Joshua már Alit is felülmúlja • SportTV

Joshua már Alit is felülmúlja

2018. 09. 25. 11:48    
Olvasási idő: 3 perc

Továbbra is Anthony Joshua az IBF, a WBA és a WBO nehézsúlyú világbajnoka, miután a hetedik menetben elsöpörte Alekszandr Povetkint. Mi most arra teszünk kísérletet, hogy több szempontból megnézzük, mit is jelent ő a jelen, illetve a jövő bokszsportja számára, merre vezethet az útja. Hogy bizonyos szempontból már veri Muhammad Alit is, az biztos.

A POVETKIN-MECCS TANULSÁGAI

Talán a legfontosabb, hogy Anthony Joshua nem csupán mentálisan és fizikálisan erős, de jó problémamegoldó is a ringben. Hű maradt egyik korábbi nyilatkozatához, amelyben kifejtette: „A boksz olyan, mint az erőszakos sakk. Egyszerre több lehetőségnek kell lennie a fejedben”. Most találkozott egy olyan bokszolóval, aki már akkor olimpiai bajnok volt ökölvívásban, amikor ő még nem is álmodott a ringről. Az orosz Athénban nyert, Joshua 2008-ban húzott először kesztyűt. Povetkin már akkor azt tanulta, hogyan kell a nála sokkal magasabb bunyósok ellen nyerni, amikor Joshua még gyerek volt. És ehhez még kifejlesztett egy olyan balhorgot, amellyel kiütései 70 százalékát összehozta. Így azért nem csoda, hogy a szombati mérkőzés első kilenc perce a brit bokszoló számára maga volt a pokol. Az első és a harmadik menet különösen. Utána azonban Joshua magához tért, és bár a kiütés pillanatában vélhetően minden pontozónál hátrányban volt, a győzelme nehezen volt megkérdőjelezhető. Addigra már a találatok (90-47) és az indított ütések (256-181) terén is tisztán vezetett, és ő lett az első, aki ki tudta ütni Povetkint.

Emellett az is biztos, hogy Joshuánál kevés könyörtelenebb finiselő van a nehézsúlyban. Klicsko vagy Povetkin erről tudna mesélni, és ez – főleg utóbbi esetében – a bírókra is nagyobb terhet ró. Nem vagyunk biztosak benne, hogy az első leütés után tovább kellett volna engedni a találkozót, amikor Povetkin félig kilógott a ringből a kötelek között. A 22 meccséből 21-et K. O.-val vagy T. K. O.-val nyert meg, a mostaninál több menetet csak háromszor bokszolt profiként.

És ebből adódóan nem biztos, hogy már most mindenre felkészült. Egy közepesen aljas harcmodorú vagy egy eléggé gyors, jól képzett bokszoló gondot okozhat neki. Megnéznénk, mire menne Tyson Furyval, ha utóbbi ugyanolyan felkészülten lépne a szorítóba, mint tette azt Vladimir Klicskóval szemben.

JOSHUA ÜTHETŐ!

Ahogyan már említettük, Povetkin az első és a harmadik menetben is „beletette a boogie-t” Joshua lábába, igaz, padlóra nem tudta küldeni. Ez már nem az első, de nem is a második alkalom volt, amikor bebizonyosodott, hogy túl lehet jutni Joshua fedezékén. elsőként ez Dillian Whyte-nak sikerült, aki 2015 végén a második menetben ijesztett rá. Másfél évvel később, 2017 áprilisában aztán Vladimir Klicsko megmutatta, Joshua nem csupán üthető, de leüthető is. Joshua küldte ugyan először padlóra az ukránt az ötödik menetben, de a hatodikban már rá kellett számolni, és igazából az volt a csoda, hogy túlélte. Aztán a 11. menetben minden eldőlt, végül az ukrán legenda húzta a rövidebbet. A világbajnok a következő, Carlos Takam elleni mérkőzésén is kapott pár súlyos pofont a nyolcadik-kilencedik menetben (ettől függetlenül T. K. O-val nyert a 10. felvonásban), Povetkint pedig ugyebár már említettük.

