Fővárosi derbi, egyenlő esélyekkel • SportTV

Fővárosi derbi, egyenlő esélyekkel

Sport TV avatar Sport TV 2020. 05. 22. 11:57    
Olvasási idő: 3 perc

33 esztendő után újra két fővárosi csapata van a Bundesligának. Akkor a Tennis Borussia volt a Hertha BSC helyi konkurense, most a keleti városrész pillanatnyi reprezentánsa, az 1. FC Union, amelynek „őse”, az Olympia ugyan fiatalabb a Herthánál, de még így is 114 éves múltra tekinthet vissza… Előtte még egy másodosztályú meccsel „melegítünk”, amelynek szintén lesz exkeletnémet résztvevője.

Sebartian Polter gólöröme a két csapat első élvonalbeli városi derbijének győztes találata után (Fotó: Getty Images)

NÜRNBERG–AUE

Különös közjáték vezette fel az Erzgebirge nürnbergi vendégjátékát. A csapat csütörtökön busszal indult el Frankföld felé felé, de néhány kilométer után meg kellett állnia. A média szerint a busz nem sokkal ütközött az Autobahn 72 bejárata előtt Hartenstein közelében egy autóval, amelynek sofőrje elvesztette járművének irányítását. A baleset helyszínéről készült fotók azt mutatják, hogy a csapat buszának bejárati ajtója megsérült.
„Szerencsére egyik játékosunk és edzőnk sem sérült meg fizikailag” – mondta a klub elnöke, Helge Leonhard – aki szintén a csapattal utazott – szerint a busz utasait mikrobuszokon osztották el, hogy folytassák az utazást Nürnbergbe. A „Neue Presse” beszámolója szerint a másik autó utasai enyhén megsérültek.
Az FC Nürnberg eközben bátorító szavakat küldött a Twitter-oldalán „Reméljük, hogy minden érintett jól van, és holnap jó meccset játszhatunk egymással a Max Morlock Stadionban.”
Mindkét együttesnek nagy szüksége van a pontokra. A nagy múltú Club (Németország-szerte ez a nürnbergiek beceneve) mindössze egy ponttal van az osztályozót jelentő pozíciót elfoglaló Wiesbaden előtt, az Aue viszont a 6., és ha jobb eredményt ér el Nürnbergben, minrt a Fürth majd kedden Drezdában, akár előbbre is léphet a táblázaton. (A feljutási osztályozós helyen álló Stuttgartnak azért 8 ponttal van többje az érchegységieknél, az ő befogásukra aligha gondolhatnak realitásként az Aue szurkolói vagy vezetői.)  A két csapatnak ez lesz a 10. másodosztályú bajnokija, a Club mérlege jelentősen jobb (7 győzelem, 2 Aue-siker és egy remi mellett), ráadásul a frankföldi mind a négy bajnokit eddig megnyerte a hazai csapat.

HERTHA–UNION

Az Union 90 éve használja saját pályáját, az Alte Forstereit, amelyen novemberben le is győzte a Herthát ­ ez eddig a két csapat egyetlen élvonalbeli összecsapásán, Polter góljával. Nem bajnokin egyébként játszottak egy emlékezetes meccset: 1990. januárjában, két és fél hónappal a német újraegyesítés után 51 270 néző előtt mérkőztek meg az Olimpiai Stadionban, a pénteli találkozó színhelyén, mint a város keleti és nyugati felének reprezentáns csapata. (A favorizált korábbi Stasi-csapatról, a BFC Dynamóról persze szó sem lehetett, az NDK egykori rekordbajnoka mellesleg jelenleg a negyedosztályban vegetál.) A népünnepélybe átmenő találkozót végül az Union nyerte meg 2–1-re, a két csapat játékosai és vezetői közös ebéden vettek részt a találkozó után.
Azért bajnokijuk is van a „modern időkből”, hiszen a Hertha megjárta néhányszor a másodvonalat is az ezredforduló környékének tündöklése  után. A 2010–11-es idényben a Bundesliga 2-ben az Alte Forstereiben 1–1-re végeztek, az Olimpiai Stadionban az Union győzött 2–1-re. Az „öreg hölgy” (nemcsak a Juve, a Hertha egyik beceneve is ez) viszont ennek ellenére abban az idényben visszajutott a Bundesligába, de a következő szezonban ki is esett, így a 2002–­03-ban ismét összecsaptak kétszer. Szeptemberben az Union-pályán a Hertha nyert 2–1-re, a februári visszavágó 2–2-vel zárult. Azóta csak ebben az idényben találkoztak, azaz a HBSC hazai pályán még sosem győzte le az „új” Uniont. (Annak idején persze a 2. világháború előtt a jogelődök csatájában többször is nyert otthon, de azóta sosem.)
A két együttes jelenleg tabellaszomszéd, a Hertha csupán egy ponttal szerzett többet és kettővel kevésbé rossz a gólkülönbsége az Unionnál. Az „újraindulás” első fordulójában a Hertha nagy sikert ért el Sinsheimben a Hoffenheim 3–0-s legyőzésével, az Union tisztes vereséget szenvedett otthon a csúcsfavorit Bayerntől (0–2).
A hazai együttesből Kalou a koronavírus-szabályok megszegése miatt kapott felfüggesztés következtében nem játszhat, Rekik és Wolf sérülés okán nem lehet a pályán. A támadó középpályás hármas bal oldalán Mittelstädt vagy Dilrosun kezd. Dárdai Palkó nagy valószínűséggel kispados lesz, ha Bruno Labbadia a pályára küldi, tizedszer szerepelhet a német élvonalban.
A vendégeknél Friedrich visszatér a védelmi trióba, ugyanakkor az 5 sárga után eltiltott Schlotterbecket helyettesíteni kell, alighanem Hübnerre hárul a feladat. Ott lesz a pályán a veterán, exválogatott  Gentner, akire még a Stuttgartból emlékezhetünk. Lenznek ki kellett hagynia a szerdai edzést, lehet, hogy ő sem játszhat.  A bal oldali támadó középpályás Reichel viszont visszatérhet az együttesbe.

2. BUNDESLIGA, 27. forduló. Sport1 18:30: 1. FC Nürnberg–Erzgebirge Aue
(kommentátor: Fülöp László).
BUNDESLIGA, 27. forduló. Sport1 20:15: Hertha BSC–1. FC Union Berlin (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila)