Javítóvizsga a Nationalelfnek, házi feladat a horvátoknak • SportTV

Javítóvizsga a Nationalelfnek, házi feladat a horvátoknak

Sport TV avatar Sport TV 2019. 09. 09. 09:04    
Olvasási idő: 2 perc

Hétfőn rekord mennyiségű meccsel, tízzel kezd „hajrázni” a szeptemberi Eb-selejtező-etap, közte a számunkra roppant fontos magyar–szlovákkal. Ennek „előjátékát”, az azeri–horvát meccset Bakiból közvetítjük. A nagycsapatok közül a németek „javítóvizsgáját” is adjuk Belfastból, illetve a vb-bronzérmes belgák vendégjátékát Britannia legészakibb nagyvárosából, Glasgow-ból. Késő este meg következik az összefoglaló, s végül felvételről a Groupama Aréna csatája. (Amit reméljük, mindenki megnéz, még az is, aki korábban esetleg már látta…)

Horvát gólöröm Zágrábban a győztes találatot követően. Legalább egy hasonlóra szüksége lesz Modricéknak a nagyszombati nlégyes után, hogy a hazavihető hat pont mindegyikét megszerezzék szeptemberben (Fotó: Getty Images)

AZERBAJDZSÁN–HORVÁTORSZÁG  (E-csoport)

Azerbajdzsán kiválóan helytállt Cardiffban, Horvátország viszont vb-ezüstérmeshez méltón brillírozott Nagyszombatban.

Bár a találkozót a baki Tofik Bahramov Stadionban játsszák, a favorit kétségkívül a hiányzói ellenére is sokkal jobb erőkből álló vendégcsapat.
Mindenesetre Zlatko Dalic csapatának figyelmeztető lehet a négy évvel ezelőtti eset. Akkor is azonos Eb-selejtezőcsoportban volt a két együttes, és az eszéki 6–0-t Bakiban egy sovány gól nélküli döntetlen követte. Ehhez képest most Zágrábban az első meccsen csak a 79. percben született meg Kramaric győztes gólja (2–1). Viszont a csoport „nagy négyeséből” egyik sem veszített pontot még az azeriek ellen, nemcsak otthon, idegenben sem. A mieink kettő, a szlovákok négy góllal nyertek Bakiban, a walesieknek még hátravan az azeri túra.

ÉSZAK-ÍRORSZÁG–NÉMETORSZÁG (C-csoport)

Timo Wernert ugyan Hamburgban lecserélte Löw, de Belfastban alighanem újra bizalmat szavaz a listavezető Leipzig gólerős centerének (Fotó: Getty Images)

Az északírek csapata egyike a négy kör után százszázalékosaknak, ám ez a négyszer három pont úgy jött össze, hogy a csoport két „kicsijét”, a fehérorosz és az észt gárdát szűken verte meg oda-vissza. Az első igazi erőpróba a két óriás közül a németek elleni csata lesz, amely a Nationalelfnek igazi javítóvizsga, hiszen vezetésről kapott ki három napja otthon Hamburgban az örök rivális hollandoktól.

Kapott is a csapat hideget-meleget a sajtótól, amely elsősorban a védelem összetételét bírálta. A mester, Joachim Löw mlg „belülről” is kapott bírálatot, a másodkapus Marc André ter-Stegen fakadt ki, mondván, az elmúlt évek teljesítményei alapján érdemelne egy kis bizalmat. Viszont éppen Manuel Neuer volt a védelem legstabilabb tagja, egyik gólért sem hibáztatható a négyből. Ugyanakkor a Barca kapuvédőjének szavai sem alaptalanok, ő az elmúlt két évben stabilan hozta jó formáját, míg az első kapus több hónapot is kihagyott sérülés miatt. Belfastban persze aligha a jó kapusteljesítményre lesz szüksége Joggi Löw gárdájának, középen meg elöl viszont csekélyebbek a gondok. Egy két-három gólos siker megnyugtatná a szurkolók lelkét és talán lecsavarná a bírálók hangerejét is…

SKÓCIA–BELGIUM (I-csoport)

Michy Batshuayi tavaly a Hampdenben, három napja San Marinóban duplázott. Összesen 27 válogatott meccsen 15 gólt jegyez a Chelsea támadója (Fotó: Getty Images)

A „félidőben” hibátlanok, azaz öt meccs után százszázalékosok táborának harmadik tagja az olaszok és a spanyolok mellett Belgium. A vb-harmadik 15–1-gyel hozta le az öt mérkőzést, Roberto Martínez klasszisok sorát vetheti be, akik közül rendre egy-kettő kiemelkedően teljesít. Így aztán a sérült Eden Hazard hiánya sem jelenthet problémát a mesternek. Három napja San Marinóban Michy Batshuayi duplázott, a Chelsea a Premier League-ben még góltalan támadója a válogatottban érzi a kaput, így aztán a kapitány megengedhette magának, hogy az Interben még csak éppen első meccseit játszó Romelu Lukaku végig a cserepadon üljön.
A skótok a Hampden Parkban becsülettel küzdöttek az oroszok ellen, de meg kellett hajolniuk ellenfelük nagyobb játékereje előtt.
A két válogatott egyébként jó néhány mérkőzést váltott már, ez lesz a 20. összecsapásuk. Az örökmérleg a vendégek számára sokkal szívderítőbb, 13-szor nyertek, 4 skót siker és három döntetlen mellett. A legutóbbi két meccs képe nem sok jót ígér a skótoknak.  Egy éve és két napja ugyancsak a Hampdenben játszottak, felkészülési meccsen a friss vb-bronzérmes ugyancsak helybenhagyta házigazdáját. A 4–0-s fölényes sikerből szintén duplával vette ki a részét Batshuayi, rajta kívül Hazard és Lukaku talált Craig Gordon kapujába. Júniusban a selejtezősorozatban Brüsszelben 3–0 volt az eredmény, ott meg Lukaku talált be kétszer és De Bruyne a 92. percben tette fölényessé a vörös ördögök sikerét. Ha csak a tendenciát figyeljük, lehet, hogy Steve Clarke együttese most megússza „csak” kettővel?

Kapcsolódó

AZ EB-SELEJTEZŐK 15. NAPJÁNAK PROGRAMJA

18:00   Azerbajdzsán–Horvátország (E-csoport, Sport1 17:45)
20:45   Észak-Írország–Németország (C-csoport, Sport1 20:30)
20:45   Észtország–Hollandia (C-csoport)
20:45   Magyarország–Szlovákia (E-csoport, Sport1 éjféltől, felv.)
20:45   Lengyelország–Ausztria (G-csoport)
20:45   Lettország–Észak-Macedónia (G-csoport)
20:45   Szlovénia–Izrael (G-csoport)
20:45   Oroszország–Kazahsztán (I-csoport)
20:45   San Marino–Ciprus (I-csoport)
20:45   Skócia–Belgium (I-csoport, Sport2 20:30)

EB-SELEJTEZŐK, 15. játéknap. Sport1 17:45 Azerbajdzsán–Horvátország (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Kaplár F. József, szakértő: Hajdu Attila); Sport1 20:30 Észak-Írország–Németország (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Hajdu Attila); Sport1 23:00  összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Fülöp László és Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Hajdu Attila); Sport1 éjféltől Magyarország–Szlovákia (felv., kommentátor: Petur András)