https://www.youtube.com/watch?v=Jfe-TMSb-yU

NÉPSZERŰSÉG

Még Muhammad Alinak sem sikerült, ami Anthony Joshuának 28 éves korára összejött: egymást követő négy mérkőzésen összesen legalább 300 ezer nézőt csábított ki a stadionba. Ezen időszak alatt 2-2 meccset vívott a londoni Wembleyben, illetve a cardiffi Principality Stadiumben, és a jegyeladással egyszer sem volt gond. Még úgy sem, hogy a ring melletti ülések a Povetkin elleni találkozón 2000 fontba kerültek. Talán nem véletlenül mondta azt Eddie Hearn, a Matchroom Boxing vezetője egy újságírónak, hogy „…még ha te bokszol Joshuával, az is ki tud csábítani 90 ezer embert a Wembleybe”. Ugyanakkor az Egyesült Államok meghódítása még vár rá, igaz, ott ekkora kulisszára nem számíthat. Las Vegasban a T-Mobile Arena épphogy 20 ezres, a Los Angeles-i Staples Center, 21 ezres, keletre nem éri meg átjönni, az ottani amerikaifutball-stadionok meg egyelőre túl nagyok neki. A televíziós megjelenés viszont már adott, a DAZN nevű platform az összes Joshua-meccset élőben közvetíti, ez utat nyithat a mostani, 20 millió fontosnál nagyobb gázsik felé.

Fotó: GETTYIMAGES

ELLENFÉLVÁLASZTÁS

Joshua 28 éves, így nem is lehet olyan veretes legyőzöttei névsora, mint, mondjuk, Vladimir Klicsko esetében, de azért így sem rossz. Az eddig legyőzött 22 riválisa közül minimum „silver” világbajnoki címe már hat bokszolónak (Dillian Whyte, Charles Martin, Vladimir Klicsko, Carlos Takam, Joseph Parker, Alekszandr Povetkin) volt, az meg már nem a brit bokszoló hibája, hogy nem mindenkivel karrierje csúcsán tudott találkozni. Klicskóval vagy Povetkinnel életkorból adódóan is lehetetlen lett volna… A magunk részéről azt sajnálnánk, ha Wilder (mert akkor talán valakinél egy kézben lehet majd egyszerre a négy nagy nehézsúlyú titulus), Fury (azt a felhajtást, ami azt a meccset kísérné Nagy-Britanniában…) és Uszik (még cirkálósúlyú, de ha feljön a királykategóriába, óriási csata lehet belőle) kimaradna a sorból.

A JÖVŐ

Joshua maga jelentette be Povetkin szétszedése után, hogy legközelebb 2019. április 13-án bokszol a Wembleyben. Fő célpontja a Wilder–Tyson Fury meccs győztese (Wilder a sebességével és az erejével, Fury a szokatlan stílusával okozhat meglepetést), ha őt nem sikerül becserkészni, akkor az egyszer már legyőzött Dillian Whyte, szélsőséges esetben pedig Derek Chisora következhet egy jó kis brit belharcban. Bárki is lesz, a Wembley csordultig tele lesz. Hajlunk arra, hogy a brit belháborúra tegyünk, Wilderrel összességében nagyobb üzlet lenne Amerikában bokszolni, döbbenetes nagy-britanniai nézőszámok ide vagy oda. És azt a meccset szépen fel lehetne vezetni vagy fél éven át, megfelelő marketingkampánnyal. Ha őket is kipipálja Joshua, akkor szerintünk Olekszandr Uszik, a jelenlegi vitathatatlan cirkálósúlyú világbajnok lehet a brit király méltó kihívója, a jelenlegi nehézsúlyú elitből erre más aligha alkalmas. Ha csak a boxrec.com vagy a The Ring magazin Top10-es rangsorát nézzük, akkor Povetkint, Whyte-ot, Breazeale-t és Parkert már megverte, Wilderre és/vagy Tyson Furyra vadászik, Jarrell Miller, Luis Ortíz és Adam Kownacki pedig nem az ő szintje.