A német újjáépítés kezdete? • SportTV

A német újjáépítés kezdete?

Sport TV avatar Sport TV 2019. 03. 20. 08:24    
Olvasási idő: 2 perc

A csütörtöki Eb-selejtező-rajt előtt a szabadnapos csapatok egy része előkészületi mérkőzésekkel hangol a rajtra. Mi a kissé gödörben lévő Nationalelf és a mieink csoportellenfele, Wales tesztmeccsét tűztük műsorunkra – afféle kedvcsinálónak a hatnapos selejtezőkavalkádra.

Niklas Süle gólt lő a németek legutóbbi felkészülési meccsén az oroszoknak tavaly novemberben. A Bayern középső védője most is keretteg, ellentétben két világbajnok klub- és poszttársával, Hummelsszel és Boatenggel (Fotó: Getty Images)

NÉMETORSZÁG–SZERBIA

A német labdarúgás időleges mélyrepülését alaposan kitárgyaltuk Europálya című műsorunkban, meg egy kicsit a Germániában is – ami a klubfutballt illeti. Utalásként érintettük a válogatott helyzetét. A német nemzeti együttes címvédőként más szó nincs rá, csúfosan felsült az oroszországi vb-n, aztán az újonnan létrehozott Nemzetek Ligájában is az utolsó helyen végzett csoportjában. A még mindig hivatalban lévő Joggi Löw kapitány – sporttörténeti érdemei vitathatatlanok – csak egy jól sikerült kvalifikációs sorozattal hozhatja helyre renoméját – némileg. Persze arrafelé a siker mértéke kicsit más. Az elmúlt négy selejtezősorozatból  (2-2 vb- és Eb-) hármat veretlenül, ebből kettőt százszázalékosan teljesített a Nationalelf, „természetesen” mind a négyszer csoportelsőként végzett.
A mostani szériában azért lesz egy roppant komoly vetélytársa, az örök rivális Hollandia, amely az NL-ben is jócskán megleckéztette a Löw-csapatot. Az amszterdami 3–0 után a visszavágón Gelsenkirchenben az utolsó öt percben 0–2 után kiegyenlített, ezzel szerezte meg a csoportelsőséget. Éppen az oranje ellen kezdi meg vasárnap a selejtezőket a Nationalelf az amszterdami Johan Cruyff Arenában. Ha nem is hasonló karakterű, de erős ellenfelet keresett a német szövetség a felvezető meccsre, s találta meg a B-csoportban ugyancsak szünnappal kezdő szerbek csapatában.
Ami a keretet illeti, Löw nagy vihart kavart a világbajnok Bayern-trió, Hummels, Boateng és Thomas Müller „nyugdíjazásával”. Egyébiránt éppen három abszolút újoncot rekrutált keretébe a lipcsei Lukas Klostermann (22 éves), a berlini Niklas Stark (23) és a brémai Maximilian Eggestein (22) személyében. Kérdés, ezek a fiatalok képesek-e a világbajnokok örökébe lépni, nem is biztos, hogy mindhármukat felavatja a kapitány a wolfsburgi mérkőzésen. Az önálló Szerbia ellen amúgy csupán két meccset vívott a német válogatott, mindkettőt már a Löw-korszakban. Az elsőn az ezüstöt hozó 2008-as Eb előtt felkészülési mérkőzésen 2–1-re nyert a német együttes, a másodikon a 2010-es vb-csoportmeccsen 1–0-ra kikapott, még nem biztos továbbjutóként. (Más kérdés, hogy az utolsó találkozón megverte Ghánát és kettesben továbbjutottak, a szerbek meg kikaptak az ausztráloktól és csoportutolsóként estek ki…) Szóval, Löwnek is van személyes „elszámolni valója” déli szomszédainkkal, s valószínűleg nem akarja elrontani a főpróbát (ahogy a színházi mondás tartja), csak hogy sikerüljön a vasárnap esedékes előadás!  (A Hollandia–Németország selejtezőt vasárnap 20:30-től a Sport1-en, a Portugália–Szerbia mérkőzést  hétfőn 22:45-től – felvételről – ugyancsak a Sport1-en közvetítjük.)

WALES–TRINIDAD ÉS TOBAGO

Gareth Bale első válogatott meccsét majd’ 13  éve éppen a trinidadiak ellen játszotta és a 75.-et is ellenük játszhatja (Fotó: Getty Images)

Nem ez lesz a futballhistória első walesi-trinidadi találkozója. A két csapat nem egészen 13 évvel ezelőtt, 2006. május 27-én találkozott egymással, méghozzá Grazban. Az is felkészülési mérkőzés volt, Trinidad és Tobago készült története első (s eddig egyetlen) vb-jére, a németországi tornára. Akkori tesztellenfele erősebbnek bizonyult 2–1-re, a britek mindkét gólját Robert Earnshaw szerezte, John Stern vezető góljára válaszolt a duplával. Annak a meccsnek az 54. percében David Vaughant egy akkor még a 17. évét sem betöltő fiatalember váltotta. Bizonyos Gareth Bale. Bizony, a walesiek talizmánjának az volt a bemutatkozó mérkőzése, s ha most bizalmat kap a walesi futball másik nagy ikonjától, Ryan Giggstől, akkor a jubileumi, 75. meccsét is a karibi válogatott ellen játszhatja.
A vendégcsapat „jellege” sokat változott azóta, akkoriban rengeteg angliai születésű játékos szerepelt az együttesben,  jó néhányán még Trinidadon sem jártak életükben felnőtt korukig (akadt is konfliktusuk a „hazaiakkal”), ma már nincs brit klubban játszó futballista a keretben. Más légiós viszont akad jó néhány: az USA-klubokban játszók viszonylag magas száma (8) nem meglepetés, de Szaúd-Arábiában (2), Costa Ricában, Dániában, Norvégiában, Izraelben és Indiában(!) szereplő légiós is található a játékoslistán.
A walesi csapat egyébként Szlovákia ellen vasárnap kezdi meg Eb-selejtező sorozatát. (A mérkőzést a Sport2-n 14:45-től élőben közvetítjük.)

Felkészülési mérkőzések. Sport1 20:45  Németország–Szerbia (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: László Csaba és Mészáros Ábel); Sport2 20:45  Wales–Trinidad és Tobago (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)