Anya lett, életveszélyben volt, most ő a darts első számú hőse • SportTV

Anya lett, életveszélyben volt, most ő a darts első számú hőse

2019. 12. 18. 09:27    
Olvasási idő: 3 perc

Fallon Sherrock a darts új hőse, miután első nőként tudott meccset nyerni a PDC-világbajnokságon. Óriási előrelépés ez ahhoz képest, hogy ígéretesen induló karrierje öt éve kis híján végzetes törést szenvedett.

Nagy-Britannia szerda reggel Fallon Sherrockra ébredt. Szó szerint, hiszen a PDC-világbajnokságon első nőként meccset nyerő (Ted Evetts ellen győzött 3-2-re) hölgy volt a Good Morning Britain televíziós show vendége. Csak hogy el lehessen helyezni, hol a helye a kedd este az Ally Pallyben aratott sikerének. Az meg már az élsport velejárója és az élsportolók életének átalakulására jellemző, hogy – magyar idő szerint – 23 óra után meccset nyer, másnap reggel pedig nyolc óra előtt már a BBC stúdiójából posztol a közösségi médiában.

„Ó, Istenem! Boldog vagyok, hogy tehettem valamit a női dartsért – ezt még előző este, Evetts legyőzését követően nyilatkozta. – Megmutattam, hogy mi is tudunk játszani, és hogy meg tudunk verni egy férfit. Szorítsatok, hogy ez jó irányba tereljen bennünket. Elképesztően boldog vagyok. És mindezt a legnagyobb színpadon…”

Szoros meccs volt, 91,48-as átlagot hozott, volt, hogy sorozatban hat tripla 20-ast dobott (majd jött a „gonosz nyíl”, így odalett a kilencnyilas esélye), a kritikus helyzetekben saját bevallása szerint a BDO-s tapasztalata és a mentális ereje segítette.

Jóllehet a bevonulás láthatóan megfogta, amikor anyukája nyakába borult, egy „Oh my God” is kicsúszott a száján, de hát ez természetes is, hiszen ebben a BDO nem adott elég tapasztalatot, lévén, ott szinte teljes csendben kell a színpadig masírozni. Az a várakozása bejött, hogy

„…azt hiszem, a közönség mögöttünk, nők mögött áll majd, mert ilyet nem gyakran látnak itt. A nyomás sokkal inkább Teden lesz. Senki sem akar egy nő ellen veszíteni.”

Evetts ragyogóan kezelte egyébként a helyzetet, azt viszont nem tudni, hogy Fallon egy másik mondata miképp csapódik le majd az életében. Merthogy a sporttörténelmet író hölgy előzetesen azt is mondta, „…valószínűleg sok pofont kapna, ha ő kapna ki először egy nőtől”.

Kevés híja volt egyébként, hogy most ne Fallon Sherrockról zengjünk ódákat, sok okból is. Egyrészt azért, mert az utolsó vb-belépőt tudta megkaparintani novemberben a wigani selejtezőn. Vaksorsolás volt, így aztán a Kirsty Chubb (6:0), Lorraine Winstanley (6:3), Lisa Brosnan (6:0), Lisa Ashton (6:4), Natalie Gilbert (6:3) ágon kellett végigmennie, ebből minimum a Winstanley és az Ashton elleni sikere nem sorolható a magától értetődő kategóriába, hiszen volt világranglista-vezetőt, illetve a jelenlegi éllovast és négyszeres világbajnokot kellett megvernie. Ashton ellen ráadásul sokáig 100-as átlag felett járt, de végül visszaesett, így számszakilag végül a Brosnan elleni 99,1-es mutatványa jelentette a csúcsot.

Másrészt karrierje kis híján végleges törést szenvedett pár éve. Az indulása több mint ígéretes volt, ikertestvérével, Felicia Blay Sherrock-kal már 17 évesen, 2011-ben a WDF Europe Cup Youthon képviselhette Angliát, úgy, hogy a lány párost és a lány összetettet is megnyerte. Fallon már akkor tudott 170-es kiszállót, a mama, Sue (csaknem két évtizeden keresztül ő is versenyző volt!) a mára tízszeres világbajnokká emelkedő Trina Gulliver utódát látta benne. „Flisst mindig is érdekelte a darts, tizennégy évesen már benne volt a területi válogatottban. Nagyon fiatalon harcolt ki magának állandó helyet.

Fallon olyan nagyon sohasem érdeklődött az egész iránt, aztán egyszer csak úgy döntött, komolyan akar vele foglalkozni, és hirtelen lett belőle különleges játékos. Született tehetség.

Párosban kétszer is nyertek Bedfordshire-ben a legjobbak ellen, azt hiszem, jól indultak.”

Később a világbajnokságon megnyerte a lány egyénit és Jake Jonesszal a vegyes párost is, jöttek az első sikerek a felnőtteknél is, a lendületét még az sem törte meg, hogy 2014-ben megszületett a kisfia, Rory (aki egyébként már ötéves, és a keddi meccset otthon, tévéről követte nyomon). Kicsivel később aztán beütött a krach, egy életveszélyes betegség formájában.

„Azok után, hogy 2014 áprilisában megszületett a kisfiam, hat hónapra rá vesebetegséget diagnosztizáltak nálam. Kezdtem rosszul érezni magam. Fogalmam sem volt, mi történik velem, mígnem meghallottam a diagnózist.

Borzalmas időszak volt. Elkezdtem gyógyszereket szedni, hogy gyengítsem az immunrendszeremet, mert az támadta meg a vesémet. A gond az volt, hogy amikor áttértem az újabb gyógyszerre, mindig mellékhatásoktól szenvedtem.

A mellékhatásoktól úgynevezett holdarcom lett, felduzzadt az arcom. Amikor a BDO-vb-n a meccseimet mutatta a tévé, rengeteg kritikát kaptam, hogy miképp nézek ki. Amikor negatív bírálatot kaptam, megpróbáltam nem odafigyeni rá. Nem rágódtam azon, ha valaki mondott valamit, mert nem befolyásolta az életemet. Azt hiszem, ez a hozzáállás erősítette a jellememet” – mondta erről az időszakról.

A szakmáját tekintve fodrász Fallonnak a 2016-os éve szinte teljesen ráment erre (pedig előtte vb-döntőt játszott, 2015-ben pedig megnyerte a Finder Darts Masterst), de utána végre sikerült teljesen beállítani a gyógyszeres kezelését, az arca is visszanyerte eredeti állapotát, ő meg elkezdett nyerni. A színpadon egy dologra kell figyelnie: a folyadékbevitelre. „Amikor a színpadon vagyok, innom kell egy pohár vizet. Folyamatosan sok vizet iszom, hogy átmossam a vesém. Ez segít a testemen” – mesélte erről egyszer.

A mostani sikeréből a női darts okos építkezéssel sokat nyerhet, de neki is kellene belőle profitálnia. Egy becenév erejéig okvetlenül. Merthogy a Bully Boyok, a Diamondok, a Snakebite-ok „korában” neki ilyen még nincs.

A Sport1-en szerdán 13:30-tól, majd 20 órától élőben közvetítjük a PDC-világbajnokság 6. versenynapját.