Az örökranglista másodikja is fellép a Copa del Reyben • SportTV

Az örökranglista másodikja is fellép a Copa del Reyben

2020. 01. 11. 09:00    
Olvasási idő: 3 perc

Újabb fordulót játszanak a spanyol nemzeti kupaküzdelemben, az államfőről elnevezett Copa del Reyben. A spanyolok hosszú idők után megreformálták a kupasorozat x. A leglényegesebb változás: szakítottak a kezdettől fogva a 64 között használt oda-visszavágós rendszerrel, és egészen az elődöntőig egyetlen találkozón dől el a továbbjutás sorsa. A mérkőzést az alacsonyabb osztályú csapat otthonában rendezik, döntetlen esetén 2x15 perces hosszabbítás következik, ha akkor is marad a remi, 11-es rúgásokkal döntik el a továbbjutó kilétét.

Carlos Bacca, az egykori sevillai gólsztár mostanság a Villarrealban termeli a találatokat. Az első kupakörben elért mesterhármasával holtversenyes első a Copa del Rey góllistáján (Fotó: Getty Images)

Az idei kiírás második nagyfordulójában 56 csapat csap össze 28 továbbjutó helyért. A négy szuperkupás együttes (Valencia, Barcelona, Atlético Madrid és Real Madrid) majd a harmadik fordulóban száll be a küzdelembe, velük egészül ki a tábla 32-esre. Mi a mostani kör szombati versenynapjáról három mérkőzést közvetítünk élőben, mindegyikben egy-egy LaLiga-együttessel.

HARO DEPORTIVO–OSASUNA

A házigazda Haro klubját 1914-ben alapították, a területi bajnokságokon kívül az országos pontvadászatban 1965 óta 38 idényt játszott a Tercera Divisiónban (negyedosztály) és mindössze kettőt a Segunda B-ben (harmadosztály). Előbbiben kétszer nyert bajnokságot (2006–07 és tavaly), az első nem járt feljutással, a második már igen. Így azt lehet mondani, fénykorát éli az csapat mostanság. A Copa del Reyben két első fordulós szereplés (1979–80 és 2007–08) mellett a csúcsot egy 3. fordulóba jutás jelentette 2013–14-ben, a Real Oviedo 0–0 utáni 11-esekkel (4-2) kiverésével, majd a Sarinena elbúcsúztatásával (1–­0). Végül az akkor harmadosztályú Algeciras vetett véget a nagy menetelésnek, amely Haróban 1­1 és hosszabbítás után 3-1-gyel jobban rúgta a  11-eseket. Úgy látszik, ha harói jó szereplés, akkor hosszbbítás is – ebben a kiírásban is 120 percet játszott a csapat az első körben a Llagostera vendégeként, és Duro a 119. percben szerzett góljával jutott tovább.
A vendég navarrai Osasunát sokkal jobban ismerjük, nagyobb szerep jutott neki a spanyol futball históriájában. Az idén alapításának centenáriumát ünneplő klub 39. idényét tapossa az élvonalban, a csúcsot eddig a 2005–06-os negyedik hely jelentette. Összesen négy másodosztályú bajnoki címet nyert, a legutóbbival tavaly nyáron jutott vissza a LaLigába. A kupában a legnagyobb dobása egy döntős szereplés volt, 2004–05-ben, egy idénnyel a bajnoki csúcs előtt a Castellón, a Girona, a Getafe, a Sevilla és az Atlético Madrid kiverésével egészen a döntőig verekedte el magát, a madridi Vicente Calderón Stadionban rendezett fináléban azonban hosszabbításban 2–­1-re kikapott a Betistől. (Azt a döntőt a Sport1-en közvetítettünk annak idején.) AS magyar futballszurkolók számára a modern kor nagy világvándora, Vadócz Krisztián miatt (is) ismerős a pamplonai klub: a napokban a 11. külföldi országban a 13. csapatához szerződő játékos 2008 és 2011 között szerepelt ott, 71 bajnokin 9 gólt elérve, utóbbiak közt a Real Madrid és a Barcelona kapujába is betalált.
Az Osasuna a mostani első körben a negyedosztályú Lorcát idegenben 3–0-ra győzte le, a gólokat Brandon (20. perc), Fran Mérida (69. – 11-esből) és Juan Villar (75.) szerezte.

