Elgáncsolja-e a Bayer a feltörő Dortmundot?

Sport TV avatar Sport TV 2020. 02. 08. 15:56    
Olvasási idő: 2 perc

A szombati első összecsapásunk régen „magyar rangadó” lett volna, de a Dárdaiak visszalépése a főszerep(ek)től, no meg Szalai stabil csere szerepe megfosztotta ettől a lehetséges minősítéstől. Most azonban válogatott centerünk visszakerült a kzdőbe, reméljük él is a bitalommal. A sok Ruhr-vidéki derbi egyikén, a Leverkusen–Dortmund párosításban két élcsapat feszül egymásnak.
A nap legrangosabb meccsét azonban a Liga NOS-ban játsszák: a Porto feszül neki annak, hogy három ponttal közelebb lopóddzon a vezető Benficához.

Szalai Áfdám már tíz éve is fellépett a Mainz színeiben az Olimpiai tadionban. Archív képünkön az azóta már a BVB-ben naggyá lett Lukasz Piszczekkel harcol (Fotó:: Getty Images)

HERTHA–MAINZ

A Herthát a felpumpálás, no meg a pénz hozta jobb játékosok egy kicsit meglökték ugyan felfelé, de nem nagyon. Egész pontosan egyetlen hellyel, az ősz végén 14. volt az együttes, most a 13. De még így is két hellyel – és 5 ponttal – előzi meg vendégét, a Mainzot, amelyben  visszatérő Szalai Dáűm rendszeresen csak csereént kap szerepet, pedig rendszeresen javul csapata támadójátéka, amikor pályára küldi Beierkólorzer mester. Az elmúlt három – egyaránt vesztes – meccsen összesen 32 percnyi (statisztikai percről van szó, a meccseket 90,  és nem a valós 93-96 vagy több perccel számolva), és ez boizony nem sok. Paedig Ádám éppen a klkevés játéklehetőség miatt váltott a múlt nyáron – úgy tűnik, cseberből vederbe csobbant… A csapart pedig keserves helyzetben van, éppam az osztályozós vonal felett, mindössze egy ponttal a pótmérkőzésre kötelező pozícióban lévő Werder és csupán hárommal a sereghajtó Paderborn előtt.
Beierlorzer végül csupán két helyen változtatott a Bayern elleni vesztes csapatán, Boetius és Mateta helyén a télen igazolt Bruma és végre Szalai Ádám lkapott bizalmat. Reméljük, nem afféle „utolsó lehetőségként”.
A hazaiak mester, Jürgen Klinsmann ugyananyit változtatott:  a kupanyolcaddöntőben vesztes együttesen, a középpályás kettős Plattenhardt és Skjelbred helyett Grujics és Maier került a kezdőbe.

Kapcsolódó

Hertha–Mainz örökmérleg

Összesen: 36 mérkőzés, 13 Hertha-győzelem, 14 döntetlen, 9 Mainz-siker/ 49–33-as gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: 23–8–8–7/ 30–24
Berlinben: 17–9–5–3/ 28–14. Berlinben a Bundesligában: 11–5–3–3/ 16–13
Az őszi mérkőzésen: Mainz–Hertha 2–1. G.: Quaison, St Juste, ill. Grujics (2019. 9. 14.)
A legeredményesebbek (minden mérkőzésen): Adrian Ramos (6 mérkőzés–4 gól–0 lap), ill. Robin Quaison (5–4–0)

LEVERKUSEN–DORTMUND  

Raphael Guerreiro gólöröme tavaly szeptemberben. Vajon hány boldog pillanat vár a BVB-re a BayArenában szombat este (Fotó: Getty Images)

űA két régi rivális formáját tekintve matematikailag ugyanazt produkálta, a kicsengés azonban más. Mindketten az esztendőben eddig háromszor nyertek, egyszer veszítettek, ám míg a Leverkusen a hétközi kupanyolcaddöntőből győztesen került ki (2–1) a Stuttgart ellen, addig a BVB három sorozatban elért bajnoki győzelem után a kupából kihullottak, a Bundesligában elég halvány Werderrel szemben.
A bajnokságban öt pont a Bayer hátránya a Borussiával szemben, ez a ki-ki meccsen kettőre csökkenhet. Ám a Dortmundnak, ha komolyan gondolja még a bajnoki reményeket, nyernie kellen a BayArenában. Ígty nindenképpen a szokott, feszült derbire számíthatunk kora este.

A Bayerben Palacios helyén valószínűleg Demirbay kezd, a térslrült Baumgartlinger lehetséges helyettesítői Lars Bender, Amiri vagy Sinkgraven. Volland lehet Hummels ellenfele legtöbbször, ezért ő kezd és nem Alário. Sven Bender izomproblémákkal küzd, mégis valószínűleg kezd. A dortmundi oldalon  a játékmester Reus kiesett a Werder elleni kupameccsen, valószínűleg négy hetet kell kihagynia.  Vagy a fiatal Reyna, vagy Thorgan Hazard kezd a helyén, aki remekül játszott a Bréma ellen, pedig a csapat kikapott. Elképzelhető, hogy Emre Can is kezdőben kap helyet.

Kapcsolódó

Leverkusen–Dortmund örökmérleg

Összesen: 87 mérkőzés, 28 Leverkusen-győzelem, 22 döntetlen, 37 Dortmund-siker/ 122–150-es gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: 81–27–29–32/ 117–129
Leverkusenben: 43–19–12–12/ 77–61. Leverkusenben a Bundesligában: 40–18–12–10/ 73–54
Az őszi mérkőzésen: Dortmund–Leverkusen 4–0. G.: Reus (2), Alcácer, Guerreiro (2019. 9. 14.)
A legeredményesebbek (minden mérkőzésen): Ulf Kirsten (22 mérkőzés–8 gól–4 lap), ill. Manfred Burgsmüller (8 mérkőzés–10 gól–1 lap)

PORTO–BENFICA

Moussa Marega és Haris Seferovic a “felugrópiramis” tetején. A két gólerős csatáár valamelyike – vagy mindkettő –  a Dragaóban is betalálhat ma este (Fotó: Getty Images)

Afféle most vagy soha rangadó  elsősorban a hazaiak számára. Most közvetlenül csökkenthetnének azon a 7 pontos hátrányon, amely a listavezető Benficától elválasztja őket. Ha ez nem sikerül, a sasok már akár most is kezdhetik hűteni a pezsgőket, 14 (!) fordulóval a vége előtt. A csapat ugyanis eddig 19 játéknap alatt írd és mondd, összesen három pontot vesztett, azt a hármat egyébként a Portóval szemben, otthon elszenvedett vereséggel.
Ennek az augusztusi 24-i, azaz négy és fél hónappal ezelőtti meccsnek az emléke az, amelyre a portóiak apellálhatnak: a vadul támadó Benficát remek kontrajátékkal, Zé Luis és  Marega találataival fektették két vállra.
A mostani vendégeknek tehát egyfelől a presztízs a tét – egy idényben oda vissza csak nem kaphatnak ki az örök riválistól – , másfelől a tízpontos előny lelkileg nyilván összetörné a nagy riválist, akár el is venné a lelkesedést, amely feltétlenül kell egy ilyen üldözőversenyben…

BUNDESLIGA, 21. forduló. Sport2 15:30 Hertha BSC–1. FSV Mainz 05 (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba); Sport2 18:30 TSV Bayer 04 Leverkusen–BV 09 Borussia Dortmund (kommentátor: Fülöp László). LIGA NOS. 20. forduló. Sport2 21:30  FC Porto–SL Benfica (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)

Cookie beállítások