. +  Christian Pulisic 9 gólban volt közvetlenül részes első 14 Milanban játszott mérkőzésén azok közül, akik bemutatkoztak a Milanban a legutóbbi 20 évben; az amerikai a negyedik külföldi játékos, aki  két számjegyű gól-gólpassz értéket ért el első 15 Milan-meccsén  Ibrahimovic (16), Ronaldinho (11) és Ronaldo (10) után.

 MONZA–FIORENTINA

Tökéletes egyensúlyban van a legutóbbi öt meccsen a két csapat a Serie -ban, B-ben és a Coppa Italiában: két győzelem a fehér-pirosaknak – beleértve  a legutóbbi élvonalbeli találkozót idén áprilisban, két siker a Violáknak (a legutóbbi 1995 augusztusában a kupában) és egy döntetlen.+ A Fiorentinának 22 játékosa szerzett gólt  2023-as naptári évben, több mint bármelyik másik csapatnak. +  Nincs játékos, akit többször lecseréltek volna, mint Andrea Colpanit (15, ugyannnyiszor mint Andrea Pinamontit). A monzai középpályás legutóbbi 43 bajnokijából egyet játszott végig, tavaly szeptember 17-éna Lecce ellen az U-Power Stadionban.    

 SERIE A, 17. forduló. Sport2 18:30  Empoli FC–SS Lazio (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Petur András, szakértő: Nyilasi Tibor);  AMC Mikro 18:30 (felv. Sport2 23:00) Sassuolo Calcio–Genoa CFC (kommentátor: Engyel István);  Sport1 20:30 US Salernitana 1919–AC Milan (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Petur András, szakértő: Nyilasi Tibor); AMC Mikro 20:45 (felv. Sport2 1:15) AC Monza–ACF Fiorentina (kommentátor: Fülöp Marcell)