SESTAO RIVER–ATHLETIC BILBAO

Benat Etxebarria , a négyszeres spanyol válogatott 33. évében járva is az Athletic meghatározó játékosa (Fotó: Getty Images)

A házigazda Sestao River Club „új” csapat, 1996-ban alapították, igaz, jogelődje, a Sestao Sport Club korábban 80 esztendőn keresztül működött. Az eső három idényében a területi bajnokságban szerepelt, azóta 9. idényét töltött a Tercera Divisiónban és a 11-et játszott korábban a harmadosztályban (Segunda División B), amelyből legutóbb három éve esett ki. Kupatörténete során négyszer szerepelt az első, most másodszor a 2. fordulóban.

Vendége, az Athéteic Bilbao, a La Liga egyik csapata a három közül (a másik kettő a Real Madfrid és a Barcelona), amely a ligaalapítás (1929) óta folyamatosan az élvonal tagja. A Copa del Reynek pedig a második legeredményesebb klubja a maga 1903 és 2015 között lejátszott 39 döntőjével, amelyekből 23-at sikerült megnyernie, többek közt a legelsőt 1903-ban, a legutóbbit pedig jó régen, 36 esztendeje. (Azóta négyszer is bejutott a fináléba, de mind a négyszer veszített.)
A csapat tavalyelőtt katasztrofális idényt zárt a bajnokságban, alig sikerült bentmaradnia (16. hely), jelenleg a félidőben éppúgy a 8. helyen áll, mint amelyiken a legutóbbi teljes bajnokságot befejezte.

A kupa előző fordulójában a Sestao River nagy bravúrral kiütötte a másodosztályú Lugót (a vendégcsapat csak a 92. percben egyenlített 1–1-re, aztán a gól nélküli hosszabbítás követően a 11-eseket a hazaiak rúgták jobban, 6–5-tel), az Athletic  pedig meglehetősen tartalékosan felállva Elchében sima 3–0-val diadalmaskodott (gólszerző: Ibai, Benat és Kodro – 11-esből) a negyedosztályú Intercity fölött. (A meccset azért játszották  Elchében, mert a kiscsapat stadionja nem felel meg a szövetség kupameccsrendezési kritériumainak.)

ORIHUELA–­VILLARREAL

A harmadosztályú Orihuela a negyedik vonal egyik csoportjának 4. megnyerésével tavaly nyáron jutott vissza a Segunda División B-be, amelyben félidényt követőpen jelenleg a sereghajtó, 20. helyezett. A kupában az évtized elején két egymást követő idényben (2010–11, 2011–12) jutott el a harmadik körbe, ezt a bravúrt készül most beállítani. Az előző fordulóban idegenben 0–0 után 11-esekkel (5-3) jutott tzúl az ugyancsak harmadvonalbeli Cornellán.

A vendég Villarreal, amely históriája során a spanyol bajnoki piramis mind a négy osztályát megjárta a területi liga után,  1998-as első feljutása óta két év kivételével mindig a LaLigában játszik. Az emlékezetes 2004–­05-ös menetelés során még a BL  elődöntőjét is megjárta, azóta szerepelt El-elődöntőben szintén (2016), de a kupa valahogy nem a „sárga tengeralattjáró” sorozata: az abszolút csúcsot eddig összesen négy negyeddöntős szereplés (1993, 2002, 2008, 2011) jelentette, még az elődőntőbe sem sikerült bejutnia sohasem. Ebben a kiírásban viszont remekül rajtolt: Comillában 5–0-ra kiütötte negyedosztályúő vendglátóját. Az ötösből a veterán kolumbiai gólgyáros Carlos Bacca mesterhármassal vette ki a részét, ezzel hármas holtversenyben a Copa del Rey góllövőlistáját is vezeti – egy forduló után.

COPA DEL REY, 2. forduló. Sport2 12:00 Club Haro Deportivo–CA Osasuna   (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba); Sport2  19:15 Sestao River–Athletic Bilbao  (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba); Sport1 21:00 Orihuela–Villarreal CF (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)