Joshua vagy Aliék után megy vagy a pokolba • SportTV

Joshua vagy Aliék után megy vagy a pokolba

2019. 12. 07. 16:44    
Olvasási idő: 2 perc

Ha legyőzi Andy Ruizt, Anthony Joshua olyan nagy elődök nyomába lép, mint Muhammad Ali vagy Vladimir Klicsko: például nekik sikerült visszaszerezni a nehézsúlyú bokszvilágbajnokot megillető övet.

Amikor Floyd Patterson 1960-ban az ötödik menetben kiütötte Ingemar Johanssont, az szenzációszámba ment, hiszen korábban örök érvényűnek hitték a „they never come back” törvényét a nehézsúlyú profi bunyóban. Addig ugyanis hiába próbálkoztak vele meg többen is (így olyan nagyságok, mint Jack Dempsey), a királykategória detronizált világbajnokai közül senki sem tudott visszaülni a trónjára. Pattersonnak összejött, aztán később többek között Muhammad Alinak, George Foremannek, Evander Holyfieldnek, Lennow Leiwsnak és a Klicsko fivéreknek is, most pedig hasonlóra készül Anthony Joshua. Ő az idén június elsején bombameglepetésre technikai K. O.-val kikapott Andy Ruiztól, most ezért szeretne törleszteni a jó súlyban lévő (karrierje első meccse óta nem mért be ilyen magasan, 128,4 kg-mal, ami csaknem hét kilóval több, mint kettőjük első csatáján) mexikói-amerikainak.

Már csak azért is akar törleszteni Dirijahban, mert ha nem sikerül neki, simán eltűnhet a horizontról. Az IBF, a WBA és a WBO övének birtokosaként előtte volt a világ, a jövedelmező meccsek (még a WBC-király Deontay Wilder elleni abszolút címegyesítés is benne volt a pakliban), aztán Ruiz ellen csúnyán fejre állt. „Most nagyon mitivált a lehetőségtől, hogy kétszeres világbajnok lehet – fogalmazott promotere, Eddie Hearn. – Nagyion szeretné rajta hagyni a keze nyomát a bokszvilágon, történelmi távlatokban gondolkozik. Azt hiszem, ha most nyer, megkapja azt a tiszteletet, amiről áhítozik.”

„Katasztrófa lenne, ha kikapnák” – tette hozzá Joshua, amivel egyetértett napjaink bunyós megmondóembere, Tyson Fury is. „Ha zsinórban másodszor is kiütnék, akkor nem hiszem, hogy folytatja. A pénzre már nincs szüksége, egy második kiütés pedig megsemmisíti a pályafutását. Nem tartom valami hű, de nagyon jónak Ruizt, de egyszer már legyőzte, így ő kezdi mentális előnnyel a csatát. Márpedig a bunyó 95 százalékban fejben dől el.”

Az állítólag a szombati fellépésével 60 millió dollárt kereső Joshua „testben” jó formában van, dominált a kesztyűzések során, a fejbeli felkészítésében meg olyanok segítettek neki, mint Vladimir Klicsko, aki két megborulásból (Corrie Sanders, Lamon Brewster) is vissza tudott térni a trónra.

A Sport1-en 18 órától élőben jelentkezünk az Andy Ruiz–Anthony Joshua nehézsúlyú vb-címmeccsel fémjelzett gálát.

Ruiz-Joshua 2 élőben a Sport1-en!

Időben szólunk, 18 órától nehézsúlyú pofonok élőben a Sport1-en, a végén az Andy Ruiz-Anthony Joshua nehézsúlyú vb-címmeccsel, amelyen a négy nagy szervezetből háromnak (IBF, WBA, WBO) a világbajnoki öve is terítékre kerül.

Posted by Sport TV on Saturday, December 7, 2019