Meccsrekord, holland-német csúcsderbivel • SportTV

Meccsrekord, holland-német csúcsderbivel

Sport TV avatar Sport TV 2019. 03. 24. 07:28    
Olvasási idő: 3 perc

Meccsrekordot állítanak be az Eb-selejtezőkön (10 mérkőzés, mint csütörtökön) – mi meg rekordot döntünk a közvetítésekben. Három mérkőzést élőben, kettőt – köztük a magyarok második fellépését – felvételről közvetítjük, de már délelőtt kezdünk egy szombati mérkőzéssel, így féltucat teljes találkozó kerül a képernyőkre a késő esti összefoglalón kívül.

Az utolsó perces gólok mestere, Virgil van Dijk betalál Neuer hálójába Gelsenkirchenben. Az így megszerzett döntetlennel a hollandok megelőzték a franciákat, és bejutottak az NL négyes döntőjébe (Fotó: Getty Images)

WALES–SZLOVÁKIA (E-csoport)

A mi csoportunkban beszáll az előző Eb-n az elődöntőig menetelő Wales is, amely a mieink ellen győzelemmel rajtoló Szlovákiát fogadja. Akkor a franciaországi tornán éppen egy csoportban voltak és az összecsapásukat Bordeaux-ban a britek nyerték meg 2–1-re. Előtte két kiírással, a 2008-s torna előtti selejtezősorozatban mérkőztek meg, érdekes párharccal. Mindkét találkozót a vendégcsapat nyerte meg úgy, hogy öt gólt rúgott a házigazdának! 2006 októberében Cardiffban – a Millennium Stadionban és nem a vasárnapi meccs színhelyén, a Cardiff City Stadionban, a Ninian Parkban – a szlovákok nyertek 5–1-re (Gareth Bale szerezte a hazaiak gólját 0–2 után), a következő év szeptemberében Nagyszombatban viszont a walesiek 5–2-re. Persze, egyikük sem ment tovább, a csoportból Csehország és Németország jutott ki az osztrák-svájci közös rendezésű tornára.
Ezzel ki is merítettük közös történetüket, ezt a három csatát vívták egymással összesen.
Ami a közvetlen előzményeket illeti, a szlovákok előző mérkőzése impresszívebb volt. A mieinket – fáj beismerni, de igaz – magabiztosan győzték le, míg Wales igencsak megizzadt a világverőnek semmiképp sem mondható Trinidad és Tobago ellen, persze „csak” felkészülési meccsen, tét nélkül. Nem tudni, magyar szempontból kinek kell szurkolni (egyáltalában, hogy érdemes-e, az majd kiderül este a Groupama Arénában, bocs’, UEFA: az FTC Stadionban…), talán a döntetlen lenne a legjobb, abban az esetben mindkét potenciális rivális(?) pontokat vesztene.

IZRAEL–AUSZTRIA (F-csoport)

Két vb- és egy Eb-selejtezősorozatban mérték össze eddig erejüket a csapatok. A hat tétmeccs enyhe, a felkészülésiekkel együtt számolt teljes mérleg erőteljesebb osztrák fölényt mutat. Az egyetlen izraeli siker (az összmérleg emellett 5 döntetlent és 4 osztrák győzelmet tartalmaz) viszont éppen Eb-selejtezőn született és kiadósnak mondható: 1999 júniusában Tel-Avivban a házigazdák 5–0-val gázolták el az akkoriban mélypont közelben lévő osztrákokat. Az említett féltucat tétmérkőzés és az összesített 10 csata közül a „legfrissebb” is 17 és fél esztendős, 2001 októberében, ugyancsak Tel-Avivban 1–1-gyel remiztek, azóta viszont egyszer sem mérkőztek meg.
Az izraeliek csütörtökön Haifában, a vasárnapi meccs színhelyén 1–1-re végeztek Szlovéniával, Ausztria viszont Bécsben nagy csatában kikapott Lengyelországtól. Kétségbeesésre azonban nincs oka a Franco Foda mellett Szabics Imre által is irányított osztrák csapatnak, az előzetes esélylatolgatások szerint a csoportfavorittól szenvedett minimális vereséget, de a második helyre legalább annyi vagy még több is az esélye, mint a szlovén, az izraeli és az észak-macedón együttesnek. Ezt a vélekedést vasárnap kora este a Sammy Ofer Stadionban igazolhatja az együttes, amely két tapasztalt gólvágója, a 29 éves WHU-csatár Marko Arnautovic és a 35(!) esztendős, Luzernben légióskodó Marc Janko gólérzékenységéban bízhat leginkább.

