„Sportdiplomáciai” felkészülés

Sport TV avatar Sport TV 2018. 11. 14. 11:25    
Olvasási idő: < 1 perc

Szerdán este Luganóban Svájc válogatottja Katarét fogadja, barátságos mérkőzésen. Van egy olyan érzésünk, ezúttal az ellenfélválasztást nem szakmai szempontok motiválták elsődlegesen.

Kérdés, hány hasonló gólörömre lesz lehetőség szerda este Luganóban (Fotó: Getty Images)

Miért is választja a világranglista 8. helyezettje a rangsor 96.-ját  tesztmérkőzésen ellenfélül, miközben a papíron világelső ellen készül? A helvétek ugyanis a Nemzetek Ligája A-ligájának C-csoportját pontegyenlőséggel vezetik Belgium előtt, s bármiként alakuljon is a németalföldiek csütörtöki mérkőzése hazai pályán Izland ellen, a csoportelsőségről a vasárnapi luzerni Svájc–Belgium összecsapás mondja ki a döntő szót. Ráadásul a belgiumi találkozójukon 2–1-es hazai siker született, s mivel UEFA-rendezvényeken pontegyenlőség esetén az egymás ellen elért eredmény rangsorol, Vladimir Petkovics csapatának akár egy szerény kis 1–0-s siker egyben a csoport megnyerését is jelentemé.
Ezek után a szövetség vezetősége mégis Katart hívta meg a „szabad” napra ellenfélül, s ennek nyilvánvaló az üzenete. Mivel a FIFA vitatható körülmények közepette az arab olajállamnak adta a 2022-es vb rendezését, és minden támadás ellenére kitart a vélhetően busás haszonnal kecsegtető helyszín mellett, senkinek sem árt „jóban lenni” a következő világbajnokság házigazdáival.
Szóval alighanem az esti bankett egy kicsivel fontosabb most a helvétek vezetőinek, mint a luganói Stadio di Cornadero gyepén 90-egyvalahány perc alatt történtek. Amúgy van egy gyanúnk: a helvétek, bár valószínűleg megtehetnék, mégsem fognak egy hatost rúgni a derék katariaknak. Kivéve persze, ha a játékosok valamiért megorrolnak a szövetség fő korifeusaira…

Sport2 19:00   Svájc–Katar felkészülési mérkőzés (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)

Cookie beállítások