Hány világbajnok marad a porondon? • SportTV

Hány világbajnok marad a porondon?

Sport TV avatar Sport TV 2019. 12. 28. 04:04    
Olvasási idő: 2 perc

December 13-án, a rajt napján öt korábbi PDC-világbajnok indult a küzdelemnek a mostani vb-n. Az első játéknapjukon – hivatalosan a második fordulóban búcsúzott Rob Cross és Raymond van Barneveld, a hamadikban mindhárman versenyben maradtak, a negyedikben, azaz a nyolcaddöntőben Gary Anderson is kiszállt. Maradt egy kétszeres első, Adrian Lewis és egy háromszoros trófeabirtokos, a nagy MVG. Utóbbi már ott van a nyolc között, előbbinek még van egy csatája odáig…

Lesz-e újabb Price-ünneplés? (Fotó: Getty Images)

A szombati versenynap programja a nyolcaddöntő maradék hat összecsapása. A 12 játékosból öt angol – de csak négy mehet tovább a már a negyeddöntőbe jutott Nathan Aspinall mellé –, két belga, a további öt dartsos öt különböző országot képviselve jűátszik az Alexandra Palace-ban.

A nap kora délután Steve Beaton és Darius Labanauskas csatájával kezdődik. Mindketten „nagyvad(ak)at ejtettek” a 16 közé vezető úton. Az angol a honfitárs James Wade-et, a litván előbb a 9. kiemelt Ian White-ot, majd a német élversenyző Max Hoppot. A ranglistakülönbség nagy a két játékos közt, de hát ezen a vébén már számtalanszor legyőzött papíron gyengébb erősebbet. (Persze, a rangelső és a második még versenyben van…) Amúgy egymás ellen döntetlenre állnak, sőt a legutóbbi csatájukat májusban, szoros küzdelemben Labanauskas nyerte meg.

Luke Humphries két nagy meccs után harmadjára már a negyeddöntőért küzdhet (Fotó: dartsnews.com)

A délután második párosaként jön az első belga és az egyik legreménytelibb angol. Kim Huybrechts járt már vb-negyeddöntőben, igaz, 8 évvel ezelőtt, amikor a későbbi döntős Andy Hamilton állta az útját. Luke Humphries két utolsó meccse egyaránt emlékezetesre sikeredett, először a verseny első hosszabbításban ütötte ki a holland Wattimenát, majd gyengébb körátlaggal, jobb kiszállózással jutott túl Nico Kurzon. Ez az egyetlen párosítás a hat  szombati találkozó közül, amelynek nincs előzménye, a két játékos először találkozilk egymással profiként.
A délutáni záró meccs a másik belga-angol csata, amelyben kiderül, MVG marad-e az egyetlen aktív világbajnok a mezőnyben, vagy Adrian Lewis megkísérli, hogy négy év után ismét eljusson a döntőig, korábban megszerzett két vb-aranyát követően. Ellenfele, Dimitri Van den Bergh a második körben 103.81-es körátlaggal, a viadal 4. legjobb eredményével győzte le Josh Payne-t, majd Luke Woodhouse-t, azaz most sorrendben a harmadik angolon kellene túljutnia, hogy ismét bekerüljön a legjobb nyolcba, mint tavalyelőtt.

Jeffrey de Zwaané eddig a legjobb körátlag – de eljut-e a legjobb nyolc közé? (Fotó: pdc.tv)

Az esti program a talán legnagyobb küzdelmet ígéri. A hat éve már vb-döntőt is megjáró Peter Wright a holland Jeffrey de Zwaannal mérkőzik meg, aki a torna eddigi legjobb körátlagát produkálta (106.9) az előző körben Dave Chisnall 4–3-as legyőzésekor, amikor a vesztes Chizzy is az 5. legjobb körátlaggal esett ki. Kettejük külön versenyében egyébként a holland vezet, 2–­1-re.
Az est középső találkozója a nap egyetlen színangol mérkőzése, a háromszoros BDO-világbajnok Glen Durrant és a Fallon Sherrock-csodának véget vető Chris Dobey között. Az első PDC-évét kiteljesítő Durrant is nagy meccsen jutott túl az előző fordulóban Daryl Gurney legyőzésével.

A nap és a nyolcaddöntő záró csatáját két régi ismerős, Gerwyn Price és Simon Whitlock vívja. 14 csatájukból eddig ugyanannyiszor győztek. A walesi a bemutatkozó meccsén hatalmas küzdelemben múlta felül az ír O’Connort, aztán lesöpörte a tábla elől John Hendersont. Kiszámíthatatlan, hogy képes-e legjobbját nyújtani az eddig két angolt (Ward, King) kiverő, csupán egyetlen szettet vesztő copfos ausztrál ellen.

Kapcsolódó

A PDC-vb tizennegyedik játéknapjának műsora

Délutáni szakasz

Steve BEATON (angol, a világranglista 25. helyezettje)–Darius LABANAUSKAS (litván, 62.)
Legjobb vb-szereplés: nyolcaddöntő (2002, 2004, 2020), ill. nyolcaddöntő (2020)
Örökmérlegük: 2 mérkőzés, 2 Labanauskas-győzelem. Legutóbbi mérkőzés: Labanauskas–Beaton 6–5, Players Championship, Barnsley, nyolcaddöntő, 2019. 5. 18.

Kim HUYBRECHTS (belga, 35.)–Luke HUMPHRIES (angol, 38.)
L. vb: negyeddöntő (2012), ill. 3. forduló (2020). Öm.: még nem játszottak. L. m.:

Dimitri VAN DEN BERGH (belga, 31.)–Adrian LEWIS (angol, 13.)
L. vb: negyeddöntő (2018), ill. világbajnok (2011, 2012)
Öm.: 4 mérkőzés, 2-2 győzelem. L. m.: Lewis–Van den Bergh 6–5, Players Championship, Barnsley, nyolcaddöntő, 2019. 7. 17.

Esti szakasz

Peter WRIGHT (skót, 6.)–Jeffrey DE ZWAAN (holland, 19.)
L. vb: döntő (2014), ill. nyolcaddöntő (2020)
Öm.: 3 mérkőzés, 2 De Zwaan-, 1 Wright-győzelem. L. m.: De Zwaan–Wright 6–4, Európa-bajnokság, a 32 között, 2019. 10. 25.

Glen DURRANT (angol, 26.)–Chris DOBEY (angol, 21.)
L. vb: nyolcaddöntő (2020), ill. nyolcaddöntő (2019. 2020),  Öm.: 2 mérkőzés, 2 Durrant-győzelem. L. m.: Durrant–Dobey 6–4, Európai körverseny, Gibraltár, 2. forduló, 2019. 9. 28.

Gerwyn PRICE (walesi, 2.)–Simon WHITLOCK (ausztrál, 14.)
L. vb: nyolcaddöntő (2018, 2020), ill. negyeddöntő (2015). Öm.: 14 mérkőzés, 7-7 győzelem. L. m.: Price–Whitlock 6–5, Players Championshio, Írország, a 32 között, 2019. 10. 4.

Sport1 13:30 és Sport 20:00  PDC-dartsvilágbajnokság, London, a nyolcaddöntő mérkőzései (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)