HOLLANDIA–NÉMETORSZÁG (C-csoport)

Ronald Koeman keze alatt egyre izmosabbá válik a fiatal holland nemzeti együttes (Fotó: Getty Images)

Az első két forduló kiemelkedő csúcsrangadóját az amszterdami Johan Cruyff ArenA küzdőterén vívja a két ősi vetélytárs, amelyet sokadszor kényszerít egymás ellen egy-egy nagy torna selejtezőjének vagy döntőjének sorsolása. Immáron 42. alkalommal csapnak össze, az eddigi 42-ből 12 volt tétmeccs, 30 barátságos találkozó. Bármilyen furcsa, de az első igazi tétmérkőzésük az 1974-es világbajnoki döntő volt! A legutóbbi meg mindössze négy hónapos emlék: Gelsenkirchenben az idegenbeli 0–3 (ugyancsak Amszterdamban!) után feltüzelt Nationalelf máe biztos győztesnek látszott 2–0-val a 85. percben, ám a narancsosok az utolsó öt percben kiegyenlítettek és elvitték a világbajnok franciák elől a csoportelsőséget a Nemzetek Ligájában.
A közvetlen előzmények is inkább az oranje sikerét látszanak előirányozni. A megfiatalított, de tapasztalt klasszisokat (Babel, Depay) is felvonultató együttes a fehéroroszokat feltűnő magabiztossággal (4–0) intézte el, míg a Nationalelf a vb óta vívott 7 meccséből csak két felkészülésit (Peru 2–1, Oroszország 3–0) nyert meg és szerdán sem bírt a szerbekkel (1–1), igaz, csak előkészületi találkozón. Utóbbi arra választ adott az utóbbi időben sokat bírált Joggi Löwnek, hogy ki NE kezdjen a rangadón, hogy ki igen, arra kevésbé…
Persze a németeket a világ egyetlen stadionjában, egyetlen ellenféllel szemben sem lehet  esélytelennek tartani, de jelen állapotukban nem ők a favoritok.

A három élő találkozó előtt a tegnapi gibraltári–ír meccset, közöttük és utánuk a ciprusi–belga mérkőzést, éjféltől pedig a budapesti magyar–horvát csatát is megmutatjuk teljes egészében, csúsztatva, illetve felvételről.

Kapcsolódó

AZ EB-SELEJTEZŐK 4. NAPJÁNAK PROGRAMJA

15:00   Wales–Szlovákia (E-csoport, Sport2 14:45)
15:00   Kazahsztán–Oroszország (I-csoport)
18:00   Magyarország–Horvátország (E-csoport, Sport1, éjféltől, felv.)
18:00   Izrael–Ausztria (G-csoport, Sport2 17:45)
18:00   San Marino–Skócia (I-csoport)
20:45   Észak-Írország–Fehéroroszország (C-csoport)
20:45   Hollandia–Németország (C-csoport, Sport2 20:30)
20:45   Szlovénia–Észak-Macedónia (G-csoport)
20:45   Lengyelország–Lettország (G-csoport)
20:45   Ciprus–Belgium (I-csoport, Sport1 21:15, csúszt. felv.)

EB-SELEJTEZŐ MÉRKŐZÉSEK. Sport2 11:00  Gibraltár–Írország (felv., kommentátor: Fülöp László); Sport2 14:45  Wales–Szlovákia (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba); Sport2 17:45  Izrael–Ausztria (kommentátor: Gyulai Miklós);  Sport2 20:30 Hollandia–Németország (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba); Sport1 21:15 Ciprus–Belgium (csúsztatott felv., kommentátor: Fülöp László); Sport2 23:00  a játéknap összefoglalója (kommentátor: Gyulai Miklós és Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Petur András, szakértő: László Csaba); Sport1 éjféltől Magyarország–Horvátország (felv., kommentátor: Fülöp László)