Vörösök vegasi viadala • SportTV

Vörösök vegasi viadala

2019. 11. 02. 11:01    
Olvasási idő: 3 perc

Canelo Álvarez Las Vegasban megpróbál történelmet írni, és Szergej Kovaljov legyőzésével a negyedik súlycsoportban is világbajnoki övet szerezni. Sem a darabszámot, sem a súlycsoportot illetően nem sok mexikói járt ilyen magasságban.

Emlékszem, mennyire rajongtam Roy Jonesért, amikor megpróbálta feszegetni a határait, és félnehézsúlyból nehézsúlyba váltott, csak hogy megnézze, mire megy a behemótok ellen. Meg is verte John Ruizt, nehézsúlyú világbajnok lett, megerősítette a helyét a súlycsoportoktól függetlenül legjobb bokszolók élmezőnyében (vagy annak a tetején…). Hurrá, hurrá! Gondolhattam. Természetesen bizonyítva azóta sincs, hogy nem sokkal később ennek látta a kárát, de tény: közvetlenül utána még nyert egy meccset Antonio Tarver ellen, majd jött egy olyan hármas kudarcsorozat (kétszer Tarver, egyszer Glencoffe Johnson verte meg), amiből kettő is kiütéses vereséggel zárult.

Olvastam olyan cikkeket, hogy a test azért hosszú távon büntethet, ha túlfeszítik a határait, én is elgondolkoztam ezen, és sajnos a későbbiekben már nem láttam a régi fényében csillogni egykori kedvencem.

Mindez annak kapcsán jutott az eszembe, hogy most Canelo Álvarez (52-1-2, 35 K. O.-T. K. O.) készül hasonlóra. Ő az első vb-övég még nagyváltósúlyban nyerte meg, most pedig 21 fonttal (csaknem 10 kilóval) feljebb próbálkozik a trónra lépéssel, egy „natural” félnehézsúlyú, Szergej Kovaljov (34-3-1, 29) ellen. Álvarez a legutóbbi meccsét is két kategóriával lejjebb vívta, és bár

klasszisa elvitathatatlan (oké, a pound-for-pound ranglistát nem vezeti, az Vaszil Lomacsenko hitbizománya), a fogadóirodáknál ő az esélyes, ahogyan az ESPN által megkérdezett szakértők is 11:2 arányban az ő győzelmét várják, nem a világ legkönnyebb feladatára vállalkozik.

De ő kereste a kihívást, hiszen a promotere, a televíziós partnere, sőt, más szekértáborok is azt várták, két vitatható meccs után harmadszor is odaáll Gennagyij Golovkin elé (egy-egy döntetlen és győzelem a mérleg a mexikói szempontjából, mindkét találkozó után a pontozók döntését minimum vitatták), hogy pont kerüljön a trilógia végére.

Ehelyett ugrott egy nagyot, megpróbálja megszerezni a WBO félnehézsúlyú világbajnoki övét

(igen, azt, ami 2004 és 2009 között Erdei Zsolt derekát ékesítette),

ami sok szempontból is rekordgyanús. A mexikóiak közül csak Júlio César González tudott világbajnok lenni félnehézsúlyban (Dariusz Michalczewskit verte meg a címmeccsen, majd az első védése során alulmaradt Madárral szemben), ő lehet a negyedik mexikói, aki négy súlycsoportban (esetében nagyváltó-, közép- és nagyközépsúly után félnehézben) lesz világbajnok, előtte ezt csak Erik Morales, Juan Manuel Márquez és Jorge Arce tudta hozni, és szintén negyedikként juthat el nagyváltó után félnehézben is a vb-trónig. Előtte, semmmiség, olyan klasszisok voltak erre képesek, mint Sugar Ray Leonard, Thomas Hearns és Mike McCallum. Ha megcsinálja, végképp kijelöli az útját, merthogy az elődök mindegyike tagja az International Boxing Hall of Fame-nek.

A vörös mexikói Kovaljov személyében nem olyan riválist választott, akit csukott szemmel, hátrakötött kézzel megver. Névre ő a legjobb félnehézsúlyú (tudásra nálam Artur Betyerbijev talán már előzi, de ez vitaképes állítás), és bár már túljutott pályája zenitjén, még mindig világsztár formátumú. Ha lenne rá lehetőség, akkor egy 2014-es kiadású, akkor 31 éves, Bernard Hopkinst helyben hagyó (két és félszer annyi ütése – 166 kontra 65 – ért célba, mint az amerikaié) Kovaljov ellen még inkább megnézném a pályája csúcsán lévő, 29 éves Canelót.

Így is vidám parti lesz a Las Vegas-i, Kovaljov büntető egyeneseivel, illetve Álvarez testre irányuló iszonyatos támadásaival. „Pályafutásom egyik legfontosabb mérkőzése következik. Nekem nagyon fontos, hogy a negyedik súlycsoportban is világbajnok legyek. Történelmi tett lenne a pályaívemben. Ha a bunyóban történelmet akarsz írni, kockáztatnod kell. Én most nagyot kockáztatok, de készen állok” – mondta Álvarez. Hogy mekkorát? A meccset a 175 fontos felső határú félnehézsúlyban rendezik, Kovaljov karrierje 2009-es kezdése óta itt ügyködik,

Canelónak viszont összvissz a második olyan csatája lesz, amelyre 160 font felett (!) mér be.

És azért az ilyen súlyban megvert Júlio César Chávez Jr.-t vagy Rocky Fieldinget nem merném az oroszhoz hasonlítani. „Aki történelmet akar írni, súlycsoportokat vált, hogy ezzel is megkülönböztesse magát a hétköznapi ökölvívóktól. Két súlycsoportnyi ugrás nem könnyű feladat, de Canelo mikor vállalt könnyűt?” – tette fel a kérdést promotere, Oscar De La Hoya. Tudja, miről beszél, ő hat súlycsoportban volt világbajnok…

„Tisztelem a lépését és a bevállalósságát – mondta erre Kovaljov. – De ez az én súlyom. Az első meccsem óta itt bokszolok, az én történelmemet, az én történetemet akarom írni. Ő csak próbálkozik ezzel. Úgy gondolom, nagyjából egyforma súlyon mérünk majd be. Nehezebb lesz, mint szokott, de szerintem komfortosan érzi majd magát a ringben. Ha fogyasztasz, veszítesz az erődből és az állóképességedből, neki most nem kell ezzel küszködnie.”

A súlyt illetően Kovaljov tippje bejött, ő – harmadszorra ugyan, de – éppen a limiten, 175 fonton mért be, Álvarez fél fonttal kevesebben. Ez elhanyagolható különbség. Igaz, vasárnap hajnalban ekkora differencia már sorsokról dönthet.

Fotó: espn.com

A Sport2-n vasárnap hajnali 2 órától élőben közvetítjük a Szergej Kovaljov-Canelo Álvarez mérkőzéssel fémjelzett gálát.