Kelet-európai hármas az újabb Eb-helyekért • SportTV

Kelet-európai hármas az újabb Eb-helyekért

Sport TV avatar Sport TV 2019. 10. 13. 09:41    
Olvasási idő: 2 perc

Az Eb-selejtezők hetedik körében Belgium és Olaszország jutott ki a jövő évi kontinensbajnokságra. A 8. kör első napján négy csoportban rendeznek mérkőzéseket és elvileg három válogatottnak van arra esélye, hogy kövesse őket. Érdekes módon mindhárom kelet-európai: Horvátország, Lengyelország és Oroszország lehet döntős, közülük a vb-ezüstérmes és a szbornaja sorsa saját kezében van, idegenbeli sikerrel el is érheti a célt. Lewandowskiék viszont csak akkor juthatnának be már vasárnap, ha Ausztria pontot rabolna Ljubljanából.

Michy Batsfuayi júniusban áttör a kazah védelmen. A belgák ellenállhatatlan támadójátékát hét mérkőzésen elért 28 góljuk bizonyítja (Fotó: Getty Images)

KAZAHSZTÁN–BELGIUM (I-csoport)

Kora délután az első Eb-résztvevő mérkőzését mutatjuk. A vb-bronzérmes belgák szerezték meg az első helyet a 24-es mezőnyben, a hátralévő három mérkőzésük már afféle jutalomjáték. Nur-Szultanban majd kiderül, elég motiváltak-e arra, hogy ugyanazzal a lendülettel folytassák. Mindenesetre eddig a 7 győztes selejtezőjükön 28 gólt szereztek és csupán egyet kaptak. Azaz „átlagban” és kerekítve 4–0-s eredmény jön ki nekik meccsenként. Ami azt illeti, erre a kazahok ellen is képesek lehetnek.
A két csapat eddigi mérlege ennél szerényebb belga fölényt mutat. Öt találkozójukból az első kettő remire végződött, „csak” a következő hármat nyerték meg a németalföldiek, és a legnagyobb különbség is csupán háromgólos volt – szóval van mit tovább javítani…

FEHÉROROSZORSZÁG–HOLLANDIA (C-csoport)

Memphis Depay, a PSV és az MU korábbi, a Lyon jelenlegi csatára a Ligue 1-ben 8 meccsen 4, az oranjében viszont 6 selejtezőn 6 gólt szerzett, ez utóbbival hatos holtversenyben 4. a sorozat góllövőlistáján (Fotó: Getty Images)

A hollandok a márciusi nyitónapon a fehéroroszok elleni 4–0-val a C-csoport élére álltak, majd második mérkőzésükön hátrányba kerültek a Nationalelf elleni hazai 2–3-mal – aztán csütörtökig tartott, amíg sikerült visszaszerezniük az ötcsapatos csoport listavezetői státusát. Ha meg akarják őrizni ezt a pozíciót, elég csupán nyerniük Minszkben is a beloruszok ellen, hiszen azonos pontszám esetén az Eb-selejtezőkön az egymás elleni eredmény számít, az pedig a hamburgi 4–2-vel számukra kedvező a németek elleni összevetésben.
A história ellenpéldákat is sugall. A fehérorosz fővárosban eddig háromszor vizitált az oranje Eb-selejtezőn, s ebből kétszer (1995 és 2007) vesztesen hagyta el a játékteret, s csupán egy ízben 2003-ban sikerült nyernie. (Vb-selejtezőn viszont Boriszovban játszott tavalyelőtt, s nyert 3–1-re, idegenbeli mérlege így is csak 50%-os a párviadalban.) Viszont az is statisztikai tény, hogy tavaly év eleje, Ronald Koeman hivatalba lépése óta a narancsmezes legénység idegenben legalább olyan eredményes, mint hazai pályán. Összesen négy veresége közül kettőt szenvedett el otthon, Amszterdamban, s kettőt idegenben, a franciák elleni NL-selejtezőn és a sorozat nagydöntőjében Portugáliától. Vagyis a regnáló világ- és Európa-bajnoktól – Fehéroroszország nem ez a kaliber…

A német futball és a Nationalelf híveinek is van egy (vigasz)hírünk: ha már élőben semmiképpen sem fért bele vasárnapi adástervünkbe, felvételről hétfőn kora este megtekinthetik Joachim Löw legényeinek észtországi vendégszereplését, teljes terjedelmében.

WALES–HORVÁTORSZÁG (E-csoport)

Friss, de fájdalmas emlék. Splitben a horvátoknak háromszor volt alkalmuk gyakorolni a gólörömöt – Cardiffban vajon hányszor lesz? (Fotó: Getty Images)

A vb-ezüstérmes Eb-selejtezős mérlege idegenben nem annyira fényes: eddigi három csatáján mindhárom féle eredményből elért egyet. Budapesten kikapott, Nagyszombatban (fölényesen) nyert, Bakiban meg döntetlenül végzett. Ha most az ellenünk elért győzelem lendülete tovább tart, Cardiffból is elviheti a három pontot Zlatko Dalic együttese. Ez esetben Horvátország már mindenképpen Eb-döntős, Bale-ék azonban csaknem teljesen eltemethetik maradék továbbjutási reményeiket. Nekünk a legjobban egy döntetlen jönne. Akkor ugyanis a horvátoknak az Eb-részvétel véglegesítéséhez jobban kellene a hazai siker novemberben a szlovákok ellen, míg a mi előnyünk  – feltéve, hogy legyőzzük Azerbajdzsánt – négy pontra nőhetne a britekkel szemben. (A magyarok mérkőzését is szokás szerint éjféltől megnézhetik a Sport1-en.)
Ez a remény, a realitás majd megmutatkozik vasárnap a Cardiff City-stadionban és a gyermekekkel megtelő Groupama Arénában…

Kapcsolódó

AZ EB-SELEJTEZŐK 20. JÁTÉKNAPJÁNAK PROGRAMJA

15:00   Kazahsztán–Belgium (I-csoport, Sport2 14:45)
18:00   Fehéroroszország–Hollandia (C-csoport, Sport1 17:45)
18:00   Magyarország–Azerbajdzsán (E-csoport, Sport1 éjféltől, felv.)
18:00   Ciprus–Oroszország (I-csoport)
18:00   Skócia–San Marino (I-csoport)
20:45   Észtország–Németország (C-csoport, Sport1, hétfő 18:30, felv.)
20:45   Wales–Horvátország (E-csoport, Sport1 20:30)
20:45   Lengyelország–Észak-Macedónia (G-csoport)
20:45   Szlovénia–Ausztria (G-csoport)

EB-SELEJTEZŐK. Sport2 14:45 Kazahsztán–Belgium (kommentátor: Fülöp László); Sport2 18:00 Fehéroroszország–Hollandia (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport2 20:30 Wales–Horvátország (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba); Sport1 23:00  összefoglaló a nap mérkőzéseiről  (kommentátor: Fülöp László és Gyulai Miklós, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván); Sport1 éjféltől  Magyarország–Azerbajdzsán (felv., kommentátor: Fülöp László)