Az Inter tartaná utazósebességét • SportTV

Az Inter tartaná utazósebességét

2024. 01. 13. 12:20    
Olvasási idő: 3 perc

Felébred-e Csipkerózsika-álmából a bajnok Napoli? Tovább tartja veretlen sorozatát az Empoli ellen a Verona? Folytatja-e újabb három ponttal élen száguldását az Inter? E három kérdésre ad választ az első „tavaszi” forduló első három találkozója, melyeket élőben közvetítünk szombaton a Sport2-n.

Megint nyerő ember lesz Alessandro Dimarco? (Fotó: Getty Images)

Amolyan „most vagy soha” meccset játszik a bajnok Napoli a Salernitanával, egy délolasz derbifélét. Felettébb csúnyán fest, ha egy scudettobirtokos a 9. helyet foglalja el az idényfelezéskor, de ne feledjük: hátránya csupán három pont az 5. helyezett, már európai kupahelyet elfoglaló Bologna mögött. (S ez a kupahely akár BL-t is jelenthet, olyan jól állnak az olaszok az európai klubkoefficiens tekintetében). Ezzel együtt ha ugyanolyan gyengén folytatja szereplését a Oartenopei, mint amilyen decembere volt, még  a menet közben kinevezett Walter Mazzarri állása is veszélybe kerülhet. A mester két afrikai klasszisára, Osimhenre és Anguissára nem számíthta, ők minimum szűk két hétig, de csapatuk szereplésétől függően akár egy hónapig is elérhetetlenek lesznek a nápolyiaknak. Mazzocchit, aki éppen Salernóból érkezett kölcsönbe, négypercnyi játék után kiállították, így ő sem szerepelhet, akárcsak Meret (ínsérülés), Natan (váll) és Olivera (térd). A vendégektől Maggiore a Juve ellen második sárgával kiállt, amikor csapata még vezetett, most eltiltását tölti. Pirola comb- és Kasztanosz térdsérülése miatt csak legkorábban egy hónap múlva térhet vissza, Diának is combizomproblémája van, etért kikerült a szenegálik Afrika-kupa-keretéből, de klubja sem számíthat rá, akár hetekig. Ám a fekete kontinens bajnoksága így is gyengíti a Salernitanát: Lassana Coulibaly Malit, Jovane Cabral a Zöld-foki-szigeteket szolgálja a következő napokban-hetekben.

Igazi kieséselkerülő csata ígérkezik Veronában, hiszen az utolsó előtti Hellas találkozik az éppen az éppen előtte álló Empolival, mindketten tehát Serie B-vel „fenyegető” helyen helyezkednek a tabellán. Ez talán keményebb harcra ösztökéli a feleket, mert egy esetleges dönteténnel esélyt adhatnak az előttük álló Cagliari, Udinese duónak egy újabb kis előnynövelésre.  A hazaiak szokás szerint nem számíthatnak a sokat kihagyó Dawidowiczra, ráadásul Darko Lazovics is „összedühöngött” magának egy pirosat az Inter ellen, kizárva magát a szombati találkozóról. A vendégcsapatnak is akadnak sérüléses esetei: Fazzini (szem) és Ebuehi (izom) január végéig nem játszhat, Bastoni (comb) csak a jövő hónapban térhet vissza. Guarino (izomsérülés) szereplése is erősen kétséges Pezzella reaktiválódásának sincs még időpontja.
A nap meccse kétségkívül a numero uno Inter vendégjátéka Monzában. A téli első milánói óriás megnyerte első idei bajnokijáét, de Frattesi „last minute” találatára volt szükség, hogy legyűrje a kiesőjelölt Veronát. Korai hátrány után Lautaro egyenlített, Frattesi eredményessége kellett, hogy a nerazzurri megőrizze előnyét. A 17 éves pontrekordot beállító milánóiak emellett +35-ös gólkülönbségcsúcsot is javítottak. 17 olyan alkalomból, amikor a félidénynél az élen álltak, 10-szer szerezték meg a scudettót, úgy tűnik, most páros versenyben lesznek ezért a rekordbajnok Juventusszal. A csapat rövid útját a tartománybeli riválishoz egy jóval hosszabb utazás követi, Szaúd-Arábiába repül az olasz Szuperkupára, majd Firenzébe is megy még a jövő hónapban sorra kerülő Derby d’Italia előtt.
A Monza dacol a „másodéves” futballbabonával, amely szerint ha egy friss feljutó első évében jól teljesít, a másodikre erősen visszaesik, sőt komoly kiesési gondjai lesznek. Ehhez képest a „fiók-Milan” 11., nem kevesebb mint 11 ponttal áll a legjobb kieső Verona előtt, az „eurozóna” csak öt pontra kezdődik előttük. A biancorossi korábbi öt hazai meccséből egyet sem nyert meg a „nagy szomszéd” ellen minden sorozatot figyelembe véve, most új úton kell járniuk, hogy 2024-ben ez sikerülhessen. Múlt héten csaknem elszórakozták háromgólos előnyüket a Frosinone ellen, végül egygólnyi megmaradt belőle. Legutóbbi három hazai meccsükből kettőt elbuktak – annyit, mint az eléőző 13-ból – Palladino fiai igyekeznek megfordítani ezt a tendenciát.
Cuadrado Achillesín-műtétje miatt marad távol, rajta kívül nincs jelentős hiányzója az Internek, sőt Inzaghi csapatát az újonnan érkezett Buchanan is erősítheti. A kanadai szélső védő a cserepadon kezd, a kapitány-gólrekorder Lautaro meg biztosan a pályán, sőt nemsokára az új szerződését is aláírhatja. A Monzának Di Gregorio kapus nélkül kell boldogulnia a közeljövőben, mivel az Interben nevelkedett focista combsérülést szemvedett. Helyettese a tapasztalatlan Sorrentino lehet.  A nerazzurri primaverájának másik neveltje , Carboni – aki a múlt héten is betalált – a biancorossi csatársorában szerepel. A további támadóhelyekért Colpani, Mota és a Milan-kölcsönjátékos Colombóval a kezdő helyekért. Két másik exinteres, Caldirola és D’Ambrosio a védősorban kaphat helyet, Gagliardi meg a középső középpályás posztját láthatja el.

Serie A, 20. forduló. Sport2 14:45 SSC Napoli–US Salernitana 1919 (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport2 17:45 Hellas Verona–Empoli FC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport2 20:45 AC Monza–FC Internazionale (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter)